top of page
Writer's pictureVyvetrajSa

Žalostiná



Pokiaľ máte cestu po Myjavských kopaniciach, pekná zastávka je práve rozhľadňa Žalostiná. Pri našom putovaní pre nás ďalekým západom sme sem zavítali tiež! Okolitá príroda, kopanice a nekonečné lúky boli krásne a užívali sme si nielen prechádzku ale aj jazdu autom cestou k našim cieľom.


Hoci sa nenachádza vo vysokej nadmorskej výške (iba 622 mnm) užijete si z nej čarovné výhľady na slovensko-moravský kraj! Nachádza sa v CHKO Biele Karpaty na rovnomennom vrchu. neďaleko štátnych hraníc s Českou republikou 22km od Senice a 16km od Myjavy nad obcou Chvojnica - časť Hate


Parkovanie


Východiskom pre našu prechádzku bolo rázcestie – Hate, Klvače. Pri drevenom prístrešku (autobusovej zastávke) sa nachádza neoznačené parkovisko, kde určite nájdete miesto na parkovanie aj počas turistickej sezóny. K rozhľadni však ako býva zvykom nevedie turistická trasa a od miesta kde parkujete až na vrch prechádzate po ceste prechádzajúcej po lúke.



Trasa a vrchol


Cesta vedie cez lúky, ktoré počas našej návštevy boli pokosené a nepásli sa na nich žiadne zvieratá, hlavne vás však potrápi stúpanie, ktoré začína cca v 1/3 cesty. Počas horúcich letných dní sa teda dosť zapotíte! Celý čas sa ale môžete kochať výhľadom na okolie, a cesta pred Vami vyzerá akoby nemala konca.




Na vrchu vysokom 625 m.n.m , ktorého pomenovanie je odvodené od povesti, podľa ktorej nešťastná matka žiali za svojou dcérou, stojí neveľká rozhľadňa, vysoká 6,7m s výškou plošiny 4,3m nad zemou. Bola vybudovaná v roku 2009 a okrem nej sa tu nachádza aj posedenie a informačná tabuľa.



Kam až oko dovidí?


Z rozhľadne uvidíte kopanice, okolitú prírodu, hrad Branč, Senicu, Mohylu M.R.Štefánika na Bradle, susedovie južnú Moravu s Pálavou, Veľkú Javorinu, Uherské Hradište a Buchlov, Malé Karpaty (Vysokú), Považský Inovec (Inovec, Panskú Javorinu).


Pri lepšom počasí a rozptylových podmienkach aj Devínsku Kobylu, Zobor. Pri dokonalých podmienkach dokonca aj 184km vzdialený rakúsky Stuhleck, takmer 200km Ötscher alebo 140km vzdialený Praděd.



Chcené aj nechcené


Počas nášho výstupu aj zostupu sme sa museli ale asi 4x vyhýbať autám, ktoré nám prechádzku spríjemnili úžasnou vôňou nafty a benzínu, pri rozhľadni bola totižto akcia, varil sa guľáš, vyhrávalo rádio na naftový pohon a iné šmakociny.


Ani to ale nevadilo stádam sŕn aby sa pásli na svahoch Žalostinej.


Odporúčania

  • Ide o krátky menej náročný výlet, ktorý je vhodný aj pre rodiny s deťmi. Trasa je zjazdná aj pre bicykle, avšak je dosť strmá a preto ju nezvládne každý. Ale žijeme v dobe elektrobikov

  • V období dažďa môžu byť lúky premočené, čo sťažuje prístup, odporúčame preto primeranú obuv.

  • Keďže toto miesto nie je až také rušné je ideálne miesto na oddych!


V infografike udávame časové a vzdialenostné údaje vždy za celý výlet, teda nielen cesta nahor ale aj cesta nadol je v nich už zarátaná.



146 views0 comments

Comments


bottom of page