top of page

POĽANA nad Detvou



Naša najväčšia vyhasnutá sopka – Poľana, alebo aj Slovenský Vezuv, ponúka množstvo možností na turistiku. Okrem už spomínaných vyhliadok, či 15-metrového vodopádu Bystré sa vyberieme na samotnú Poľanu (1457,8 m.n.m)!


Dnes patrí sopka medzi najzachovalejšie treťohorné vyhasnuté sopky v Európe, hoci sa zachovala iba tretina z celkového sopečného kužeľu, kedy si bol priemer poľanského stratovulkánu 20 km!


Hoci CHKO Poľana, nezaberá veľké územie Slovenska, upúta vás nádhernou prírodou, typickými hustými lesmi a nádhernými lúkami, ktoré sa tiež nazývajú poľany. Z pôvodných pralesov sa najväčšia časť zachovala v Prednej Poľane, dokonca v 16. storočí bola táto oblasť pod kráľovskou ochranou a nedotknutá!


Od roku 1981 sa práve je svoju jedinečnosť CHKO Poľana zaradila do celosvetovej siete biosférických rezervácií UNESCO, na ktorých sa realizuje environmentálny program Človek a biosféra.


Ako sa sem dostanete


Na samotný vrch Poľana sa dostanete rovnakou cestou ako na spomínané vyhliadky - Katruška a Zbojnícky tanec. Vrcholom dokonca vedie Rudná magistrála, ktorá vedie od Zlatých Moraviec, cez Pohronský Inovec, Štiavnické vrchy, Veporské vrchy a končí v Stolických vrchoch.


Zaparkovať môžete priamo pri Hoteli Poľana, kde sa pohodlne vyveziete autom z Hriňovej.



Na Poľanu sa môžete vyberať aj z Kysliniek, z osady Trnavy, z Detvy dvoma spôsobmi, z Hriňovej ale tiež z Vrchslatiny alebo Lomu nad Rimavicou.


Na Poľanu sme sa v našich blogoch vybrali už dvakrát. Raz pre vodopád Bystrého potoka a raz pre výhliadky Katruška a Zbojnícky tanec. Oba tieto miesta môžete navštíviť aj naraz v jeden deň spolu s výstupom na Poľanu.


Turistická trasa


Najjednoduchší a najkratší výstup je od horského hotela Poľana. Odtiaľ cez sedlo Priehybina to na vrch Poľany trvá približne hodinku. Od Hotela Poľana, kde môžete zaparkovať sa po lúkach, kde nájdete pozostatky starého lyžiarskeho vleku. Tu prvýkrát vystúpite nad 1300 metrov nad morom.



Lúka zvykne bývať zamokrená a chodník je tomu prispôsobený – prechádza po lávkach a drevách až k studničke, ktorá je pred klesaním do Priehybiny. Pozor v zime, keď je tento chodník vychodený, šmýka sa tu a bez paličiek je to často nebezpečné.



Najťažší výstup na Vás čaká práve na tomto záverečnom úseku. Napriek tomu, je to príjemný výstup cez les pripomínajúci prales, ktorý striedajú horské lúky. Poľana je známa veľkým množstvom medveďov a z toho dôvodu odporúčame zvonček alebo sprej na medvede.


Z vrchu Poľany si výhľad nevychutnáte, aj keď od nej vedú turistické značky smerom k výhliadke, ktorá je ale zarastená. Nachádzajú sa tu však zaujímavé skalnaté útvary, pozostatky sopečnej činnosti. Vrchol je zalesnený, zarastený je to však miesto, kde si môžete oddýchnuť.


Pokiaľ sa rozhodnete pokračovať ďalej a užiť si výhľady, po červenej značke pokračujete 20 minút až k vyhliadkam Zbojnícky tanec a Katruška. Jedna z nich je orientovaná na SZ, druhá na V až JV.



Pre nás je najkrajšia Poľana v zime, v čase inverzií, keď vás môžu ohriať slnečné lúče. Svoje čaro však má v každom období.



Odporúčania:

  • nezabúdajte, že po potulkách po Poľane vás môže prekvapiť stret s medveďom!

  • výlet je vhodný aj pre rodiny s deťmi, v zime opatrne!

  • odporúčame turistické topánky, v zime aj paličky

  • opatrne po vychodenom chodníku (mokrade, hlavne v zime sa šmýka)

  • pre nadšencov cyklistiky ponúka Podpoľanie 320 km značených cyklotrás, vrchol Poľany je však chránené územie, vstup s bicyklom je zakázaný

  • okrem krásnej prírody si môžete užiť aj ostatných 7 divov Podpoľania: Vodopád Bystrého potoka, skalný útvar Kalamárka, Bátovský balvan, Jánošíkovu skalu, unikátne podpolianske kríže a užiť si jedinečný regionálny podpoliansky folklór, tradície

  • V zime je cesta k hotelu Poľana neudržiavaná a často zľadovatelá a nebezpečná!


V infografike udávame časové a vzdialenostné údaje vždy za celý výlet, teda nielen cesta nahor ale aj cesta nadol je v nich už zarátaná.


671 views0 comments
bottom of page