top of page

Muránsky Hrad z Muráňa

Updated: May 28, 2020


vstupná brána hradu Muráň
Vstupná brána Muránskeho hradu

Muránsky hrad, je jedno z najdostupnejších miest Muránskej Planiny. Na Muránskom hrade končí Cesta Márie Széchy spájajúca Fiľakovský hrad a Hrad Muráň. Celková dĺžka cyklotrasy je 92km.

Túto dominantu Gemeru môžete vidieť už z diaľky, nachádza na nad obcou Muráň, na brale Cigánka a právom patrí aj medzi najvyššie položené hrady na Slovensku. K tomuto hradu vedie hneď niekoľko turistických cestičiek:

  1. Z obce Muráň

  2. Z Prednej Hory (resp. Muránskej Huty)

  3. Z Veľkej Lúky

Dnes sa zameriame na najbežnejší a najpoužívanejší výstup z obce Muráň. Podľa značenia by Vám výstup mal trvať 1 – 1,5 hod.

Keďže je to veľmi blízko môjmu domovu, osobne som túto trasu absolvoval niekoľko desiatok krát, boli časy, keď sme tam po škole s otcom chodievali každý týždeň. Celou trasou z Muráňa idete po zelenej trase – náučnom chodníku, ktorý je dobre značený a lemovaný informačnými tabuľami o tunajšej vegetácii, pôdach a zaujímavostiach o NP Muránska planina


Parkovanie

Zaparkujeme vedľa cesty pri začiatku turistického chodníka, prípadne v obci vedľa obecného úradu. Otočiť sa viete asi 50m pred závorou a teda, vždy je možné ísť sa pozrieť až k prístrešku, či je tam nejaké voľné miesto a ak nie vrátiť sa. Miesto, kde začína náučný chodník určite neprehliadnete, je tam veľká drevená brána z nápisom – Náučný chodník Muránsky hrad.



Trasa

Trasu pretína v dvoch miestach cesta z Muráňa na Veľkú Lúku. Aj kvôli tomu som si túto trasu od detstva rozdelil na 4 časti. (....Tóóó mi nevychádza).


1. Časť vedie od začiatku až po „prvú cestu“. Tu hneď z úvodu až po prvú tabuľu informujúcu o lesnom hospodárstve nastúpame v prvých 10-15 minútach prvú porciu metrov. Od prvej tabuli, nás na tejto časti čakajú ešte dve, terén sa však vyrovná a teda môžeme si oddýchnuť. Celú túto prvú časť trasy idete po južných a juhovýchodných svahoch ( slniečko – ráno / naobed )

2. Časť vedie od prvého pretnutia cesty až po druhé – „intermezzo“. Táto časť je podobne prudká ako prvá časť avšak krátka – 5 - 10 minút. Pri výstupe na druhú cestu sa Vám nad cestou objaví bralo Cigánka. Tu si môžete, ak ste viacerí, posedieť na lanovom zábradlí. Prechádzate na západný svah.

3. Časť, prechádza hustejším lesom, po pár minútach sa Vám naskytne možnosť pozrieť sa na protiľahlé skalné steny Poludnice. Táto časť končí pri chate pod Muránskym Hradom, tesne pred ňou je studnička, z ktorej „kto vodu piť bude, mrcha ženu mať bude“. Voda je z nej ale skvelá, vždy si ju naberieme cestou dole 😊 Do váľova s vodou kamaráti zvyknú uložiť nachvíľu pivo, nech im ho vychladí, najmä v letných dňoch!

Chata pod Muránskym Hradom, býva otvorená v letných mesiacoch cez víkendy. Je možné na nej aj prespať za 45 EUR/1časť/noc + 0,50EUR/osoba/noc. Chatár zvykne variť kapustnicu, piecť klobásu najmä v dňoch, keď je tam mnoho ľudí, má tu ale aj rôzne kexíky a nealko. Pri chate je ohnisko, pekný výhľad na Prednú Horu, Poludnicu a končí tu cyklotrasa.

Štvrtá časť je už tá posledná, kedy viac ako prírodu budete obdivovať samotný hrad Muráň. Cesta je široká, avšak na niektorých miestach pozor na schodoch zo skál, ktoré sú počas dažďa a v zimnom období dosť šmykľavé nakoľko sú vybité a vyhladené. Pár metrov od vstupnej brány však začínajú drevené schody, po ktorých sa už ide bezproblémov. Na hrade je niekoľko informačných tabúľ o minulosti a histórií hradu. Hneď vo vstupnej bráne máme jednu, a naproti nej aj pamätnú knihu, do ktorej sa môžete zapísať.


Muránsky hrad


Hneď za bránou odbáčame doľava a prichádzame na hlavné nádvorie. Tu je ohnisko, informačné tabule, sedenie. Osobne však tam netrávime čas a ideme hneď na tie najznámejšie miesta cestou doprava sa dostaneme na južnú vyhliadku, chodníčkom doľava zas na severnú. Vďaka projektom obnovy hradov a rôznym snahám o zrekonštruovanie môžeme na nádvorí rozoznať pôdorysy hospodárskych budov (domy roľníkov, dom hasiča...), väznica a hradné múry, ktoré obkolesovali hrad.

Presuňme sa na južnú výhliadku. Tá je skvelá najmä v chladnejších mesiacoch, kedy počas slnečných dní sa tam okolité múry vyhrejú a je tam relatívne teplo. Niekedy aj v zime sa tu kľudne poopaľujete. Priamo pred Vami je skalné bralo Cigánka kde v jarných mesiacoch kvitne endemitický Lykovec Muránsky, Máte tu výhľad na Muráň, sedlo Nemcová, Revúcu, Železník.




Na severnú výhliadku sa dostaneme dobre viditeľným chodníčkom. V rámci projektu obnovy slovenských hradov sa hrad Muráň už niekoľko rokov obnovuje, múry sa zbavovali náletových drevín a vďaka tomu vznikli nové výhliadky. Všade by malo byť zábradlie, avšak myslite na to, že niekde byť nemusí a vstup na hrad je preto na vlastné riziko. Dávajte pozor na deti a na seba, výhliadky sú na okrajoch brál.

Pri severnej výhliadke je bývalá väznica a hladomorňa. Samotná výhliadka je na Protitureckej bašte. Odtiaľto je vidieť Stolické vrchy, Kráľovu Hoľu, Muránsku planinu – Poludnicu a dolinu Bielych vôd známu vďaka syslej kolónií, a občianskemu združeniu Živá Planina. Taktiež odtiaľto môžeme vidieť strechu kaštieľa na Prednej Hore, ktorý je aktuálne psychiatrickou liečebňou. Medzi Severnou výhliadkou a hlavným nádvorím sa nachádza kamenné kreslo bývalej panovníčky Márie Széchyovej, dievčina, ktorá si na neho sadne, by sa podľa povery mala do roka vydať! Tak už to stačí len vyskúšať 😉


Zhrnutie

Muránsky hrad je krásna rodinná prechádzka, ktorá je ale jednou z tých náročnejších a odporúčame ju vďaka svojim výhľadom najmä za lepšieho počasia. V prípade búrok sa však máte kde schovať len na chate a teda veľmi dobre naplánujte a prípadne aj počas cesty sledujte ako sa situácia vyvíja. Mobilný signál na hrade 4G. Bez signálu by ste sa mohli ocitnúť na 3. časti chodníka.

Táto trasa na hrad je veľmi rušnou a stretnete na nej mnoho ľudí, v horšom počasí alebo cez týždeň rušnosť 2-3, závisí aj od ročného obdobia. Obtiažnosť 5 sme zvolili najmä, kvôli intenzívnym stúpaniam, na ktoré narazíte vo všetkých častiach. Prevýšenie 540m na relatívne krátkej trase je toho dôkazom. Rozhodne sa pripravte na poriadne stúpanie (zapotíte sa ! – zoberte si náhradné tričko, najmä v lete). Nepodceňte ani obuv, keďže chodník ide cez les a občas sa objaví aj skalnatý terén.

Celú trasu zvládnete ak sa ponáhľate za 1h 30min, ak ste s deťmi, chcete si oddýchnuť na chate, pokochať sa výhľadmi, počítajte s 3 – 3,5hod. Nakoľko je táto trasa veľmi rušnou, lesné zvieratá tu nestretnete.


Odporúčania:

  • Pozor na strmé bralá a zbytočne nechodiť "skratkami"

  • Pozor na nespevnené hradné múry

  • V letných mesiacoch je výborným nápadom aj cyklovýlet – z Javoriny – cez Veľkú lúku – po chatu Zámok (trvá tak cca 1 hod)


V infografike udávame časové a vzdialenostné údaje vždy za celý výlet, teda nielen cesta nahor ale aj cesta nadol je v nich už zarátaná.




393 views0 comments
bottom of page