top of page

Soví hrad

Updated: May 28, 2020


Šurice zo Sovieho hradu
Šurice zo Sovieho hradu

Dedinka Šurice ležiaca v srdci Cerovej vrchoviny nás prekvapila svojim kľudom. Nad obcou na brale sa vypína Soví Hrad. Nechodí tu množstvo turistov a samotný domáci vyzerali veľmi prekvapene, keď v strede leta do ich dediny zavítalo auto s turistami.


Parkovanie


Auto zaparkujete hneď pri prístrešku pod hradom, kde začína aj krátky chodník. Tešili sme sa na niečo podobné Hajnáčke, avšak stopy po hrade sú veľmi málo badateľné. Náš dojem potvrdila aj informačná tabuľa hneď pri parkovisku, kde bolo pekne vysvetlené, že sa jedná o prírodný výtvor – sopečný vrch zvaný Soví hrad, na ktorom stála opevnená stavba, zrejme pevnosť alebo menší hrádok.



Trasa


Je to krátka prechádzka s výrazným stúpaním. Cestou sa určite nestratíte, pretože chodník na hrad je udržiavaný (odstránené kríky, drevené zábradlie, pokosená tráva). Po krátkom čase vyjdete z lesa na hrebeň a odtiaľ po prekonaní pár skál ste na území bývalého hradu. Ako sme spomínali zachovalo sa málo - vytesané schody, plošiny a kusy muriva, ktoré bolo kedysi vežou.


Žiaľ na vrch brala sa dostanú len tí najodvážnejší, ktorý majú blízko k horolezectvu. Zaujímavou by tu bolo vytvorenie krátkej via ferraty, ktorá by výstup umožnila alebo obyčajnej výhliadky z dreva, na druhej strane tento zásah by mohol poškodiť bralu a ekosystému na ňom. Soví hrad je vyhlásený za prírodnú pamiatku (stupeň ochrany 5). Rešpektujte to a neničte okolie.



Výhľad z dostupných miest je na na dedinu a okolitú Cerovú vrchovinu, orientovaný na východ / juh.


Toto miesto prekvapilo nielen pre svoj kľud ale aj pre pekne upravený chodník a okolitú hospodársky, na chov zvierat, využívanú krajinu.



Odporúčania


Neodporúčame využívať skratky cez les, môžete sa dostať do neschodného terénu. Určite si ale zoberte topánky do terénu, turistické / trekingové. Návštevu Sovieho hradu odporúčame spojiť s návštevou ostatných hradov – Hajnáčka, Fiľakovo. Túto trojicu dokopy stihnete navštíviť za jedno doobedie / poobedie. Avšak môžete si vybrať aj iné veľmi zaujímavé málo rušné miesta v okolí, o ktorých nájdete informácie na našom blogu.


V infografike udávame časové a vzdialenostné údaje vždy za celý výlet, teda nielen cesta nahor ale aj cesta nadol je v nich už zarátaná.




132 views0 comments
bottom of page