top of page

Morské oko



V jednom z našich najvýchodnejších pohorí – Vihorlat, týčiacim sa nad Zemplínskou Šíravou sa nachádza zaujímavé miesto. Konkrétne ide o najväčšie jazero sopečného pôvodu (s rozlohou 13,8 ha) na Slovensku – Morské oko, alebo inak aj Veľké Vihorlatské jazero. Po Štrbskom plese, či Veľkom Hincovom plese je tiež naším tretím najväčším prírodným jazerom. Jazero vyniklo masívnym zosuvom východného svahu Vihorlatu do doliny potoka Okna, a dnešnú podobu nadobudlo počas 90.-tych rokov, kedy bol vybudovaný aj priehradný múr, čím sa aj navýšila jeho hladina. Je východiskovým bodom pre niektoré turistické trasy, avšak polovinu pohoria Vihorlat zaberá vojenský obvod Valaškovce, medzi tie najviac navštevované miesta patrí rozhodne Sninský kameň alebo Malé Morské oko. V roku 2007 bola CHK oblasť Vihorlatských lesov zapísané do zoznamu Svetového prírodného dedičstva UNESCO, preto je tu kúpanie, člnkovanie či rybolov prísne zakázané. Nielen jazero aj jeho okolie je v súčasnosti národnou prírodnou rezerváciou s najvyšším 5. stupňom ochrany.

Parkovanie

Jazero sa nachádza na východe našej krajiny neďaleko hraníc s Ukrajinou. Zaparkovať môžete na veľkom parkovisku pod Morským okom, prilbližne 7km za obcou Remetské Hámre, 20km od Sobraniec a 35km od Michaloviec.


V hlavnej sezóne tu za parkovanie zaplatíte 2 EURá, mimo sezóny sa za parkovanie neplatí. Parkovné vyberá obec Remetské Hámre a peniaze sú využívané na potrebné úpravy. Pri parkovisku sa nachádza prístrešok, odpadkové koše ( aj na rôzny odpad! – eco-friendly ) a takisto tu nájdete aj informačné tabule a smerník. Napriek tomu, že parkovisko je veľké počas pekného počasia zvykne môže byť ale plné.



Turistická trasa


Priamo z parkoviska sa môžete vydať po zelenej trase na Strihovskú poľanu – hrebeň Vihorlatských vrchov alebo k jazeru Morské oko po modrej turistickej trase. Začína tu tiež náučný chodník Morské oko – Sninský kameň – Sninské rybníky.


Turistická trasa prechádza k jazeru prechádza po asfaltovej ceste a teda je „bezbariérová“ a vhodná aj pre vozíčkarov (kvôli prevýšeniu len so sprievodom), pre mamičky (oteckov) s kočiarmi a zvládnete ju aj v obuvi nevhodnej pre turistiku ( baleríny, atď. )


Od parkoviska to k hrádze Morského oka trvá približne 15 – 20 minút a prekonáte počas nich 85 výškových metrov. Odtiaľto sa môžete vybrať ďalej po asfaltovej ceste až k chatám na protiľahlej strane alebo budete pokračovať po východnom brehu jazera – po náučnom chodníku.



Zaujímavým miestom na brehu Morského Oka je aj kaštielik, ktorý bol vybudovaný v roku 1924. V súčasnosti je to lesnícky kaštielik vlastnený Lesmi SR. Je možné sa v ňom ubytovať, samozrejme len ak si to vopred rezervujete na stránke tu.


Občerstviť sa môžete v bufete na Chate Morské Oko, ktorá je tiež vo vlastníctve LESY SR.

Jazero je možné obísť buď lesníckym náučným chodníkom, ktorý prechádza aj okolím jazera, alebo chodníkom po brehu Morského oka. Rozdiel medzi uvedenými trasami je cca 2km a 140 výškových metrov. Tú lesníckym náučným chodníkom absolvujete len v turistických topánkach a začína sa na mieste, kde sa odpája modrá turistická značka z asfaltovej cesty. Lesnícky náučný chodník končí na východnom brehu Morského Oka - rázcestie Čierny potok.






Zhrnutie


Morské oko vás upúta hneď na prvý pohľad, hladina je priezračná s modrým nádychom a v jesennom období s ňou pekne kontrastujú okolité stromy. Je skvelým miestom na relax a krátku prechádzku v akomkoľvek ročnom období. Môžete obdivovať takmer nedotknutú prírodu a množstvo rýb, ktoré v jazere žijú je vidieť aj z chodníka / cesty. V jazere ich žije viac ako 13 druhov, napríklad jalec hlavatý, belička európska, mrena karpatská, pstruh potočný a pstruh dúhový.



Pozor!! Člnkovanie, plávanie a rybolov sú tu prísne zakázané.


Odporúčania

  • Asfaltová cesta vedie až k Chate na Morskom Oku

  • Lesný chodník vedie aj po obvode celého jazera

  • Ak sa vyberiete aj po lesníckom náučnom chodníku pozorne sledujte značku a pripravte si aj turistické topánky kvôli blatu


V infografike udávame časové a vzdialenostné údaje vždy za celý výlet "Prechádzka okolo jazera, po brehu jazera"


"Prechádzka okolo jazera po lesníckom náučnom chodníku"

  • Dĺžka výletu - 6,5km

  • Prevýšenie - 325m

  • Rodinám to bude trvať cca 2h 20min.



289 views0 comments
bottom of page