top of page

Dievčenská skala - Výhliadky Silickej planiny 2/2



Pokračovanie nášho výletu k dvom najznámejším výhľadom Silickej planiny. Minulý týždeň sme odkryli prvú časť výletu a to výstup na Brzotínsku skalu. V tomto článku sa dozviete viac o Dievčenskej skale, nachádzajúcej sa na severných svahoch Silickej planiny. Svoje pomenovanie dostala podľa kláštora, ktorý vraj kedysi stál na jej vrchu. Neďaleko nej sa nachádza aj rovnomenný vysielač.


Dievčenskú skalu môžete absolvovať ako sólo výstup z Jovíc, Krásnohorskej dlhej Lúky (žltá turistická značka), Hrušova (zelená značka), Silice alebo z Jablonovského sedla. Druhá možnosť je, že si tieto dva výhľady (Brzotínsku a Dievčenskú skalu) spojíte do jedného výletu ako my, čo odporúčame. Aj z dôvodu, že nebudete musieť vyšliapať 2x ten výbeh z doliny na planinu 😊


Parkovanie v Joviciach


Z Brzotínskej skaly sa vrátite po zelenej trase až k rázcestiu Lukáčova Bučina, kde neodbočíte späť do Jovíc ale budete pokračovať po zelenej na priestranné lúky po Dievčenskou skalou. Chodník od Brzotínskej skaly je veľmi príjemný, keďže ste na planine, výrazné stúpania ani klesania nie sú jeho súčasťou. Prechádzate po lesnej ceste, ktorá je schodná aj bicyklom. Spoločnosť vám bude robiť pekný les bohatý na rôzne druhy rastlín a živočíchov!


Ak by chcel niekto namietať proti bicyklom v národnom parku na mieste, kde je vyznačený len cyklochodník, tak len na margo, stretli sme tu motorku a aj traktor s lesnými hospodármi s motorovými pílami.


Od smerníka pod Dievčenskou skalou pokračujete priamo na sever, na vrchný okraj lúky. Nakrátko sa ocitnete v lese a potom sa pred vami otvorí výhľad zo skalného brala - Dievčenskej skaly.



Výhliadka


Kým vyhliadka na Brzotínskej skale je viac navštevovaná, a aj viac priestranná, na Dievčenskej skale zažijete úplne inú atmosféru a samozrejme aj iné výhľady. Bralo je nebezpečnejšie ako to na Brzotínskej skale. To na Brzotínskej skale ponúka viac výhľadov z rôznych výšok, na Dievčenskej skale máte len jedno, akoby balkón za ktorého prahom nič nie je. Preto je potrebná maximálna opatrnosť. Pozor by si mali dávať aj tí, ktorí sa boja výšok, tento výhľad im môže robiť problémy.


Je tu lavička kde si môžete oddýchnuť a pokochať sa z nej výhľadom. Dokonca je tu aj ohnisko ale zakladanie ohňa by sme v tejto lokalite určite vynechali.


Orientácia výhliadky je severozápad až severovýchod. Výhľad na Rožňavskú kotlinu a jeho centrum Rožňavu spolu s okolitými dedinami a hradom Krásna Hôrka. Volovské vrchy – Pipítku, Volovec, Hekerovú, Babinú, Revúcku vrchovinu a jej najvýchodnejší vrchol – Turecká, najvyšší vrch Stolických vrchov – Stolicu, Nízkotatranskú Kráľovu Hoľu, zo Slovenského raja – Gačovskú skalu nad Dedinkami a Veľkú Knolu a k tomu všetkému aj kompletnú panorámu Vysokých Tatier od Kriváňa až po Kežmarský štít!

Hoci toto miesto nie je vyhlásené za prírodnú rezerváciu, vyskytuje sa tu množstvo vzácnych horských a chránených druhov rastlín (napr. poniklec otvorený, kosatec sibírsky, prvosienka holá ...), ale tiež tu hniezdi aj orol kráľovský, hadiar krátkoprstý a sokol myšiar.


Zhrnutie


Celý výlet – Z Jovíc na Brzotínsku skalu odtiaľ na Dievčenskú skalu a späť nám trval našim tempom takmer 3 hodinky, ak budete oddychovať a kochať sa kratšie zvládnete to aj za 2 hodinky a pol. Celú vzdialenosť, ktorú sme prešli bola 13km a vystúpali dokopy 550 výškových metrov.


Turistická mapa


Ak sa vyberiete na Dievčenskú skalu z Jovíc, malo by vám to trvať podľa turistických časov 2 hodinky tam a hodinku 40 späť. Reálne ale môŽete rátať približne s 3 hodinovým výletom. 510m nastúpanými metrami a prejdenými 6,3km.


Táto krása krasu určite stojí za návštevu, je len na vás, či si obe výhliadky doprajete v jeden deň, rozdelíte na dva alebo si vyberiete len jednu z nich.


Odporúčania

  • Vyhliadka nie je zabezpečená, tvorí ju strmé bralo, preto treba byť opatrní, hrozí riziko pádu

  • Hlavne na vyhliadkach, kde je menej ľudí môžete natrafiť na rôzne plazy, ale pozor aj na lesné zvieratá

  • Odporúčame vhodnú obuv, dostatok tekutín popr. nejaké občerstvenie

  • Odporúčame preskúmať krásy Slovenského krasu a Silickej planiny (napr. Silická ľadnica), tiež odporúčame návštevu spojiť s druhou vyhliadkou Brzotínska skala alebo navštíviť okolité miesta ako napr. Betliar, Krásnu hôrku, Husitský kostolík v Lúčke


V infografike udávame časové a vzdialenostné údaje vždy za celý výlet, teda nielen cesta nahor ale aj cesta nadol je v nich už zarátaná.


Druhá infografika je sumárom nášho celého výletu.



95 views0 comments
bottom of page