top of page

Zámok VÍGĽAŠ



Neďaleko Zvolena na nevýraznom vŕšku nad obcou Vígľaš sa nacházda zámok, o ktorom prvá písomná zmienka je z roku 1390. Najprv slúžil ako poľovnícky zámoček, neskôr po rôznych prestavbách a prístavbách sa stal plnohodnotným zámkom. V roku 1945 vyhorel a chátral až do roku 2009, kedy začala jeho rekonštrukcia. V súčanosti sa v ňom môžete ubytovať a užiť si tak atmosféru dávnych čias, nakoľko po rekonštrukcií, je z neho 4* hotel.


Parkovanie


Obec Vígľaš sa nachádza cca 16 minút do Zvolena (a 10 minút od Detvy) , od Zvolena sa sem dostanete po hlavnom ťahu (cesta 16), smer Lučenec – Košice.


K zámku sa dostanete priamo z obce Vígľaš, v centre obce odbočíte dobre značenou cestou k zámku po ulici Zámockej a po prechode cez most sa dostanete až na parkovisko pri hoteli (dokonca aj pre autobusy). Za parkovanie sa neplatí. Ak je parkovisko plné parkovať môžete aj v dedine pri Reštaurácii Pod Zámkom.




Zámok VÍGĽAŠ


Zámok je v peknom prostredí. Upravená zeleň, cesta aj vstupná brána umocňujú atmosféru. Ak ste tento zámok navštívili pred rekonštrukciou, budete veľmi milo prekvapení. Dnes sa totižto za vstupnou bránou nachádza nádvorie s reštauráciou resp. kaviarňou, ktoré je prístupné aj verejnosti nie len ubytovaným hosťom. Dokonca sa tu nachádza schodisko, ktoré vedie na hradby, odkiaľ je pekný výhľad na dedinu a Podpoľanie.

Prehliadku zámku môžete absolvovať aktuálne 5x denne – každú hodinu prvá o 11:00, posledná o 15:00. Viac informácií o prehliadkach a vstupnom nájdete na FB stránke alebo TU Vstupenky sa predávajú na recepcií hotela. Tam Vám poskytnú aj všetky ostatné informácie.


Prehliadky zámku sú veľmi záujímavé a cez víkendy ich zabezpečuje OZ Biatec, sú sokoliarskou skupinou a mimo prehliadky zámku sa môžete zoznámiť aj s ich prácou, prípadne sa odfotiť s nejakým z ich zverencov. My sme zámok navštívili práve v sobotu a preto sme túto ožnosť využili



Celá prehliadka zámku trvala skoro hodinu, bola komentovaná veľmi príjemnou kastelánkou, ktorá vám povie všelijaké pikošky o tomto sídle. Postupne prechádzate jednotlivými sieňami, ako napríklad rytierska, kde nájdete vystavené dobové zbrane a výzbroj, veľká kongresová sála M. Korvína (až pre 200 osôb!), Biely salónik, Červený salónik... Na zámku sa dokonca stretával aj Rád Draka, ktorý založil Žigmund Luxemburský, dokonca slúžil aj ako obranné opevnenie proti tureckým nájazdom.


Chodby aj miestnosti sú zariadené dobovým nábytkom, poľovníckymi trofejami, portrétmi dôležitých návštevníkov zámku, dokonca sa tu nachádza aj nábytok zo známeho hradu v Transylvánii. Na záver prehliadky vás čaká návšteva Kaplnky sv. Michala Archanjela, konajú sa tu bohoslužby a rovnako aj svadobné obrady. Počas našej návštevy sa tu konali dokonca 2 svadby! Prehliadka končí na vnútornom nádvorí hradu, kde sa nachádzajú úlomky pôvodných hradieb.



Hotel


V častiach, ktoré nie sú súčasťou prehliadky sa nachádza ubytovanie, konkrétne 55 izieb, v bašte sa dokonca nachádza aj apartmán pomenovaný po grófovi Draculovi, je vraj iba pre odvážnejších ! V podzemí sa nachádza wellness: Queen Barbara Spa, pomenované po manželke Žigmunda Luxemburského – Barbare Celiskej, ktorá spravovala zámok.


Záver


Na záver by sme radi spomenuli, že na zámku Vígľaš to cez leto žije. Vstupy na jednotlivé podujatia sú zdarma aj pre neubytovaných hostí. Zámku Vígľaš a ich realizačnému tímu pri organizovaní kultúrnych akcií pre verejnosť fandíme a držíme im palce. Obohacovanie kultúrneho života týmto spôsobom je to, čo na Slovensku potrebujeme.

Viac aktualít na FB stránke - TU alebo priamo na webe TU


Odporúčania


  • Toto miesto odporúčame na rodinný poznávací výlet, ktorý môžete spojiť s návštevou neďalekého Zvolenského zámku alebo Pustého hradu, či s turistikou po Podpoľaní.

  • Keďže sa k zámku viete dostať pohodlne autom, odporúčame aj návštevu s deťmi (popr. s detským kočíkom)

  • Odporúčame aj navštíviť rôzne podujatia, ktoré sa konajú počas roka, viac info o nich práve na sociálnych sieťach hotela

  • Pokiaľ plánujete návštevu z odľahlejšieho kúta Slovenska odporúčame ubytovať sa a užiť si atmosféru tohto miesta



137 views0 comments
bottom of page