top of page
Writer's pictureVyvetrajSa

Husitský kostolík - Lúčka



Neďaleko Rožňavy, na rozhraní Volovských vrchov a Slovenského krasu sa nachádza pekná dolina, do ktorej sa bežne nedostanete. Je to dolina potoku Čremošná, ktorá je ľavostranným prítokom Slanej.


V malej dedine Lúčka, vzdialenej 18km od Rožňavy nájdete slovenský unikát – opevnený kostolík z 13. storočia. Kostol sa týči na kopci nad dedinou a bol ako jeden z mála za čias Jána Jiskru z Brandýsa opevnený. Okolo rannogotického kostolíka bol vybudovaný múr a strážna veža. Sídlilo v ňom vojsko husitov a podľa neho nesie aj názov. Pred 1. sv. vojnou sa v kostole slúžili dokonca omše, no po jeho vyhorení počas 1. svetovej vojny si miestni obyvatelia postavili nový a dnes na tomto mieste môžete obdivovať len jeho zrúcaninu, o ktorú je ale postarané a je zachovalá.


My sme sa tu zastavili v skorú jar, kedy slnko príjemne hrialo na južný svah na ktorom sa kostolík nachádza. Prístup ku kostolíku bol veľmi dobrý a takisto okolie bolo veľmi pekne upravené – bolo vidieť, že kompetentný sa o toto miesto veľmi dobre starajú.


Parkovanie


S parkovaním je to trochu obťažnejšie, nakoľko sa tu oficiálne parkovisko nenachádza. Zaparkovali sme v hornej časti dediny a cestičku ku kostolíku, pri ktorom je cintorín sme si vyšliapali po svojich. Autom by som to na vašom mieste taktiež neskúšal a zvolil spôsob ako aj my.



Husitský kostolík


Pri kostolíku sa nachádza aj miestny cintorín, ku ktorému vedú kamenné schody, odtiaľto je to cca 2 minúty k pamiatke. K cintorínu sa ale dostanete aj po okolitých lúkach.


Pred vami sa nachádzajú ruiny obranného múru a základy husitského kostolíka, pri vstupe sa nachádza aj informačná tabuľa, kde sa dozviete viac o jeho histórii.



Najzachovalejšia časť je veža, ktorá kedysi slúžila ako pozorovacia veža so strelnicami a neskôr ako zvonica, dnes je kompletne zrekonštruovaná s drevenou strechou, na rozdiel od samotného kostola. Základy, 11 metrová loď, 6 metrové presbytérium a steny samotného kostola, boli v 70. rokoch zakonzervované a sú stále udržiavané, rovnako ako prostredie, ktoré je pravidelne kosené. Nad kostolíkom sa občas zvyknú pásť ovečky, čo dotvára malebný vzhľad. Pod vežou sa nachádza posedenie a ohnisko, čo môže byť vhodným miestom pre piknik!



Zaujímavosti

  • Táto oblasť patrí medzi ekologicky najčistejšie územia na Slovensku.

  • Každoročne sa tu konajú ekumenické bohoslužby (začiatkom júla) na výročie upálenia Jana Husa alebo aj koncerty vážnej hudby.


Odporúčania


Je to krátka jednoduchá prechádzka po ceste. Odporúčame návštevu tohto miesta spojiť s turistikou v Slovenskom Krase napríklad Snivé Hory alebo Zádielska Dolina alebo s návštevou mauzólea a hradu Krásna Hôrka, prípadne sa tu môžete zastaviť aj na vašej ceste južnou trasou do alebo z Košíc.


Pod Soroškou z Rožňavskej strany odbočíte z cesty na obec Bôrka. Odtiaľ to do Lúčky budete mať len 10km autom a následná prehliadka vám zaberie 20 – 30 minút. Celkovo vás to na vašej trase zdrží približne 45 minút.

Návšteva je vhodná aj pre rodiny s deťmi, avšak s kočíkom budete mať menší problém na schodoch.


V infografike udávame časové a vzdialenostné údaje vždy za celý výlet, teda nielen cesta nahor ale aj cesta nadol je v nich už zarátaná.



295 views0 comments

Comentarios


bottom of page