top of page

ABL Látky - Mláky



V južnej časti Veporských vrchov v časti známej najmä svojimi lazmi a nekonečnými lúkami sa nachádza obec Látky. Tá je známym turistickým centrom pár kilometrov od Detvy a Lučenca.


V časti Mláky sa nachádza areál bežeckého lyžovania, ktorý je domovským strediskom pre lyžiarsky klub SKI JASE LÁTKY, z ktorého vyšli viacerí reprezentanti v bežeckom lyžovaní. V prípade dostatku snehu sa tu nachádzajú upravené bežecké trate pre klasiku aj voľný štýl v celkovej dĺžke až 10km. Trate sú upravované ratrákom.


V zime môžete v okolí bežeckého areálu korčuľovať alebo lyžovať. Cez leto máte zas možnosť v areáli športov pri Chate Kerametal zahrať si tenis, volejbal, basketbal ale aj futbal.


Je to pre nás jedno z najobľúbenejších miest na bežky a to najmä kvôli svojej otvorenosti – väčšia časť tratí sa nachádza na slnečných lúkach a pri peknom počasí je radosť tu tráviť čas. Dokonca sa tu ženská časť nášho tímu (Simi) učila pred pár rokmi bežkovať.


Ako sa sem dostanete...


Obec Látky sa nachádza neďaleko Hriňovej (cca 14km), konkrétne časť Látky-Mláky sa nachádza 5 minút od samotnej obce, za lyžiarskym strediskom Látky-Prašivá. Dostanete sa sem podobne ako ku Prameňu Ipľa, o ktorom sme písali v našom blogu. Zo sedla Prašivá, ktoré sa nachádza na ceste II/526, zídete na bočnú cestu smerujúcu na Látky-Mláky (opačný smer, ako k Prameňu Ipľa). Cesta vedie ku Chate Kerametal, kde môžu parkovať hostia, vy však môžete zaparkovať pred samotným areálom, neveľké parkovisko je počas sezóny dosť plné, preto odporúčame návštevu cez týždeň alebo v doobedných hodinách.


Do lyžiarskeho strediska premáva aj Novohradský SKIBUS, ktorý dokonca začína v Maďarskom Šalgotariáne a pokračuje cez Fiľakovo, Lučenec, Hriňovú, Látky a končí v Kokave nad Rimavicou. Keďže je epidemiologická situácia momentálne náročná SKIBUS nepremáva!



Bežecký areál


Keď je snehu dostatok, bežkárske trate sa upravujú od decembra do marca a vstup je bezplatný. Stav bežkárskych tratí môžete sledovať TU alebo v skupinách na Facebooku.


Jednou vecou, ktorá nám tu chýbala bola pre orientáciu mapka tratí a nahradzujú ju tabule popri trati. Trochu Vám s orientáciou pomôžeme a aj v tomto prípade sme sa rozhodli rozdeliť celý areál do niekoľkých častí, ktoré Vám areál lepšie priblížia a pomôžu Vám vybrať si, ktorá časť je pre Vás a vaše schopnosti tá pravá.


Štadión ( cca 250m )


Okruh na rovine, kde sa môžete naučiť bežkovať či klasiku alebo voľný štýl. Miesto kde si môžete zabehať aj v prípade, že ostatné trate neponúkajú dostatok snehu. Slúži hlavne pre začiatočníkov, ktorý sa tu môžu naučiť bežkovať. Žiaľ nenájdete tu požičovňu a tak si bežky musíte priniesť. Tie si však môžete podľa dostupných informácií požičať v Ski centre Prašivá pri hoteli Zerrenpach.


Okruh 1 ( 1,3km )


Najslnečnejšia časť, s viacerými stúpaniami a zjazdmi. Dostanete sa sem trasou od štadióna cez les, po miernom stúpaní, ktoré ale môže byť na klasiky príliš strmé a tak musíte do V-čka. Začiatok tohto okruhu je na vrchole lúky, a čaká Vás zjazd. Je to rovný zjazd, pozor v prípade ak je trať zamrznutá. Ak si veľmi neveríte, radšej opatrne. Na mieste, kde trasa pretína cestu sa okruh vracia najprv do kopca okolo ikonického stromu, ktorý nájdete asi na fotkách všetkých, ktorý tu niekedy niečo fotili. Krátky zjazd a finálne stúpanie, ktoré Vám dá zabrať.



Takmer 40 výškových metrov na 600m druhej polovice okruhu je jednou z najnáročnejších častí areálu. Ak sa pri prechode cez cestu neotočíte ale budete pokračovať ďalej do kopca prichádzate k ďalšiemu okruhu 2.


Okruh 2 ( 800m )



Je to väčší ovál, ktorý už nie je na rovine ako ten na štadióne. Začínate pohodovým zjazdom, ktorý končí pred začiatkom oblúku, ktorý je ale napriek tomu celý zkopca. Pozor pri nedostatku snehu alebo horších podmienkach je najmä pre začiatočníkov trochu náročnejšie udržať sa na trati. Metre, ktoré ste stratili zjazdom musíte znova vystúpať na „cieľovej rovinke okruhu“.



Celkovo tento okruh prináša prevýšenie 26metrov. Veľkú časť z nich nastúpate na záverečných 250 metroch.


Tento okruh priamo susedí s lesom a lesnými okruhmi na ktoré sa odtiaľto môžete vybrať.


Malý lesný okruh ( 1,4km )


Prvých 400 metrov po lese mierne stúpate a nasleduje 900 metrov jazdy z kopca, s občasnými rovinkami. Pozor na technické zátačky, ktoré okruh obsahuje. Celkové prevýšenie na okruhu je 40metrov. Je to pohodlnný mierny okruh, z ktorého môžete pokračovať pri zjazde na okruh 1 alebo ak je dostatok snehu aj na veľký okruh, súčasťou ktorého je výstup na Bykovo.


Veľký lesný okruh + Bykovo ( 3,7 km )


Tento okruh je k upravovaný len vtedy, keď je na Látkach dostatok snehu. Určite Vás tak ako aj nás poteší krásna príroda a príkladne udržiavaný les. Zaujímavý je aj výhľad na Vysoké Tatry z úvodného stúpania, cesta po ktorej šliapete akoby ukazovala priamo na Kriváň!


Je najobtiažnejší aj najnáročnejší. Výstup na Bykovo bežkami je priamkový výbeh hustým lesom až ku smerníku Bykovo. Odtiaľ Vás čaká náročný a prudký zjazd zvážnicou. V prípade nevhodných podmienok túto časť neodporúčame.



Tento okruh obsahuje prevýšenie 109m, ak sa vyberiete aj na Bykovo.


Ak sa však nechcete vybrať na Bykovo, môžete Bykovo len obísť dokola a pripojiť sa skratkou na malý lesný okruh. Spojíte si tak oba lesné okruhy do jedného celku dlhého 3,6km s prevýšením 90m.



V prípade dostatku snehu a ak sú upravené všetky trate, podľa informácií o stredisku majú všetky spolu 10km. Podľa prepočtov z máp spojením všetkých častí, ktoré sme opísali získate 8,6km okruh, najdlhší, ktorý tento areál ponúka. Prevýšenie na celom okruhu je približne 260m čo je slušná porcia. Ak sa však nevyberiete na Bykovo, prevýšenie je „len“ približne 200m.




Dávajte si POZOR na

  • Podmienky, ktoré v areály panujú, aký je sneh, aké sú trate, či nie sú zľadovatelé alebo rozbité.

  • Ak sa vyberiete na Bykovo pozor na strmý zjazd, vedie tu aj turistický chodník a môžete tu stretnúť aj peších, to isté chodcov stretnete aj na prepojke zo Štadióna na Okruh č.1.

  • Pozor na Prepojke Okruhu 1 a Okruhu 2, prechádzate cez lesnú cestu, ktorá je využívaná autami, Môžu tu byť koľaje avšak väčšinou je o tento prejazd veľmi dobre postarané, každopádne buďte opatrní najmä pri zjazde cez toto miesto.

  • Prispôsobte svoju rýchlosť stavu tratí a svojim schopnostiam!


Pre nebežkárov a sprevádzajúcich


Kedže areál sa nachádza neďaleko lyžiarskeho strediska, môžete využiť aj túto možnosť a zalyžovať si na nenáročnom kopci. Pred obcou Látky sa nachádza ešte jeden vlek a v Hriňovej SKI Košútka. S najmenšími sa môžete aj bobovať, sánkovať pri chate Keramental alebo pri hoteli Zerrenpach, prípadne sa môžete poprechádzať po ceste vedúcej od parkoviska k lyžiarskemu vleku. Pre nadšencov turistiky: zimná prechádzka k Prameňu Ipľa alebo na samotné Bykovo.


Na záver...


My sme si tento areál obľúbili, ak si sem pôjdete zabežkovať vedzte, že tu bežkujete zadarmo a úprava tratí niečo stojí. Prosím prispejte teda na úpravu tratí na štadióne v búdke nájdete pokladničku, kde tak môžete dobrovoľne prispieť!


Prosíme peších aby nevstupovali na trate bez lyží. Znehodnocujete ich, znepríjemňujete bežkárom bežkovanie a súčasne ničíte prácu tých, ktorí trasy upravujú. Keď už je to nevyhnutné prechádzajte len po okrajoch a určite nie po trati pre klasické bežkovanie.


Ďakujeme všetkým, ktorý sa o areál celoročne starajú!



Odporúčania

  • Odporúčame vhodné oblečenie na bežky + veci na prezlečenie

  • VŽDY prispôsobte svoju rýchlosť stavu tratí a svojim bežkárskym schopnostiam!



2,392 views2 comments
bottom of page