top of page

Hrdzavá dolina

Updated: Apr 25, 2022


NP Muránska planina ponúka množstvo krásnych miest na turistiku, či prechádzku. Niektoré, ako napr. Veľká lúka, Poludnica, Biele vody - Sysľovisko, Muránsky hrad sme už v našich blogoch spomínali.


Medzi klenot Muránskej planiny patrí aj Hrdzavá dolina, ktorá je jednou z najväčších a najrozsiahlejších dolín Muránskej planiny. Vymodeloval ju Hrdzavý potok, ktorý pramení vo výške takmer 1140metrov nad morom pod Nižnou Kľakovou, ktorá tvorí sedlo medzi dolinou Dudlavky a Hrdzavou dolinou.


Hrdzavá dolina je najmä známa skalným útvarom – skalnou vežou – Tureň, ktorá je vysoká 76 metrov a je dominantou celej doliny. Mimo iného sa tu nachádza aj najnižšie položená lokalita s výskytom kosoderviny na Slovensku (turistický chodník však k tomuto miestu nevedie) Hrdzavá dolina ukrýva aj jedľu bielu, ktorej rozmery sú majestátne - obvod kmeňa 5,2 metra a výška 48m. Ani k tejto jedli vás však turistický chodník nedovedie. Na niektorých weboch je aj informácia o tom, že vyschla avšak vyzerá to, že nejakú energiu v sebe tento obor predsa len našiel. Viacerí lesníci ale tvrdia, že Muránska planina aj Hrdzavá dolina ukrývajú aj iných obrov z ríše stromov. Aj toto je jeden z dôvodov prečo je v Hrdzavej doline vyhlásená národná prírodná rezervácia s najvyšším 5. stupňom ochrany.


Parkovanie


Za dedinou Muráň, sa nachádza "vstupná brána" do Hrdzavej pri altánku, kde môžete odparkovať svoje vozidlo. Od parkoviska vidíte ústie Hrdzavej doliny so skalnou vežou Tureň ale aj po pravej strane, skalné bralá Poludnice. Parkovisko sa nachádza na hranici národného parku. Pri parkovisku sa nachádza altánok a niekoľko vyrezávaných drevených sôch od miestneho majstra. Na okolitých lúkach stretnete aj pasúce sa kone.


Mapa parkoviska


Je Hrdzavá pre mňa vhodná?

Hrdzavá dolina ponúka viacero alternatív, ako ju môžete prebádať. Závisí na vás, aký čas si na ňu vyhradíte a čo všetko od nej očakávate. Preto vám ponúkame 4 alternatívy.



1/ Mám menej času

(v zime / doplnok k sysľom / Muránskemu hradu / idem okolo)


Najkratšou alternatívou ako prebádať Hrdzavú dolinu je prechádzka od parkoviska k „Machovému“ vodopádu. Počas tohto výletu prejdete celým územím s najvyšším 5. stupňom ochrany, prejdete popod Tureň a veľkú časť kaskád Hrdzavého potoka. „Light-ových“ 5,5km a 235 výškových metrov po ktorých nebudú nadávať ani deti ani priateľka bez záľuby v turistike.



Aj najkratšia z trás je vhodná na letné schladenie. Zaujímavosťou Hrdzavej doliny je jej mikroklíma. V ústí doliny, na mieste ktoré je tabuľkou označené ako začiatok územia s 5.stupňom ochrany pocítite prúdenie chladného vzduchu. Je to spôsobené najmä tým, že sa nachádzate v najužššej časti doliny. V zime to zvykne bývať až nepríjemné vzhľadom na to, že chladný vzduch je aj vlhký. Po pár metroch ako sa dolina rozširuje, však toto prúdenie vzduchu nie je až také výrazné a môžete zhodiť vrstvu oblečenia, ktorú ste na seba natiahli.


Krátko po vstupe do doliny po ľavej strane cesty uvidíte skalu, ktorá akoby už už padala na cestu. Práve z tohto dôvodu je dlhoročným zvykom návštevníkov doliny skalu podopierať drevenými palicami. Podopretie skaly je symbolom, že toto miesto sa vám páči a nechcete aby vyššie sily túto cestu zahatali, taktiež môže slúžiť ako symbol odloženie palice, ktorú si môžem pri ďalšej návšteve Hrdzavej opäť zobrať, alebo, že som si tam niečo nechal a teda sa sem pre to ešte vrátim. Pri návrate táto skala symbolizuje koniec doliny a divočiny a blízkosť „civilizácie“.



Po ďalších pár desiatkach metrov budete vidieť starý rozpadnutý most cez potok, smerujúci pod Tureň. V lete sa vám Tureň zjaví pomedzi stromy len ťažko, lepšie je pokochať sa výhľadom na skalnú vežu v zime.


Až po machový vodopád vám cesta môže pripomínať tú v Zádielskej doline, avšak s prudším stúpaním. Zurčanie potoka, ktorý sa cez prekážky valí do Muráňa, viaceré vodopády, kaskády vyššie v doline nahradí ticho. Tesne za machovým vodopádom končí územie s 5. stupňom ochrany a ďalej sa už môžete stretnúť s lesnými hospodármi ale s väčšou pravdepodobnosťou aj s lesnými zvieratami.




2/ Mám "stredne" času a chcem do „Hrdzavej“ s rodinou


V tomto prípade odporúčame prechádzku od parkoviska až po robotnícku ubytovňu v Hrdzavej doline. Čaká na vás asfaltová cesta, ktorá je už v značnom štádiu rozkladu – nedoporučujeme klasické kočiare a taktiež nie je povrch možné označiť za bezbariérový.


Počas tohto výletu budete celý čas prechádzať popri Hrdzavom potoku, míňať jeho kaskády. Uvidíte Tureň a prejdete popod vysoké bralá – Vrbiarky. K tomu všetkému prejdete celým prísne chráneným územím 5. stupňa – Hrdzavou dolinou.


Ak sa sem vydáte na jar, po daždi s určitosťou narazíte na veľké množstvo salamandier. Tento výlet vašim nohám dopraje polovicu z tretej alternatívy – takmer 9km (tam aj späť) a približne 370 výškových metrov. Rýchlym bude táto alternatíva trvať 2,5 – 3 hodinky, ak sa tu vyberiete s deťmi rátajte s polovicou dňa ( 4 - 4,5h )



Oproti prvej alternatíve sa dostanete ďalej ako k machovému vodopádu. Za ním dolina už nevyzerá ako kaňon ale je otvorenejšia, potok je širší prakticky bez kaskád a vodopádov, cesta je v lepšom stave, taktiež stúpanie nie je také výrazné ako v spodnej časti doliny. V týchto miestach sa ale zvyšuje pravdepodobnosť stretnutia medveďa, aj keď tie sa zdržujú skôr vo vyšších polohách doliny a najmä na miestach, ktoré nie sú až tak turisticky navštevované.


3/ Mám kopec času a dostatok síl


Môžete prejsť celou dolinou z Muráňa až po Nižnú Kľakovú.

Od miesta, kde zaparkujete svoje auto vás čaká takmer 9 kilometrový výstup na Nižnú Kľakovú. Spolu teda celý výlet lesom po spevnenej ceste vám do nôh dá 18kilometrov a takmer 850 výškových metrov.

Tam kde končí predchádzajúca alternatíva, míňame robotnícku ubytovňu a z cesty sa pomaly vytráca asfalt. Pokračujeme lesnou cestou, ktorá sa kľukatí, až po koniec doliny. Miestami sa vám naskytnú pohľady na dolinu. Hrdzavú dolinu však po väčšine stále tvorí les, a teda tieto výhľady sú obmedzené, nie tak ako na holinách. Výhľad si môžete užiť z výhliadky Hrdlisko nad Nižnou Kľakovou. Na tejto časti trasy od ubytovne pozor na zvýšený výskyt medveďov, využívajte zvončeky, rolničky a buďte opatrní.


Na konci doliny je útulňa Nižná Kľaková, ktorá je jednou z lúk na ktorej môžete v lete stretnúť stádo polodivokých koní, môžete tu prespať v prípade ak pokračujete v potulkách planinou alebo môže toto miesto slúžiť pre vás ako prechodové miesto odkiaľ môžete pokračovať na sedlo Zbojská, Studňu na Muránskej planine a následne cez Veľkú Lúku späť do Muráňa, Voniacu nad Tisovcom alebo horáreň Stožky a následne do Závadky nad Hronom, všetky tieto alternatívy sú ale len pre zdatných turistov, keďže každá z nich je trasou s dĺžkou okolo 20km a vyžadujú celý deň.

Túto túru odporúčame skúseným turistom, nie je príliš vhodná pre deti vzhľadom na svoju dĺžku.




4/ Cyklo výzva

(TOP secret)


BTW je tu aj štvrtá alternatíva. Hrdzavá dolina, je dostupná po spevnenej ceste aj autám. Samozrejme je tu zákaz vjazdu ale keďže je táto komunikácia využívaná či lesnými hospodármi ale aj ochranármi, je možné ju absolvovať aj na bicykli. Problémom môže byť, že cesta nie je značená ako cyklotrasa, čo znamená, že s bicyklom by ste tu nemali chodiť. Ako vždy sa dostávame k spornému bodu, nakoľko je jazda na bicykli po spevnenej ceste v národnom parku škodná pre krajinu, keď po ceste jazdia aj motorové vozidlá spravujúce a obhospodarujúce oblasť? Každopádne cyklisti cestu využívajú a ochranári pokutujú. Myslíme si, že z hľadiska ochrany prírody by dolinou cyklotrasa vyznačená byť mohla a naopak, prejazd by sa mal úplne zakázať nielen cyklistom ale aj motorovým vozidlám a iným vozidlám v čase migrácie žiab, salamandier, a iných živočíchov.



Zaujímavosťou je, že táto cesta má na 7,9km – 816 metrové prevýšenie čo je väčšia výzva ako stúpanie na Kráľovu Hoľu, Sliezky dom alebo Smrekovicu, ktorá sa považuje za najnáročnejšiu horskú časovku. Rozdiel je ale, že Hrdzavú dolinu nevyjdete na cesťáku, iba na horskom bicykli. Napriek tomu, sú ale tieto údaje úctihodné a ak máte radi výzvy, táto môže byť jednou z nich!


Zhrnutie


Ako sme už spomínali, je na vás, koľko času Hrdzavej doline chcete venovať a je na vás ktorú alternatívu z jej poznávania si vyberiete a ktorá vám bude najviac vyhovovať. Pre všetkých odporúčame Hrdzavú dolinu ako doplnok k známej syslej lúke na Bielych vodách ako súčasť spoznávania Muránskej planiny.


Turistická mapa


Veríme, že Vám tieto informácie pomôžu a budeme veľmi radi ak sa nám odvďačíte peknou fotkou a tagom vo vašom story alebo pri príspevku na sociálnych sieťach. Tiež budeme radi aj za akýkoľvek feedback na náš blog, prípadne informáciu o aktuálnej situácií na tomto mieste.


Obtiažnosť, vzdialenostné a výškové údaje v infografike odrážajú maximum (3.alternatívu) a minimum (1. alternatívu). Údaje sú za celý výlet, teda nielen cesta nahor ale aj cesta nadol je v nich už zarátaná. Časový údaj pre jednotlivé alternatívy je v texte.




508 views1 comment
bottom of page