top of page

ROZHĽADŇA POĽANA



Unikátny kraj Slovenska - Myjavské kopanice, ponúkajú nádhernú prírodu a množstvo zaujímavých miest na krátku turistiku. Pokiaľ vás lákajú výhľady, vyberte sa s nami na najvyššie položenú rozhľadňu na kopaniciach – Poľana. Nie, nejde o naše sopečné pohorie na strednom Slovensku!, rovnako sa volá aj časť malej obce Brestovec na okraji Myjavskej pahorkatiny, pod Kobylím vŕškom neďaleko CZ-SK hraníc.


Brestovec (Trenčiansky kraj) sa nachádza cca 6,5 km od Myjavy a 28 km od Senice. Rozhľadňa je dobre viditeľná aj z diaľky, vypína sa nad okolitými stromami, čo vám uľahčí navigáciu.


Parkovanie


Zaparkovať môžete pár metrov od nej, na mieste kde končí cesta a otáčajú autobusy. Je to malé improvizované parkovisko pri domčekoch z jednej strany a lese z tej druhej. Pozor na hydinu, ktorá tu mala počas našej návštevy výbeh. :P



Od parkoviska pokračujete pár metrov lesnou cestičkou (podľa šípok) mierne do kopca až prídete priamo pod rozhľadňu. Takú výšku sme nečakali. Cesta k rozhľadni vám zaberie asi toľko času ako výstup na ňu.


ROZHĽADŇA


Rozhľadňa je drevená, upevnená kotevnými lanami. Je to jedna z tých vyšších rozhľadní, kde na to aby ste sa dostali nad úroveň stromov si musíte vystúpať väčšiu dávku schodov. Rozhľadňa je takmer 20 metrov vysoká a pri výstupe ich musíte prekonať 137. Bola vybudovaná v roku 2010 v rámci “Pozrime sa cez hranice z výšky”, rovnako ako aj rozhľadňa Hrajky a iné rozhľadne neďaleko Česko-Slovenských hraníc.



Keď sme rozhľadňu navštívili v lete 2018, potrebovala miernu rekonštrukciu, asi 2-3 schody boli vykrivené alebo zlomené, prípadne tam neboli vôbec, čo nám nepridávalo na odvahe. Kvôli jej výške bolo na vrchu cítiť jej vychyľovanie sa, aj napriek tomu, že vietor nebol veľmi silný.


Výhľad je z nej pekný môžete vidieť okolie Myjavy, Záhorie, českú republiku – Chřiby, kopce v okolí Brna a aj Praděd, Rakúsko – Stuhleck nad Semmeringom (188km) , Schneeberg (172km), zo Slovenska Považský Inovec, Strážovské vrchy, Zobor, Veľkú Javorinu, Strážovské Vrchy, Martinské Hole, Ostrú a Tlstú vo Veľkej Fatre ale aj Ploskú, ktorá sa nachádza 114km od rozhľadne.



Ďalšou zaujímavosťou okolia je, že medzi stanicami Vrbovce a Brestovec, sa nachádza historicky významný tunel pod Poľanou, tunel generála M. R. Štefánika, ktorý bol počas Česko-Slovenska najdlhším tunelom.


Zhrnutie


Návštevu tejto rozhľadne určite odporúčame. Ponúka asi najkrajšie výhľady v okolí. Každopádne, ak sa bojíte výšok mali by ste zvážiť svoj výstup. Rozhľadňa má ale niekoľko poschodí a teda ak Vám výška robí problém, môžete sa kedykoľvek zastaviť a prípadne vrátiť. Je veľmi jednoducho dostupná a za parkovanie sa pri nej neplatí. Odporúčame najmä v peknom počasí aby ste mali čo najlepší výhľad, ideálne na jeseň. Návštevu odporúčame aj s deťmi, avšak výstup s deťmi treba zvážiť, pri nepozornosti im hrozí riziko pádu.


Pri výstupe a zostupe sledujte kam stúpate aby ste sa náhodou neprepadli. Veríme však že za dva roky bola už rozhľadňa aspoň čiastočne rekonštruovaná. Budeme radi ak nás informujete.


  • Odporúčame návštevu spojiť s okolitými rozhľadňami ako napr. Žalostiná, Hrajky

  • Dedinka Brestovec sa tiež pýši niekoľkými pôvodnými ľudovými budovami z 19. storočia, v blízkosti sa tiež nachádza vodná nádrž Brestová

  • V blízkosti sa tiež nachádza Strážca Myjavy - Hrad Branč, Mohyla M.R.Štefánika či hrad Čachtice


V infografike udávame časové a vzdialenostné údaje vždy za celý výlet, teda nielen cesta nahor ale aj cesta nadol je v nich už zarátaná.


320 views0 comments
bottom of page