top of page

Kameňolom Mačacia


V našich blogoch už nájdete populárny a veľmi dobre známy hrad Šomoška s unikátnym kamenným vodopádom, táto lokalita však ponúka návštevníkom aj ďalšiu obľúbenú atrakciu – kameňolomom Mačacia. Cerová vrchovina ako sopečné pohorie, bola zaujímavá pre ľudí aj v minulosti. Oproti dnešnému najmä turistickému záujmu sa jej jednotlivé časti využívali viac na baníctvo. Inak tomu nebolo ani neďaleko hradu Šomoška, kde na kopci oproti dlhé roky ťažili bazalt, z ktorého vyrábali „mačacie hlavy“ alebo po francúzsky pavée. Preto aj názov kameňolomu Mačacia. Francúzsky názov spomíname, pretože v období najväčšieho rozmachu kameňolomu Mačacia sa tieto „mačacie hlavy“ vozili až do Paríža.


Pri kameňolome bola dokonca vybudovaná aj banícka osada, so školou a obchodmi.Do kameňolomu viedla železnica po ktorej stopách sa môžete vybrať od spomínaného hradu Šomoška. Absolvovať môžete celý okruh od parkoviska okolo jazierok, ku kamennému vodopádu a na hrad a cestou späť po trase bývalej banskej železnice až do kameňolomu Mačacia a odtiaľ smerom k parkovisku. Druhou možnosťou je vybrať sa od parkoviska priamo do kameňolomu. Dôvodom prečo to urobiť je že táto prechádzka je kratšia a nad kameňolomom sa čnie neveľká rozhľadňa s pekným výhľadom na obidva hrady – Šomošku aj maďarský hrad Salgó.

Ako sa sem dostanete


Východiskovým bodom, rovnako ako pri návšteve hradu je hraničná obec Šiatorská Bukovinka, smerovník v obci vás určite nasmeruje správnym smerom, resp. treba nasledovať zelenú značku. Po upravenej asfaltovej ceste, cca 3 km za dedinou sa dostanete na parkovisko spojené so vstupným areálom. Keďže, sme samotnú rozhľadňu navštívili mimo sezóny (november), vstupné sa neplatilo a milého pána alias strážcu Šimonovej veže sme nestretli. Tak isto sme na vyhli aj náporu turistov, aj keď sme tu stretli rodinky s deťmi, ich cieľom bol hrad alebo iba jazierka.


Parkovanie

Cesta od hradu Šomoška

Zaujímavá alternatíva, pri ktorej využití nájdete zvyšky koľajníc aj kameňom naplnené banské vagóny. Samozrejme aj informačné tabule, ktoré vám poskytnú viac informácií o tom ako to tu niekedy vyzeralo. Pôjdete okolo starých schátraných domov, ktoré boli niekedy colnicou a takisto okolo jednej malej rozhľadne.

Ak si vyberiete túto možnosť spolu s prehliadkou hradu a návštevou rozhľadne vám bude tento výlet trvať cca 2,5 - 3 hodinky


Cesta od parkoviska

Od parkoviska idete chodníkom smerom k hradu, po pár metroch však odbáčate na rázcestí doľava (nahor). Zo začiatku trasa trochu náročnejšia kvôli stúpaniu, ale stúpanie nie je dlhé takže to zvládnu aj malé deti 😊. Pozor v zime alebo keď je mokro môže sa šmýkať, chodník je ale zabezpečený aj drevenými stupienkami – schodíkmi. Po stúpaní lesom sa napojíte na lesnú cestičku, ktorá ku kameňolomu prichádza od hradu Šomoška.



Ide o krátku prechádzku ktorá vám zaberie približne polhodinu. Odporúčame minimálne športovú obuv pozor chodníček prechádzajúci z parkoviska smerom k hradu Šomoška býva na lúke podmočený, čo sa ale dozviete podrobnejšie v našom blogu Šomoška. Prechádzka je vhodná aj pre rodiny s deťmi.

Kameňolom

Po pár metroch sa ocitnete v kameňolome Mačacia. Tu máte pár možností – môžete pokračovAť po ceste až na jej koniec, kde sa nachádza informačná tabuľka a profil horniny, na ktorom vidieť jednotlivé etapy historického vývoja hornín ako vrstvy. Druhá možnosť je približne v strede kameňolomu odbočíte smerom k skalnému masívu a dostanete sa k spomínanej rozhľadni, pri ktorej sa nachádzajú lavičky a príjemné posedenie. Ďalšou možnosťou je preskúmať všetky chodníčky. Pozor mimo chodníkov hrozí nebezpečenstvo buď pádu vás alebo pádu niečoho na vás, zábradlie ani zábrany v kameňolome nie sú a teda bezpečnosť je len na vás.



Výhliadková veža - Mačacia

Rozhľadňa sa týči priamo nad kameňolomom Mačacia alebo aj Mačkaluk. Jej výška je 8 metrov a hoci sa nachádza v nadmorskej výške 460 m.n.m. poskytuje pekné výhľady nielen na samotný hrad Šomoška a jeho „dvojičku“ Salgó ale aj okolie Lučenca, Ostrôžky, Krupinskú planinu, Poľanu, Klenovský Vepor, pri dobrej dohľadnosti aj Nízke Tatry (85km) Veľkofatranskú Krížnu (96km) a Sitno(77km). Táto trasa nie je náročná a určite ju zvládnu aj deti. V okolí rozhľadne však treba dať pozor, na strmé zrázy kameňolomu, ktoré nie sú nijako zabezpečené !


Aktuálne správy z jari 2022, medzi prvým a druhým poschodím je na rebríku 1 zlomený schod. Na rozhľadňu chodíme radi chytať prvé slnečné lúče už vo februári / marci, keď sa pri ideálnych podmienkach teplota dokáže na slnku vyšplhať aj na 20 stupňov Celzia. Pochutnať takto skoro na jar si môžete na trnkách, prípadne na jeseň aj na jabĺčkach, ktoré pri rozhľadni sú.


V infografike udávame časové a vzdialenostné údaje vždy za celý výlet, teda nielen cesta nahor ale aj cesta nadol je v nich už zarátaná. Informácie sa vzťahujú na priamu cestu od parkoviska po rozhľadňu nad kameňolomom



242 views0 comments
bottom of page