top of page

Sitno



Najvyšší vrch štiavnických vrchov je so svojou výškou 1009 metrov nad morom najjužnejším vrchom na Slovensku s nadmorskou výškou presahujúcou 1000m.


Sitno je ako aj zvyšok Štiavnických vrchov sopečného pôvodu. Je súčasťou Sitnianskej vrchoviny, ktorá vznikla sopečnou činnosťou, ide o pozostatok utuhnutého andezitového lávového prúdu. Prvé zmienky o tomto mieste siahajú do praveku, v čase rozmachu Banskej Štiavnice tu bol vybudovaný hrad, ktorého ruiny sa zachovali do dnes a spája sa s ním aj povesť o Sitnianskych rytieroch.


Sitno a jeho okolie sa označuje ako kolíska turistiky nielen na Slovensku ale aj v Európe. Na jeho vrchu sa nachádza rozhľadňa, ktorá bola vybudovaná v roku 1727 na podnet Andreja Jozefa Koháryho, maršala a hontianskeho župana. Mimo rozhľadne dal prestavať aj známy poľovnícky kaštieľ Antol, kam preniesol sídlo centrálnej správy rodových panstiev – Muráň, Sitno, Čabraď, Vyšný Balog.


Ako sa sem dostanete


  1. Najviac využívaná trasa (a dokonca najstarší turistický chodník na Slovensku) vedie od najväčšieho jazera-tajchu Počúvadlo po zelenej značke, ktorá sa pri Tatárskej lúke napája na modrú značku. Samotná trasa trvá hodinu a hlavne počas letnej sezóny sa pripravte na väčšie množstvo turistov. Tiež musíte rátať s menšími problémami s parkovaním, dokonca parkovisko pri Počúvadle je platené.

  2. Menej využívaná trasa, ktorú sme si zvolili i my, vedie zo sedla Krížna (modrá značka). Je to dlhšia trasa, ale vyhnete sa aspoň množstvu turistov!

  3. Žltá trasa od Počúvadla

  4. Z obce Prenčov po modrej

  5. Z obce Ilija po zelenej.

  6. Pre cyklistov odporúčame zelenú cyklistickú trasu.

  7. Teoreticky by sa sem možno dalo vyjsť aj na bežkách zo sedla Krížna po žltej turistickej značke, vedúcej po lesnej ceste, avšak túto alternatívu sme neskúšali a ak budú dobré podmienky a chcete to skúsiť, dajte nám vedieť ako to dopadlo!


Trasa


Ako sme už spomínali, aby sme sa vyhli ruchu, vybrali sme si ako východisko pre výstup na Sitno sedlo Krížna, nachádzajúce sa na ceste III/2533 medzi Štiavnickými Baňami a Počúvadlom. V sedle sa nachádza niekoľko domov a je tu možné parkovať na lesnej ceste, bez problémov.


Parkovanie



Odtiaľto sme sa vydali po modrej turistickej značke cez Tatársku lúku na Sitno.


Spočiatku cestička mierne stúpa a klesá, po prbližne trištvrte kilometri sa začína výstup, kde vystúpate približne 230 výškových metrov na 1,5km a vystúpate na Tatársku lúku. Je to tichý chodník, na ktorom sme počas našej návštevy stretli len jedného turistu, vracajúceho sa zo Sitna.



Na Tatárskej lúke sa pripájate na náučný chodník, ktorý sem vedie od jazera Počúvadlo. Čaká vás posledný polkilometer, na ktorom prekonáte 100 výškových metrov pomocou 289 schodov. Počas výstupu sa okolo chodníka nachádza niekoľko výhľadových bodov, najznámejším z nich je Rytierske bralo, odkiaľ máte pekné výhľady najmä na Štiavnicu a jej okolie.



Vrch Sitno


Cieľová rovinka a ste na lúke pri rozhľadni. Tá svojim vzhľadom pripomína malý kostolík. Rozhľadňa je počas sezóny otvorená a vstup je bezplatný, rozhľadňa je spojená s malým prírodovedným múzeom, nachádza sa tu aj niekoľko malých expozícií, interaktívnych obrazoviek, tabúľ s informáciami o flóre, faune a horninách Štiavnických vrchov. Na poschodie sa dostanete po kovaných točených schodoch. Vrch je ale zatvorený – výhliadka nie je otvorená ale za sklom, čo čiastočne deformuje výhľad a fotenie.




Zo Sitna je vidieť Krupinskú planinu, Štiavnické vrchy, Tribeč, Inovec, Zobor (57km), Podunajskú nížinu aj s Malými Karpatmi a Kamzíkom (130km). Severne Vtáčnik, Malú Fatru a jej Kriváň (87km), Martinské Hole, Kremnické Vrchy, Veľkú Fatru. Severovýchodne – Nízke Tatry – Ďumbier (82km), Vysoké Tatry – Gerlach, Lomničák, Slavkovský štít (128km), Poľanu (52km), Klenovský Vepor (72km), Kohút a Stolicu zo Stolických vrchov (105km). Juhovýchodne maďarskú Mátru (92km) a okolie Budapešti.


Je odtiaľto vidieť aj Alpy – Hochwechsel, Heukuppe, Schwarzriegel nad Semmeringom – 248km.



Celý vrch tvorí trávnatá plocha, nájdete tu teda množstvo oddychujúcich turistov, rozmiestnených po celom kopci. Oddýchnuť si a kúpiť nejaké občerstvenie si môžete aj v chate Andreja Kmeťa, významného botanika, podľa ktorého je pomenovaných okolo 40 druhov rastlín, najmä ruží a húb. So Sitnom sa spája aj osobnosť Ladislava Exnárova, zakladateľa partizánskej skupiny Sitno, pri bufete môžete nájsť aj jemu venovanú pamätnú tabuľu. Samotnému vrchu však najviac dominuje vysielač, ktorý je dobre viditeľný aj z Banskej Štiavnice a počas výšľapu už z Tatárskej lúky.



Hrad Sitno


Tu sme ale náš výlet neukončili, pokračovali sme smerom k Hradu Sitno, ktorý sa nachádza približne kilometer od rozhľadne a dostanete sa k nemu najprv po asfaltovej ceste a následne odbočkou z nej, ktorá je veľmi dobre značená a neminiete ju. Hrad je zrúcaninou a ponúka tiež nejaké výhľady, najmä na východ. Nachádzajú sa tu aj informačné tabule, ktoré Vám poskytnú bližšie informácie o hrade.


Na východnom svahu Sitna sa kedysi rozprestieral stredoveký hrad, ktorý na začiatku 18. storočia bol úplne zničený a stavebný materiál sa použil aj na stavbu kaštieľa v neďalekom Sv. Antone. Viaže sa k nemu mnoho legiend dokonca sa by tu mal byť ukrytý poklad. Dnes sa z neho zachovali len ruiny, obvodový múr a cisterna, len malá časť z tohto hradu sa podarila zakonzervovať.



Okolité lúky ponúkajú skvelé možnosti na piknik na jeseň posiate šafranom, na jeseň zas plné jesienok.


Z hradu sme pokračovali späť na asfaltovú cestu, po ktorej sme chvíľu pokračovali v zostupe ale na najbližšej zátačke sme odbočili smerom na Tatársku Lúku. Je to veľmi dobrá možnosť, absolvovať tento turistický okruh, vďaka čomu sa z hradu nemusíte vracať znova na Sitno a taktiež nepôjdete dva krát po rovnakej trase.


Z Tatárskej Lúky sme sa vrátili po modrej do sedla Krížna



Odporúčania

  • Výlet na Sitno je skvelým výletom v Štiavnických vrchoch, kde si môžete vďaka množstvu turistických trás vybrať tú svoju. Tá najrušnejšia je určite z Počúvadla, ak chcete kľudnejšiu, môžete ísť po našich stopách.

  • Odporúčame najmä na jeseň alebo na jar, keď je severnejšie už alebo ešte chladno, slniečko na Sitne vás príjemne ohreje.

  • Ideálne aj na výstup, keď je v dolinách nízka oblačnosť, čaká vás výhľad na nekonečné more.

  • Opatrne najmä na Rytierskom Brale a pri výstupe na neho, táto výhliadka nie je ohradená!

  • Odporúčame vysoké turistické topánky, po výstupe nami opisovanou trasou narazíte takmer určite aj na blato.

  • Štiavnické vrchy i samotná Banská Štiavnica ponúka veľa možností na výlet do prírody. Výlet na Sitno môžete spojiť s návštevou Kalvárie, Banského múzea, štôlne, Počúvadla a iných tajchov, kaštieľa Svätý Anton, vrchu Paradajs, Rosniarky, či neďalekých kúpeľov Sklené Teplice a Vyhne


V infografike udávame časové a vzdialenostné údaje vždy za celý výlet, teda nielen cesta nahor ale aj cesta nadol je v nich už zarátaná.


134 views0 comments
bottom of page