top of page

Slavošovský tunel



Nie je veľa miest na Slovensku, kde môžete zažiť niečo podobné ako v Slavošovskom tuneli. Tunel bol vybudovaný v roku 1941 a bol súčasťou gemerských spojek, o ktorých ste už isto počuli. Gemerské spojky boli budované počas druhej svetovej vojny ako reakcia na stratu južných území pri Viedenskej arbitráži. Slovensko potrebovalo vybudovať južný koridor pre železničnú prepravu, ktorý by spájal západ krajiny s východom, a taktiež vybudovať prepojenia k nerastne bohatému slovenskému Rudohoriu.


Riešením bolo vystavať novú železničnú trať z Brezna, cez Tisovec, Revúcu, Slavošovce až do Margecian. Členitosť povrchu Slovenského Rudohoria postavila projektantov pred ťažkú úlohu. Trať obsahovala viacero komplikovaných stavebných častí. Tunel pod Dielikom, Koprášsky viadukt, Koprášsky tunel, Slavošovský tunel, ďalej aj trať zo Štitníka do Nižnej Slanej a ďalej z Dobšinej na Mlynky, ktoré sa už ale na rad nedostali. Projekt končí Slavošovským tunelom, viac sa dostavať nepodarilo, nakoľko po vojne a vrátení južných slovenských území stratil tento projekt opodstatnenie.

Ostali len 4 spomínané stavby, ktoré žijú svoj život naďalej opustené. Tunel pod Dielikom je z jednej strany zavalený a zatopený, z druhej strany je na ňom mreža a stal sa významným zimoviskom netopierov. Koprášky viadukt sa týči nad dolinou medzi dvoma časťami obce Magnezitovce – Mníšany a Kopráš, hneď za ním kratší z dvojice tunelov – Koprášsky tunel, v ktorom sa v minulosti skúšalo pestovanie hlivy a nakoniec turisticky najzaujímavejší, Slavošovský tunel.


Tunel, pri ústupe nemecké vojská zo Slavošovskej strany zasypali a len vďaka práci miestnych sa podarilo odkopať časť severného portálu a tak zabezpečiť priechodnosť tunela. Je jedno odkiaľ sa vyberiete, tunel určite nájdete. Prístup od Magnezitoviec je ale z nášho pohľadu „mystickejší“. Ak poznáte trilógiu Pán prsteňov a vstup do Morie, kedy sa po rozlúštení hádanky otvorila veľká brána do podzemia, tak tento portál vám to môže pripomínať. Popri vstupe na pravej strane steká pri dostatočne vlhkom období vodopád, ktorý dotvára tento tajomný pocit.



Slavošovský tunel má dĺžku 2,4km a určite vás, tak ako aj nás, prekvapí, v akom stave aj po takmer 80 rokoch nachádza. Každých 10 metrov je na stene tunela napísané veľké biele číslo. Vďaka tomu viete, v ktorej časti tunela ste. Z jedného konca tunela na druhý neuvidíte, tunel mierne zatáča od Magnezitoviec doprava a tak po čase svetlo za vami nevidieť a pred sebou taktiež nie. Ak sa vám podarí byť v tuneli samy, zhasnete svetlá a baterky, budete v tme na ktorú si vaše oči nezvyknú. Svetlo sa sem nedostane.



Často sa vám ale stane, že v tuneli uvidíte svetielka ostatných návštevníkov. Niektorí nezbedníci sa zvyknú tiež schovávať vo výklenkoch tunela s cieľom nastrašiť ostatných, túto praktiku si možno osvojiť aj pri väčších skupinkách.


Vedeli ste že ....

Portály tunela sú vybudované zo žulových kvádrov, ktoré vyrábali hluchonemí kamenári z Kremnice?


Pokiaľ si lepšie posvietite na steny, na niektorých miestach môžete nájsť aj sintrovú alebo vápencovú výzdobu podobne ako v jaskyniach na niektorých miestach začali rásť kvaple, ktoré sú zatiaľ málo výrazné ale určite si ich všimnete.


Stredom tunela sa tiahne rigol pre odtok vody. Pozor, práve južný vstup od Magnezitoviec je dosť blatistý a s vodou miestami až po členky. Opatrne teda zvoľte pri vstupe pravú ( pri výstupe z tunela ľavú ) stranu, na ktorej sú pohádzané na zemi laty, prechodom po nich minimalizujete riziko zašpinenia seba alebo vašich spolubádateľov.



Posledných cca 200 metrov pred výstupom na Slavošovskú stranu začnete vychádzať na nános horniny, ktorou je portál čiastočne zasypaný. V tejto časti, kde sa priezor tunela zmenšuje je aj značný prievan, neustále tu fúka a vzduchotechnika tunela funguje.



Pri vstupe / výstupe do / z tunela od Slavošoviec pozor na klzké drevené schodisko.


Na strane od Slavošoviec je vybudované detské ihrisko, posedenie, lavičky a oddychová zóna venovaná rozprávkarovi Dobšinskému. Zo strany od Magnezitoviec však návštevu Slavošovského tunela môžete spojiť s návštevou Koprášskeho tunela a Koprášskeho viaduktu.



Je na vás odkiaľ sa sem vyberiete je to ale nezabudnuteľný zážitok. V zime tiež na vás môžu čakať veľké cencúle v južnom portáli, pozor ale na bezpečnosť. Priesaky sú totiž značné.


Ako sa sem dostanete


Parkovanie z oboch strán je možné prakticky až priamo pri vstupoch do tunela. Od Magnezitoviec vám pomôžu smerové tabule, kde pred vjazdom do Mníšan sa držíte vpravo, prejdete do Kopráša. Ten prejdete krížom až sa dostanete na štrkovú cestu, ktorej stav je síce prejazdný ale pozor na podvozok hlavne hneď za dedinou v stúpaní to je komplikovanejšie. Nasleduje „vracák“ a po ľavej strane pod vami sa vám ukáže altánok. Zaparkujte pri ceste a vydajte sa okolo altánku po drevenom schodiku k portálu. Môžete sa sem ale vybrať aj turistickou trasou od Mníšan (obec Magnezitovce) a prejsť nielen Slavošovským tunelom ale aj po Koprášskom viadukte a cez menší Koprášsky tunel.


Od Slavošoviec je prístup prijateľnejší, značený, cesta je štrková ale bez problémov sa dostanete až k tunelu. Slavošovce sa nachádzajú cca 30km po ceste 528 a 587 od Rožňavy a asi 39 od Revúcej. Tunel sa nachádza cca 2 km za obcou, trasa je označená drevenými smerníkmi, takže správnu cestu určite nájdete. Ak sa sem náhodou vyberiete pešo z dediny zaberie vám to cca 20 minút. To, že ste vo svojom cieli určite hneď spoznáte, pred samotných vchodom do tunelu sa nachádza Dobšinského rozprávkový svet s altánkom a detskými preliezkami. Tak isto je tu vybudované aj parkovisko, aj keď počas sezóny je tu viac návštevníkov stále je tu dostatok priestoru na parkovanie.


Parkovanie


Odporúčania


  • Určite odporúčame vodeodolné topánky

  • Vhodné aj ako skúška odvahy pre deti

  • Vstup pre vozíčkarov je obmedzený nakoľko prístup k portálu od Magnezitoviec aj do tunela od Slavošoviec je cez strmé schodisko

  • Ideálne je prísť sem v daždivý deň, ľudí býva pomenej a v tuneli počasie nehrá rolu

  • Tiež vhodné aj pre letné schladenie, keďže teplota v tuneli je porovnateľná s jaskyňami, avšak prievan zabezpečuje mierne ohrievanie v lete

  • Pozor vstup do tunela je samozrejme na vlastné riziko.

  • Pozor na drážky na podlahe tunela, aby sa vám nepodarilo vyvrtnúť si členok!

Dĺžka tunela je 2,4km a teda je to cca 5km prechádzka tam aj späť a spolu s oddychom to zvládnete pri rýchlom tempe za 50 minút a s deťmi za hodinku a pol.


Čo nájdete v okolí?


Za návštevu stojí určite aj Koprášsky tunel a 120 metrov dlhý viadukt, tento tunel však oveľa kratší a dokonca dovidíte aj na druhú stranu. Tiež odporúčame navštíviť Ochtinskú aragonitovú jaskyňu, či Rodný dom Pavla Dobšinského priamo v dedinke Slavošovce.


V infografike udávame časové a vzdialenostné údaje vždy za celý výlet, teda nielen cesta nahor ale aj cesta nadol je v nich už zarátaná.


bottom of page