top of page

Katruška a Zbojnícky Tanec



Okrem známeho vodopádu Bystré, ktorý sme už spomínali v našom blogu ponúka CHKO Poľana ďalšie pekné miesto na turistiku - vyhliadku Katruška a Zbojnícky Tanec. Tieto miesta sú opradené rôznymi povesťami, hlavne o Jánošíkovi a jeho o skrytých pokladoch v týchto skalách. Ich hodnovernosť však nebola nikdy potvrdená.


Keďže posledná zima nebola veľmi bohatá na sneh a teda málo možností pre zimné športy v prírode (na svahoch bolo snehu dosť) Turistikovali sme peši aj cez zimu. Poľana, je veľmi dobrým cieľom na turistiku počas inverzného počasia. Je vďaka svojej nadmorskej výške jedným z najjužnejších miest trčiacich nad nízkou oblačnosťou.


Parkovanie


Na spomínané výhliadky sme sa vybrali od hotela Poľana. Ako sa sem dostanete sme už spomínali v príspevku o vodopáde Bystré. Napriek tomu prikladáme mapku, ako sa k hotelu Poľana dostanete, ktorú cestu odporúčame. POZOR v zime je cesta neudržiavaná! Miest na parkovanie je dostatok, hotel je uzatvorený funguje tu len bufet.



Zaparkujete priamo za hotelom, hotel obídete ( smer bufet ) a odtiaľ pokračujete po červenej trase smerom k partizánskemu pomníku. Toto miesto je východiskom pre mnohé túry. Z hotela Poľana alebo spod neho sa môžete vybrať do šiestich rôznych smerov.



Od partizánskeho pomníku prechádza chodník na Katrušku cez lúku, ktorá bola niekedy lyžiarskym svahom. Neskôr chodník prechádza zamokrenými časťami, z tohto dôvodu je tu vybudovaný drevený chodník, ktorý financovala spoločnosť HB Reavis. Po vstupe do lesa miniete vedľa cesty studničku. Cesta od studničky až do sedla Priehybina klesá. Pozor v zime, je tu veľa ľadu a šmýka sa!



Z tohto sedla vás čaká výstup na Poľanu. Trvá to cca 30 minút. Ide o mierne stúpanie, prechádzate chvíľu riedkym lesom, horskými lúkami a míňate rôzne vývraty. Chodník sa dosť kľukatí. V zime bol vychodený a zľadovatelý. Podložie závisí od toho či je mokro alebo sucho. Odporúčame turistické topánky.


Vrchol Poľany bol pre nás miernym sklamaním. Je tu naznačená výhliadka, ale je zarastená stromami a veľa toho neuvidíte. Preto sme sa vybrali ďalej. K výhliadkam pokračujete už len po hrebeni, mierne z kopca riedkym rozmanitým lesom až k výhliadkam Zbojnícky tanec a Katruška. Jedna z nich je orientovaná na SZ, druhá na V až JV.


K týmto miestam sa viažu aj zaujímavé povesti, podľa nich bola Katruška Jánošíková milá z Detvy, ktorú Jánošík pre jej zradu zhodil do priepasti. Na brale sú vraj dodnes viditeľné vyryté písmená s jej menom. My sme žiadne písmena nevideli! Učarovali nám iba výhľady na Nízke Tatry a okolité doliny. Naskytli sa nám nádherné výhľady na všetky svetové strany. Boli pre nás prekvapením, a až takéto niečo sme nečakali.


Zo severnej výhliadky (Zbojnícky Tanec) máte na dlani celý kráter Poľany. Kremnické vrchy, takmer celú panorámu Nízkych Tatier, vrcholy Veľkej Fatry, v ideálnych podmeinkach by malo byť vidieť aj Malý Kriváň v Malej Fatre, z vysokých Tatier – Svinicu, Kriváň, Gerlach a Slavkovský štít. Vysoké Tatry ale lepšie vidieť z druhej výhliadky.



To čo z panorámy Nízkych tatier neuvidíte zo severnej výhliadky Vás na Vás čaká na tej východnej (Katruška) – okolité podpolianske lazy, Vysoké Tatry, Kráľova Hoľa, Stolické vrchy, Volovské vrchy, Juhoslovenskú kotlinu, Slovenský Kras, maďarskú Mátru, pri veľmi dobrých podmienkach až 150km vzdialený vrch Tokaj, prípadne Zemplínske vrchy vzdialené okolo 130km.



Pozor ale na skalné bralá, na ktorých stojíte na výhliadkach, nepristupujte blízko okrajom. Výhľady sú úchvatné aj 2 metre od zrázu 😊.


Miesto je vyhľadávanou turistickou atrakciou, cestou sme stretli veľa turistov aj rodiny s deťmi, napriek tomu, že sme sa sem vybrali dosť neskoro.


V CHKO Poľana majú zastúpené rôzne druhy chránených živočíchov. Medzi nimi všetky veľké šelmy, ktoré sa na Slovensku vyskytujú – medveď, vlk, rys, divá mačka. Preto treba byť opatrný a použiť zvončeky alebo mať po ruke sprej na medvede.


Odporúčania

  • Výlet je vhodný aj pre rodiny s deťmi - POZOR NA BRALÁ

  • Odporúčame turistické topánky, v zime aj paličky

  • Opatrne po vychodenom chodníku (mokrade, hlavne v zime sa šmýka)

  • Pozor na zvieratá, hlavne na medvede!


V infografike udávame časové a vzdialenostné údaje vždy za celý výlet, teda nielen cesta nahor ale aj cesta nadol je v nich už zarátaná.


360 views0 comments
bottom of page