top of page

Mohyla M. R. Štefánika



Jednou z našich zastávok pri putovaní okolím Senice a kopanicami bola Mohyla M.R.Štefánika na Bradle, priamo nad mestom Brezová pod Bradlom.


Symbol samostatnosti Slovenského národa a pietne miesto venované slovenskému generálovi Milanovi Rastislavovi Štefánikovi sa vypína na vrchu Bradlo, ktorý je súčasťou Myjavskej pahorkatiny.


Národná kultúrna pamiatka bola navrhnutá architektom Dušanom Jurkovičom a odhalená v roku 1928. Od roku 2009 je tiež zapísaná do zoznamu Európskeho dedičstva.


Ako sa sem dostanete...


Mohyla sa nachádza medzi obcami Košariská a Brezová pod Bradlom, s ktorými sa spája aj život M.R. Štefánika. Nachádza sa cca 22km od Senice, 14 km od Myjavy a 50 km od Trnavy. K pamätníku sa viete dostať pohodlne autom práve z Brezovej pod Bradlom, po cca 3,5 km kľukatej ceste sa dostanete na parkovisko priamo pod mohylou.



Parkovisko je priestranné, upravené a ani počas leta sme tam veľa návštevníkov nestretli. Z parkoviska je to k mohyle cca 500 metrov, vedie tam štrkový chodníček, ktorý mierne stúpa do kopca.


Turisti a cyklisti


K mohyle vedú turistické trasy, jedna – červená - Cesta hrdinov SNP buď od Brezovej pod Bradlom alebo od strany z obce Priepasné alebo z Košarísk cez Chrbát Bradla. Rovnako aj pre nadšencov cyklistiky vedie z Ivanky pri Dunaji až na Bradlo trasa – Štefániková trasa. Alebo sa sem môžete dostať bicyklom aj po žltej, kopírujúcej cestu pre automobily alebo modrej z Priepasného alebo Košarísk, Štefánikovej rodnej obce.


My sme sa sem vybrali v neskoré letné poobedie a preto sme využili možnosť dostať sa sem autom. V prípade, že sa sem rozhodnete ísť pozrieť autom, je to krátke vyvetranie sa pre rodiny aj viaceré rodinné generácie.



Mohyla


Mohyla je ozaj majestátna a niečo čo nevidíte len tak hocikde. Avšak na druhej strane privítali by sme lepšiu starostlivosť o toto miesto, čo sa týka upratovania kvetov, či živých alebo umelých.



Málokto vie, že na počesť generála boli vybudované 2 mohyly, jedna, menšia sa nachádza na mieste tragickej nehody a druhá práve na Bradle. Mohyla rozhodne pôsobí mohutne, ohromujúco už z diaľky! Na začiatku cesty k mohyle je umiestnený základný kameň stavby v niekoľkých jazykoch a o čosi neskôr aj informačná tabuľa. Mohyla je vybudovaná z bieleho travertínu (dovážaného zo Spišských Vlachov) a v čase jej vzniku na nej pracovalo nepretržite okolo 200 robotníkov.


Celá stavba je zložená z niekoľkých terás, dokonca sa viete po schodiskách dostať na spodnú z nich, a obísť celú mohylu. Vašej pozornosti neuniknú ani 4 veľké obelisky, ktorými je ohraničená, symbolizujú štyri obete leteckého nešťastia a zároveň štyri krajiny, v ktorých Štefánik pôsobil. Vrcholová časť mohyly je tvorená náhrobkom, k tejto samotnej časti už návštevník nemá prístup môže si však prečítať tabule smerujúce na všetky svetové strany.



Okrem samotnej mohyly vás upútajú aj výhľady na myjavské kopanice, práve v čase je rekonštrukcie boli odstránené okolité dreviny, ktoré bránili výhľadom. Keďže mohyla na nachádza na najvyššom vrchu Myjavskej pahorkatiny poskytne vám výhľady na všetky svetové strany. Za pekného počasia si ho môžete užiť na rodný kraj M.R.Štefánika, okolie Myjavy, Záhorie, Inovec za lepších podmienok aj Kľak, Vtáčnik, Strážov a dokonca Martinské Hole + na západe dokonca až Alpy.



Každoročne, v máji sa na počesť M. R. Štefánika konajú na tomto mieste spomienkové oslavy.


V júni sa zase usporadúva Štefánik trail, ide o beh od mohyly na Bradle až po sochu Štefánika pri Slovenskom národnom divadle pri Dunaji (Eurovea).


Odporúčania


  • Keďže sa nachádzate na pietnom mieste, je potrebné sa podľa toho správať a prejaviť úctu gen. Dr. Štefánikovi

  • Návšteva je vhodná aj pre rodiny s deťmi, aj keď prístup s kočíkom môže byť po štrkovitom chodníku problémový

  • Za návštevu stojí múzeum a rodný dom Štefánika v neďalekých Košariskách, neďaleký hrad Branč, Čachtický hrad, hrad Ostrý kameň, Dobrá Voda či kláštor Katarínka alebo rozhľadne - Klenová, prípadne tie Myjavské – Hrajky, Poľana


V infografike udávame časové a vzdialenostné údaje vždy za celý výlet, teda nielen cesta nahor ale aj cesta nadol je v nich už zarátaná.




85 views0 comments
bottom of page