top of page
Writer's pictureVyvetrajSa

Muránsky hrad z Prednej Hory



Muránsky Hrad sme už spomínali v jednom z našich príspevkov, môžete si ho prečítať TU. Tentoraz sa však budeme venovať trase z Prednej Hory. Je to najmenej využívaná trasa, napriek tomu, že je veľmi zaujímavá.


Parkovanie


Zaparkujete v sedle Predná Hora, pri autobusovej zastávke je malé parkovisko, ktoré býva zriedkakedy plné. Parkovať môžete aj vedľa cesty k rekreačnému areálu alebo ku kaštieľu. Aktuálne sa však na Prednú Horu a takisto k sedlu Predná Hora dostanete len od Červenej Skaly. Cesta od Muráňa bola totiž podmytá a odplavená a teda prejazd bude zabezpečený najskôr v zimných mesiacoch roka 2020.



Trasa


Vedľa obývaného domčeka v sedle sa nachádza smerník, od ktorého budete pokračovať smerom k chate pod Muránskym hradom po žltej turistickej značke. V úvode trasy klesáte a po odbočke z lesnej cesty prechádzate mladinou zarasteným chodníkom, ktorý je ale dobre spriechodnený. Neskôr vchádzate do lesa a klesanie sa zmení na mierne stúpanie. Chodník, prechádzajúci prevažne bukovým lesom, neskôr lesom typickým skôr pre Slovenský kras sa tiahne po hranici lokality Šiance, s 5. stupňom ochrany. Ak máte radi čísla, tak najprv klesnete o takmer 200 výškových metrov neskôr ich vystúpate.



Chodník prechádza cez kamenné polia, tvorené odtrhmi hornín z brál Šiancov, popod ktoré prechádzate od úvodu až po Wesselenyho jaskyňu. Z chodníka s mäkkým podložím po cca polhodinke prejdete na skalnaté podložie a vyskúšate aj svoje lezecké schopnosti, nemáte sa však čoho báť, trasa nie je zabezpečená reťazami a ani to nie je potrebné. Občas prejdete aj riedko zarastenými dalo by sa povedať lúkami. Miestami je chodník úzky a niekedy musíte prekonávať aj popadané stromy. Narazili sme aj na takúto "hlavu korytnačky"! Nájdete ju na tejto trase aj vy?



Počas toho ako sme trasou prechádzali my, prechádzalo popod nás stádo jeleňov, pozor aj na medvede, ktoré sú sem vytláčané kvôli ruchu na Bielych Vodách. My sme sa sem vybrali ale v skorú jar a medvede sme nestretli, treba byť opatrný a robiť hluk aby o vás medvede vedeli. Počas prechádzky sme si na riedko-zarastených miestach užili slnečné lúče, ktoré sa opierali o juhovýchodné svahy Šiancov.



Tesne predtým ako dorazíte k chate pod hradom a pripojíte sa na lesnú cestu spájajúcu Veľkú Lúku a chatu pod Hradom budete prechádzať okolo známej Wesselényho jaskyne (cca 1h 20m od začiatku). Na chate pod Hradom sa môžete občerstviť a takisto ubytovať ak si to vopred zarezervujete. Čaká Vás posledný výstup, ktorý bude najnáročnejší – počas vlhka, dažďa a v zime bývajú schody vysekané do skaly klzké a preto si dávajte veľký pozor.


Celá trasa až na Chatu pod hradom trvá cca 1 hod. 35 minút a na hrad je to z chaty cca 10 minút. Táto trasa je menej známa a preto tu nestretnete toľko turistov. Tiež sa táto trasa radí medzi menej náročné, oproti výstupu z obce Muráň, aj keď je o čosi dlhšia.


Hrad


Na hrade je, čo obdivovať, okrem zrekonštruovanej vstupnej brány a opevnenia, patria medzi najviac navštevované /instagramové hlavne dve vyhliadky - severná a južná, práve južná – bralo Cigánka, ktoré je vyhlásené aj za prírodnú rezerváciu rastie tu hlavne vzácny paleoendemit - lykovec kríčkovitý muránsky. Ten rastie len na Muránskej planine, nikde inde na svete!


Viac info o hrade v našom predošlom príspevku - TU

Odporúčania

  • Odporúčame pevnú turistickú obuv, ideálne nad členky, nakoľko prechádzate aj cez skalnaté časti, kde je vhodné mať fixovaný členok

  • Opatrnosti nikdy nie je dosť, traverzujete totižto po dosť strmom svahu.

  • Na hrade pozor na nespevnené hradné múry a strmé bralá – zbytočne neskúšajte skratky a nevyznačené chodníky

  • Návštevu tohto miesta môžete spojiť aj s návštevou Sysľoviska – Biele vody, či rekreačného areálu Predná hora alebo inými zaujímavosťami v okolí!


V infografike udávame časové a vzdialenostné údaje vždy za celý výlet, teda nielen cesta nahor ale aj cesta nadol je v nich už zarátaná.




234 views0 comments

コメント


bottom of page