top of page

Štiavnická "Hrebeňovka"



Banská Štiavnica a jej okolie sú veľmi známe a turisticky veľmi vyhľadávané oblasti vrámci Slovenska. Ľudí priťahuje história bohatého banského mesta a jeho uličky, tajchy, kalvária ale aj Sitno.


Sitno je najvyšším vrchom Štiavnických vrchov, my sa ale v tomto blogu vydáme na západ od Banskej Štiavnice. Prejdeme časťou červnej turistickej trasy Začínajúcej v Žiari nad Hronom a končiacej v Žarnovici. Dala by sa nazvať aj „hrebeňovkou“. Táto trasa akoby nakukla do krátera bývalého Štiavnického Vulkánu.


Sedlo Červená Studňa


Auto sme zaparkovali v Sedle Červená Studňa, ktorá je významným rázcestím turistických trás, môžete sa odtiaľto vydať až do 7 rôznych smerov. Pozor ale parkovisko môže byť hlavne počas pekných dní plné a preto sa oplatí si privstať.


Parkovanie

Vydali sme sa po červenej trase, aktuálne sa na nej nachádza aj geologický náučný chodník Paradajs, ktorý približuje históriu Štiavnického vulkánu, sopečný pôvod štiavnických vrchov ale aj históriu mesta a jeho okolia a baníctvo. Všetky tieto informácie sa dozviete na spolu 19 zástavkách tohto chodníka. V zime pri dobrých snehových podmienkach je toto miesto vyhľadávané aj bežkármi.


Paradajs


My sme sa sem vybrali na jeseň v období inverzií. Po niekoľkých desiatkach metrov je potrebné odbočiť na lesnú cestu doprava, aby ste sa nevybrali opačným smerom. Spočiatku sa vám odkrývajú výhľady na sever a po krátkej chvíli cesta vchádza do lesa, zarovnáva sa a za 4. tabuľou náučného chodníka sa dostávame na rázcestie – Rosniarky (zadné) kde sa náučný chodník a hrebeňová červená turistická trasa oddeľujú. Aby ste sa dostali na vrchol Paradajs, je potrebné aby ste pokračovali po červenej. Z nej po asi 300 metroch prídete k dobre značenému chodníčku ku krížu na malom Paradajse. Veľmi pekné miesto s výhľadom na Štiavnicu a jej ikonickú kalváriu.


Z výhliadky sa vraciate po rovnakom chodníku a pokračujete po červenej. Chodník začína prudšie stúpať na krátkych úsekoch a objavuje sa aj roztrúsená hornina, opatrne preto pred pošmyknutím, bralá tu ale niesú a teda nebezpečie pádu z výšky vám nehrozí.


Po niekoľko sto metroch ste na vrchole Pardajsu, hrebeň ponúka občas výhľady na viaceré strany. Červená značka sa za Paradajsom opäť pripája k náučnému chodníku na peknej lúke, prechádza pomedzi smrekovce, ktoré v jesennom šate počas slnečného dňa majú svoje čaro.


"Štiavnický Stonehenge"


Dostávame sa k predným Rosniarkam. Rozhľahlá lúka, výhľady na celú Štiavnicu, východ, juh, kríž na Paradajse a zaujímavosť - „Štiavnický Stonehenge“. Znova na vás čaká krásny výhľad, keď počas dobrej dohľadnosti dovidíte až vrcholky Nízkych Tatier. Pod Rosniarkami sa nachádza najvyššie položená banská nádrž tejto oblasti - Ottergrundské jazero (okolo nej ešte pôjdeme). Toto miesto je ako stvorené na oddych, načerpanie síl na ďalšie pokračovanie. Červená značka sa lúči s náučným chodníkom, ktorý sa vracia späť do sedla Červená studňa.



Tanád


Zbiehame z Rosniarok a pokračujeme lesným chodníčkom smerom k Tanádu. Opäť veľmi podobný ráz chodníka ako pri výstupe na Paradajs. Hrebeň ponúka na niektorých miestach výhľady na všetky svetové strany. Chodník strieda strmé krátke výšľapy a klesania až sa dostanete na Tanád, ktorého výška je takmer identická ako nadmorská výška Paradajsu.



Tanád už zdobí aj skalné bralo a ponúka opäť všadeprítomné výhľady. Z Tanádu môžete zbehnúť priamo po žltej alebo nasledovať ďalej červenú po hrebeni. My sme si vybrali červenú a to znamená prechod po členitom chodníku lesom s výrazným klesaním takmer 100m na 500metroch. Vychádzame z lesa vo Veternom sedle medzi Tanádom a Malým Tanádom, na mieste kde končí lanovka z blízkeho Salamandra rezortu. Toto je náš cieľový bod z ktorého sa vraciame smerom k autu.



Máte viacero možností, buď z rázcestia Horná Roveň po modrej turistickej značke ponad tajch Klinger k sedlu červená Studňa alebo späť po rovnakej trase alebo sa vyberiete po našich stopách okolo najvyššie položeného tajchu – Ottergrund.


Ako cestou nazad cez Ottergrund?

Zo sedla schádzame po ceste smerom k Šachte Roveň od ktorej sa vydáme smerom k Náučnému chodníku Milana Kapustu po žile Terézia. Pri Šachte Roveň odbočíte z cesty z Veterného sedla doľava na žlto značený turistický chodník na Tanád. Na mieste kde tento chodník odbáča z cesty pokračujeme po ceste k opustenej oplotenej šachte. Prechádzame po ľavej strane oploteného areálu a po chvíli narazíme na Náučný chodník Milana Kapustu po žile Terézia, ktorý nás už zavedie k spomínanému tajchu Ottergrund a odtiaľ do sedla Červená studňa, kde parkujeme.



Pozor na mieste kde náučný chodník pretína modrú lyžiarsku trasu môžete ľahko zablúdiť. My sme sa z nedbanlivosti vybrali smerom ku Klingeru. Čo nie je problém, akurát netrafíte Ottergrund a do sedla Červená studňa prídete trochu neskôr. Správna trasa je tá kopírujúca vrstevnice – ani dole kopcom, ani nahor ale po rovine. Svoju chybu si môžete všimnúť do pár minút, keďže ku Klingeru chodník klesá a budete počuť autá z cesty II. Triedy.


Chodníček k Ottergrundu prechádza príjemným lesom, neskôr za Ottergrundom to už bude putovanie okrajmi lúk až k autu. Za tajchom, na vás čaká mierny výstup k nevýraznej výhliadke, kde sa náučný chodník Milana Kapustu (po ktorom idete) spája s náučným chodníkom Paradajs.



Zhrnutie


My sme si túto túru vybrali na jeseň, keď lesy hrali všetkými farbami a počas inverzného počasia, sme mali možnosť pokochať sa výhľadmi popri chôdzi hrebeňom a potešiť sa z lúčov zubatého jesenného slnka! Trasa nie je nebezpečná ani pre rodiny s deťmi, pre malé deti, však môžu byť niektoré úseky náročnejšie.


Celá prechádzka má dĺžku 7,8km s cca 370 nastúpanými výškovými metrami. S deťmi vám to bude trvať približne 3 a pol až 4 hodinky. Závisí od toho, koľko budete na jednotlivých zaujímavých miestach oddychovať. Rýchlejší jedinci to zvládnu aj za hodinku trištvrte.


Turistická mapa


Odporúčania:

  • Ide o mierne náročnú trasu, ktorú by s menšími prestávkami mali zvládnuť aj deti

  • Odporúčame turistické topánky vo vlhku, ale zvládnete to aj v bežných trekingových

  • Štiavnické vrchy i samotná Banská Štiavnica ponúka veľa možností na výlety do prírody, či technické pamiatky (štôlne, povrchové výdobytky...)

  • Výlet na najvyšší vrch Štiavnických vrchov – Sitno, ktorý sme už v našom blogu spomínali, môžete spojiť s návštevou Kalvárie, Banského múzea, jazera Počúvadlo a iných tajchov, či kaštieľa Svätý Anton alebo neďalekých kúpeľov - Sklených Teplíc a Vyhní


V infografike udávame časové a vzdialenostné údaje vždy za celý výlet, teda nielen cesta nahor ale aj cesta nadol je v nich už zarátaná.



868 views0 comments
bottom of page