top of page

Vodopád Lúčky


Neďaleko Ružomberku, v centre obce Lúčky sa nachádza unikátny travertínový vodopád Lúčky (Lúčanský vodopád). Je výhlásený spolu s piatimi ďalšímí vodopádmi (Vodopád Bystré, Brankovský, Kľacký, Starohutský) za prírodnú pamiatku. Nepatrí síce medzi najvyššie vodopády našej krajiny, no svojou krásou a hlavne dostupnosťou sa stal jedným z najnavštevovanejších. V obci sa nachádzajú aj kúpele zamerané hlavne na zažívacie a gynekologické ťažkosti.


Ak ste tu ešte neboli a máte cestu okolo Ružomberka, môžete sa tu zastaviť. Nezaberie Vám tu veľa času, napríklad z Bešeňovej je toto miesto len 10minút cesty autom. Problém môže byť len s parkovaním, ktoré má v blízkosti vodopádu obmedzenú kapacitu.



Samotný vodopád, je prakticky v strede dediny pod kostolom. Je 12 metrov vysoký a nachádza sa na travertínovom terasovitom podloží. To je obrastené machom a dotvára tak celkovú scenériu. Pod vodopádom sa nachádza aj jazierko a umelo vybudovaný potôčik.


Ak vystúpate po schodoch ku kostolu, môžete prejsť aj k potôčiku Lúčanka nad vodopádom, pozor ale na chodníčky okolo vodopádu, ktoré sú prašné a šmykľavé nielen za mokra ale aj za sucha. Taktiež neodporúčame preskakovať a schádzať na skaly vytŕčajúce z potoka, čo láka hlavne deti, sú klzké a hrozí riziko pádu.



Okolie vodopádu je pekne upravené, nachádzajú sa tu lavičky a park, ktorý tvorí oddychovú zónu. Keďže je to ale veľmi ľahko dostupné miesto, oddych si tu užijete len zriedka, kvôli množstvu ľudí.


Návštevu tohto miesta odporúčame spojiť s inými miestami na okolí, prípadne si tu len odskočiť ak idete okolo. V rámci obce sa môžete ísť pozrieť aj k Lúčanským travertínom, nachádzajúcich sa neďaleko kúpeľov. Z turistického hľadiska, môže byť obec Lúčky tiež vašim východiskom pre túru na Veľký Choč. Alebo k neďalekému prameňu Medokýš nad obcou Kelemeny




87 views0 comments
bottom of page