top of page

Snivé Hory

Updated: Jun 10, 2020



Slovenský kras je veľmi zaujímavým miestom na turistiku. Rozprestiera sa v južnej časti našej krajiny. Jeho najzápadnejšia časť leží v okrese Revúca a najvýchodnejšia až v okrese Košice-okolie.


My si ho často a radi vyberáme na jarnú turistiku, nakoľko tu je často teplejšie a menej snehu a ak si chcete užiť skoré jarné slnečné lúče, práve Slovenský Kras je to pravé pre Vás.


Popri ceste I/16 od Sorošky až po Moldavu nad Bodvou sa zo severnej strany nad cestou vypínajú práve kopce Slovenského Krasu. Vždy keď sme šli po tejto ceste, hovorili sme si, že odtiaľ musí byť skvelý výhľad a chceli sme sa tam vybrať.


Nad Malou obcou Hrhov (okres Rožňava) nachádzajúcou sa západne od krajského mesta Košice sa nachádzajú terasovité horské lúky s výhliadkou, nazývané aj Snivé hory. Okrem toho tu za návštevu stojí aj vodopád uprostred obce a rybníky, ktoré vidieť aj z hlavnej cesty.


Našim cieľom výletu sa stali práve Snivé Hory. Keďže šlo o našu prvú turistiku po zime, pátrali sme po najkratšej možnej trase. Dostanete sa sem dvoma spôsobmi:


  1. Z Hrhova cez Mútnu Studňu ( 4hod )

  2. Zo sedla za obcou Bôrka ( zo Zádielskej doliny ) ( 2h 30min. )


V marci sú však dni ešte krátke a teda sme chceli nájsť ďalšiu alternatívu. Po preštudovaní máp a verejných GPS logov, sme ju objavili.


Parkovanie



Naša trasa začína vedľa cesty spájajúcej obec Lúčka a Bôrka. Prechádza lúkami až takmer ku Krasovému jazierku tzv. Lúčanský prameň. (názvom Vám môže pripomínať Lúčanský vodopád, ten sa ale nachádza 112km odtiaľto).



Trasa má priemerné stúpanie, idete však prevažne po slnku. Po vstupe do lesa pri križovatke ciest (pár metrov od spomínaného prameňa) pretnete červenú turistickú trasu. Môžete pokračovať ďalej k prameňu ( my sme sa tam vydali až cestou späť ) alebo doľava po červenej - širokou lesnou cestou až na hrebeň.



Po pár minútach je z chodníka značená odbočka na výhliadku. Určite to neminiete. Vyjdete z lesa a pred Vami sa otvorí krásny výhľad nielen na Turniansku kotlinu – najmä Hrhov a Hrhovské rybníky ale aj na Slovenský kras na opačnej strane doliny a Maďarsko. Za ideálnych podmienok, môžete vidieť Mátru, Miskolc a okolité kopce ale aj horu Tokaj a ostatné vrchy Zemplínskej chránenej oblasti v Maďarsku.



Môžete si tu oddýchnuť poopaľovať sa. Koncom marca sme tu vychytali počasie s teplotou okolo 17°C, čo bolo veľmi príjemné.


Cestou nadol sme sa zastavili pri Krasovom jazierku, ktoré som spomínal už skôr. Jazierko v pravom slova zmysle sme tu ale nenašli. Je tu vybudované napájadlo, okolie je zamokrené, čo je v krase výnimkou. Pozor teda na blato a vodu. Množstvo vody ovplyvňovala aj skorá jar, v tienistých častiach lúky bol ešte sneh. Trochu sme sa poprechádzali okolitými lúkami a naďabili sme na miesto s pekným výhľadom na Kráľovu Hoľu. V tej dobe bola ešte zasnžená.



Následne sme sa vydali späť k autu, cestou späť sa na blatistej ceste trocha šmýkalo ale boli sme na to pripravení a zvládli sme to.


Odporúčania


Celý výlet nám trval 2 a pol hodiny, ak pôjdete len na výhľad nad Hrhovom a späť zvládnete to aj rýchlejšie. Trasa, po ktorej sme šli nie je značená a teda ak nemáte GPS alebo dobrý orientačný zmysel, neodporúčame Vám ju a radšej využite značené trasy na toto miesto. Je to síce po ceste a miesto, kde sa pripojíte na značenú trasu je neustále viditeľné avšak nie je v schopnostiach každého zvládnuť to.


Lúky, po ktorých sme prechádzali vyzerali spásané a v okolí cesty boli aj znaky pasenia. Jedným z nich je aj napájadlo pri Lúčanskom prameni a teda sa dá očakávať, že v lete sa tu pasú hospodárske zvieratá. Ak Vám tieto veci nerobia problém, žiadnu ďalšiu prekážku vybrať sa sem nevidíme. Po daždi a na jar je tu mokro a blatisto, odporúčame teda turistické topánky. Pri svojej prechádzke môžete stretnúť lesné zvieratá a výhliadka je na južnom svahu takže pozor na rôzne plazy.


V infografike udávame časové a vzdialenostné údaje vždy za celý výlet, teda nielen cesta nahor ale aj cesta nadol je v nich už zarátaná.



58 views0 comments
bottom of page