top of page

Sninský kameň



Pri ukrajinských hraniciach, vo Vihorlatských vrchoch, nad Morským okom sa nachádza skalnatý útvar, ktorý je vyhlásený za prírodnú pamiatku. Táto oblasť patrí do chráneného územia Vihorlatský prales, ktoré bolo v roku 2007 zapísané do zoznamu Svetového prírodného dedičstva UNESCO. Súčasne je jedným z najznámejších vrchov v CHKO Vihorlat a cieľom turistov, ktorí sa chcú pokochať panoramatickým výhľadom na všetky svetové strany. Vihorlat je sopečným pohorím a bralá Sninského kameňa sú taktiež sopečné.

Ako sa sem dostanete


Sninský Kameň, sa vypína nad mestom Snina na území Vojenského obvodu Valaškovce, neďaleko hraníc s Ukrajinou, cca 7 km od Sniny a 30 km od Humenného.


Na Sninský kameň sa môžete dostať:

  1. z obce Zemplínske Hámre a to dokonca dvoma rôznymi trasami a tak si urobiť okruh

  2. od Morského Oka, táto trasa je najvyužívanejšia a vybrali sme si ju aj my, nakoľko sme chceli spojiť tieto dva ťaháčiky tejto oblasti.

  3. Keďže je to Sninský kameň, dostanete sa sem aj zo Sniny, od Sninských rybníkov. Tento spôsob je ideálny počas horúcich letných dní, keď sa po turistike môžete osviežiť práve na tomto prírodnom bio kúpalisku

Parkovanie


Parkovali sme na parkovisku pod Morským okom, ktoré je počas letnej sezóny platené – 2 EUR/deň.



Trasa


Od parkoviska najprv stúpate po asfaltovej ceste, ktorá Vás dovedie k hrádzi Morského oka, obíde s Vami Morské oko, okolo kaštielika až k chate lesov. Tu sa od cesty odpájate a čaká Vás najťažšie stúpanie trasy. Cestou nadol si dávajte na týchto miestach pozor, šmýka sa tu za vlhka a aj na jeseň na listoch, určite si preto zabezpečte správnu obuv.


Po pár minútach výraznejšieho stúpania sa dostanete do sedla Tri table. Tu sa nachádza ohnisko, malá lúka a tiež lavičky, kde si môžete oddýchnuť. Tiež tu nájdete informačné tabule a kamennú sochu, ku ktorej sa viaže zaujímavá povesť.



Dostali ste sa na hrebeň a ďalej pokračujete širokou kamenistou cestou, neskôr chodníkom, na ktorom sa môže šmýkať nielen za dažďa ale aj za sucha. Ten vás dovedie až priamo pod Sninský kameň, ktorého andezitové bralá, vznikli sopečnou činnosťou.


Tiež tu natrafíte na tabuľku, že sa nachádzate na území vojenského obvodu, avšak báť sa nemusíte, vstup turistom je povolený.




Sninský kameň


Sninský kameň má dva vrcholy – východný (malý) a západný (veľký). Najprv prechádzate popod východný, ktorý musíte obísť a dostanete sa na neho trochu náročnejším terénom zo severnej strany od Sniny. Keďže je to severná strana je tu dosť často mokro a preto si dávajte pozor na pošmyknutie. Čakajú tu na vás aj schody, ktoré sú ale takmer kolmé a teda pripomínajú rebrík. Na konci schodov buďte najviac ostražitý!



Z východného máte skvelý výhľad na Morské oko, vodnú nádrž Starina na severe a Sninu, hrebeň Polonín a tiež Tarnicu – najvyšší vrch Biesczadzskeho národného parku a tiež Kinczik Bukowski na ukrajinsko-poľských hraniciach. Ak má niekto záujem o diaľkové pozorovanie, teoreticky je odtiaľto dovidieť až do Rumunska na približne 250km vzdialené Fantana Rece a Britei, ktoré sa nachádzajú 70km na západ od mesta Cluj v západorumunských karpatoch.



Na západný vrchol sa dostanete jednoduchšie, zídete z východného a vrátite sa k smerovníku. Od neho pokračujete po modrej značke, od ktorej po chvíli vedú na západný vrchol schody, ktoré nie sú až také kolmé. Západný vrchol je rozsiahlejší a na jeho vrchole je umiestnený kovový kríž a viac miesta na oddych. Odtiaľto si môžete užiť najmä výhľad na západ. Zo vzdialenejších – Busov nad Bardejovom, Kráľovu Hoľu – vzdialenú 151km ale aj Vysoké a Belianske Tatry vzdialené 145 – 150km.



Nezabúdajte však , že sa nachádzate v 5. stupni ochrany a podľa toho sa treba aj správať! Je zakázané tu táboriť, stanovať, znečisťovať územie a tiež zbierať rastliny a plody. Tak isto sú zakázané aj horolezecké výstupy na bralá!


Zhrnutie a odporúčania


  • Je to stredne náročná túra, ktorú odporúčame za pekného počasia, počas ktorého budú výhľady najkrajšie. Určite si zoberte vysoké topánky a náhradné oblečenie, na vrchole často fúka. Najväčší pozor si dávajte na bralách a na rebríkoch / schodoch vedúcich na výhliadky.


  • Pre deti túto túru veľmi neodporúčame, hlavne kvôli nebezpečenstvu vysokých brál. Ak už to ale chcete absolvovať tak skôr na západný vrchol. Výstup na východný je náročnejší.



  • Odporúčame návštevu v jesennom období, príroda je pekne sfarbená a nestretnete tu tak veľa turistov



V infografike udávame časové a vzdialenostné údaje vždy za celý výlet, teda nielen cesta nahor ale aj cesta nadol je v nich už zarátaná.


99 views0 comments
bottom of page