top of page

Hrad Branč


Jedna z našich zastávok počas putovania okolím Myjavy a Senice bol práve Hrad Branč. Je známy aj ako „Strážca Myjavy“, dostal svoje pomenovanie v dávnych dobách, pretože chránil obchodné cesty z Moravy ku karpatským priesmykom, do dnes sa z tohto hradu zachovali len ruiny, ktoré sú ale čiastočne zrekonštruované. Veľmi dobre dostupný hrad z obce Podzámok, ktorá je približne rovnako vzdialená od oboch spomínaných miest – cca 15km. Zaparkovať môžete na neveľkom, neoznačenom parkovisku pod hradom, pri starom cintoríne. Prípadne ak je plno, poslúži Vám aj cesta samotná alebo miesto na parkovanie nájdete aj v obci. My sme toto miesto navštívili koncom leta, v poobedie nádherného slnečného dňa. Vtedy tu parkovali aj s nami 3 autá.



Od parkoviska vedie na hrad štrková cesta, po spásanej lúke. Vedie odtiaľto aj náučný chodník a modrá turistická značka. Po nej sa dostanete až k hradnej bráne. Počas našej návštevy nebol vstup spoplatnený, hoci na internete nájdete informáciu, že počas hlavnej sezóny (od apríla do októbra) je vstup spoplatnený, na účely obnovy hradu.



Za hradnou bránou, orientovanou na východ sa rozprestiera rozsiahle nádvorie, ktoré obkolesujú pomerne zachovalé obvodné hradné múry a bašta, ktorá chránila vstup do hradu. Ako väčšina hradov aj tento je rozdelený na dolný a stredný hrad, ktoré sú od seba oddelené priekopou cez ktorú vedie drevený most, v súčasnosti je táto priekopa vyschnutá a čiastočne zasypaná časťami opevnenia.



Nádvorie aj okolie hradu sú udržiavané (pokosená tráva, umiestnené lavičky a informačná tabuľa). Na hrade sa môžete poprechádzať a obdivovať časti niekdajšieho paláca, zvyšky hradných komnát a bášt. Všetky časti sú zrekonštruované a v porovnaní s inými hradmi sa tu nenachádza množstvo stavebného materiálu alebo lešenie.


Zaujímavosťou je aj pamätník v dolnej časti hradu, ktorý je venovaný väzneným protestantským kňazom. Každý rok sa tu na sviatok Sv. Cyrila a Metoda konajú aj evanjelické bohoslužby. Od pamätníka vedie ešte krátky výstup na najvyšší bod hradu. Je ním niekdajšia komnata s delovou baštou, ktorá je sprístupnená drevenými schodmi



Hrad sa nachádza na malom pahorku, napriek tomu, je z neho pekný výhľad nielen na okolité dediny a kopanice ale aj napríklad na Bradlo, Považský Inovec ale napríklad aj moravskú Pálavu.


Odporúčania


Hrad je ako sme spomínali udržiavaný, je tu dosť miesta, kde si môžete posedieť na tráve. Výlet odporúčame aj pre rodiny s deťmi, keďže k hradu vedie nenáročná a krátka cesta. Zvýšenú opatrnosť by ste, ale mali venovať na hradbách, hrozí riziko pádu. Ide o krátku prechádzku, ktorú zvládnete aj v teniskách a balerínkach, odporúčame ale aspoň trekingové topánky. Na hrade sa nie je síce kde schovať, ale keďže ide o krátky výlet môžete ho absolvovať aj v horšom počasí. V tom prípade ale po daždi určite minimálne trekingové topánky. Odporúčame návštevu pred západom slnka, kedy si môžete užiť romantické výhľady.



72 views0 comments
bottom of page