top of page

Hrajky



Okolie Myjavy a kopanice ponúka väčšie množstvo rozhľadní ako zbytok Slovenska. Pomaly sa Slovensko zarozhľadnieva ale stále sme ďaleko napríklad od bratov Čechov. Asi pre svoju blízkosť tohto regiónu tu kultúra rozhľadní presiahla skôr ako do ostatných častí Slovenska.


Parkovanie


Jedna z rozhľadní, ktorá sa teší veľkej obľube vďaka svojej dostupnosti je rozhľadňa Hrajky, stojaca priamo vedľa cesty II/581 spájajúcu Myjavu a Senicu, medzi Sobotišťom a Turou Lúkou. Pri rozhľadni je aj malé parkovisko ktoré postačuje, nezdržíte sa tu dlho.



ROZHĽADŇA


Rozhľadňa je konštrukciou podobná rozhľadni „na Poľane“, ktorá je o pár kilometrov severnejšie. Je skonštruovaná hlavne z dreva ale aj ukotvená kotevnými lanami. Nachádza sa na nenápadnej vyvýšenine nazývanej Turá lúka, ktorá kedysi dokonca bola samostatnou obcou, dnes je však časťou mesta Myjava.


Pri parkovisku sa nachádza aj altánok a informačná tabuľa s mapou okolia a pomník obetiam evanjelickej vzbury, práve na tomto mieste bolo popravených 12 evanjelikov, ktorí boli účastní vzbury voči katolíckej cirkvi.


Prístup na rozhľadňu je bezproblémový, vedie k nej dokonca vydláždený chodník. Výstup na rozhľadňu zvládnu aj deti, na jej vrch je to 61 schodov. Rozhľadňa bola vybudovaná v rámci projektu “Pozrime sa cez hranice z výšky”, hoci je od hraníc s Českom pomerne vzdialená!


Výhľad je skôr z tých, aké máte z akéhokoľvek vŕšku. Rozhľadňa je vysoká 10 metrov, a ponúka obmedzené výhľady na okolitý kraj – polia, lúky typické pre Kopanice, predovšetkým Myjavskú pahorkatinu a Biele Karpaty s Veľkou Javorinou.


Zhrnutie


Práve rozhľadňu Hrajky je možné zariadiť skôr medzi autoturistiku ako turistiku. Ak idete okolo, nikto Vám nebráni sa zastaviť avšak veľmi sa tu neprejdete ani nevyvetráte, je to taká 5 minútová zastávka, ktorá môže slúžiť ako doplnok k iným zaujímavým miestam v okolí. Odporúčame návštevu spojiť s okolitými rozhľadňami ako napr. Žalostiná, Lipovec či Poľana. V blízkosti sa tiež nachádza hrad Branč – strážca Myjavy.


Keďže je toto miesto ľahko dostupné, nájdete tu aj väčšie množstvo odpadu. Ak aj je tu kôš, musí ho niekto odviesť, a odviesť odpad z akéhokoľvek miesta mimo mesta alebo obce je komplikovanejšie ako odviesť ho z mesta alebo obce. Preto zvážte zahadzovanie odpadkov nielen do prírody ale aj na to vyhradené miesta v prírode.




92 views0 comments
bottom of page