top of page
Writer's pictureVyvetrajSa

Štrbské Pleso na bežkách



Bežecký areál na Štrbskom Plese je jedným z najznámejších areálov bežeckého lyžovania na Slovensku. Môžeme ho zaradiť nielen k najznámejším ale aj k najnavštevovanejším.


Práve areál na Štrbskom plese je najvyššie položený a zasnežovaný a teda sezóna tu trvá najdlhšie. Často tu stretnete bežkárov aj zo zahraničia, ktorí tu trénujú.


Problémom môže byť, že toto miesto je veľmi populárne a teda tu stretnete veľké množstvo bežkárov, čo v súčasnej situácií s koronou nie je veľmi priaznivé. Areál Bežeckého lyžovania SNOW ponúka 8 upravených okruhov, rôznej náročnosti vhodné nielen pre začiatočníkov, ale aj pre profesionálov.


Aktuálny stav bežeckých tratí môžete sledovať TU alebo TU


Parkovanie


Jedným z problémov je aj parkovanie na Štrbskom Plese. Areál sa nachádza na severnej strane Štrbského plesa, pod skokanskými mostíkmi, neďaleko sedačkovej lanovky na Solisko.



Ak máte špeciálnu kartičku pre biatlonové kluby, zaparkujete aj priamo nad štadiónom. Pokiaľ ale kartičku nemáte musíte sa spoľahnúť len na dostupné parkovacie mieste, ktoré táto lokalita ponúka. Centrálne parkovisko je vzdialené 1,2km a bežky si môžete obuť väčšinou po cca 900m pešovania za hotelom Patria. Využiť môžete ale aj lokálny skibus, ktorý vás dovezie k tratiam aj od centrálneho parkoviska.


Každopádne ak nájdete miesto k tratiam bližšie, budete parkovať bližšie. Vždy sa ale riaďte pokynmi personálu, ktorý parkoviská obsluhuje!!


Začiatočníci na bežkách


Tento bežecký areál je ideálnym ak sa chcete naučiť bežkovať na skvele upravených tratiach či už klasickým štýlom alebo voľnou technikou – korčuľovaním. Bežky si tu môžete požičať ale takisto sa môžete prihlásiť do školy bežkovania, a certifikovaní tréneri vás bežkovať naučia.


Tieto služby sme ešte nevyužili nakoľko sme samoukmi ale pre zdokonalenie to zvažujeme aj my.


Samozrejme ak to raz skúsite a bude alebo nebude sa Vám tento šport páčiť nezatracujte ho. Bežkovanie nie je len o bežkovaní na upravených tratiach ale aj o takmer neobmedzených možnostiach, ktoré Vám bežky ponúkajú na neupravených miestach. Vždy je ale dobré poznať trať / lesnú cestu ktorou sa vydáte. Bežky môžu byť totižto vzhľadom na rýchlosť, ktorú môžete dosiahnuť zjazdom z kopca nebezpečné.


Bežecký areál


Areál je počas sezóny otvorený od 9.00 do 16.00, a vstup je bezplatný, vďaka osvetleniu tratí (štadión a šprintérska dráha) ponúka tiež možnosť večerného bežkovanie a to do 18.00 počas večerného bežkovania.


Ako pomôcka v orientovaní sa pri výbere trás, slúžia mapy, v ktorých sú jednotlivé trasy označené podľa náročnosti: od zelenej (najľahšia) po čiernu farbu (najťažšia). Aj tento areál má podrobnú mapku.



Podmienky na bežkovanie sú tiež uvedené na stránkach, resp. ich môžete sledovať cez živú kameru TU.


Samotný bežecký areál, zahŕňa štadión, na ktorom je vytvorený malý okruh, je vhodný pre začiatočníkov a deti. Malý okruh meria cca 0,7 km a je označený zelenou farbou. Rovnakej náročnosti je o čosi dlhšia trať - Cross Country CROSS a Traverz Jamská cesta.


Štadión je tiež východiskom pre všetky ostatné trasy. S červeným označením resp. o niečo dlhšiu trasu so žltým značením tu nájdete len jednu trasu - Andelova trať (s dĺžkou 2 km), tieto trate vedia tiež potrápiť, náročnejší je hlavne úsek pod skokanskými mostíkmi, s nepríjemným kopcom. Takže pokiaľ si dáte túto trasu viackrát, pekne sa zapotíte!


Medzi tie viac náročnejšie a dlhšie patria modré trate s názvami „Furkotská dolina“ nakoľko sa nachádzajú pod jej ústím (od 3,5km - 6km). Najnáročnejšie sú trasy s čiernym označením, to sú tie v okolí Tatranskej Štrby alebo tá okolo Slepého plesa.


Niekoľko tratí má dokonca FIS certifikáty, sú však označené ako náročnejšie trasy, vhodné pre pokročilých bežkárov. Tak isto sa tu koná aj niekoľko podujatí a súťaži: ako napr. Tatranský pohár, Renault Rezká bežka, Verejne preteky v behu na lyžiach Štrbské bežky...


Šprintérska trasa


Zasnežovaná, osvetlená a najväčšiu časť roka využiteľná je 1,6km časť nazvaná šprintérska trať. Ak sa na ňu vydáte, musíte rátať s viacerými výbehmi a zjazdmi, kde sa zvykne nakopiť hlavne v stúpaniach veľké množstvo ľudí a niekedy musíte kvôli tomu aj stáť v rade.



Túto šprintérsku trať by sme zhodnotili ako náročnú, aj keď je označená za stredne náročnú. Dá vám zabrať, závisí ale aj od vášho tempa. 8km na tejto trati Vám dá zabrať oveľa viac ako iné miesta, ktoré na našom blogu postupne nájdete. Práve kvôli tomu dávame tomuto okruhu vysokú náročnosť.


Odporúčania

  • Rovnako ako pri ostatných športoch aj pri bežkách platí nepodceňujem svoje možnosti ! Značenie trás je naozaj pravdivé a tie náročnejšie trasy, by si mal trúfnuť iba skúsený bežkár 😊 zabránite tak možnému úrazu seba ale aj ostatných!

  • Pri bežkovaní by ste tiež nemali zabúdať na to, že sa nachádzate v národnom parku a podľa toho sa aj správať

  • Správny bežkár by tiež nemal vychádzať mimo stopu, alebo ju akokoľvek narúšať, či vytvárať si novú!

  • Odporúčame vhodné oblečenie na bežky, termo-prádlo resp. veci na prezlečenie



116 views0 comments

Comments


bottom of page