top of page

ABL Dobšinská Ľadová Jaskyňa



Neďaleko Dobšinskej ľadovej jaskyne v Národnom parku Slovenský raj, blízko dedinky Stratená nájdete aj upravené bežkárske trasy. Areál je pravidelne upravovaný v prípade priaznivých podmienok už v polovici decembra. Hoci patrí medzi tie menej známe, v minulosti sa tu organizovali aj majstrovstvá SR v bežeckom lyžovaní, aj biatlone.


S podporou Košického samosprávneho kraja sa projekt čiastočnej obnovy areálu podarilo zrealizovať v zimnej sezóne 2018/2019 za 14 000 EUR. Z rozpočtu mesta Dobšiná išlo 10% - 1 400 EUR. Tieto údaje dopĺňame len z dôvodu, že náklady na vytvorenie takéhoto areálu nie sú vysoké, ak môže samospráva rátať s prírodným snehom. Veríme, že sa do podobných projektov pustia aj iné samosprávy.


Parkovanie


Areál sa nachádza pri Farme na Samelovej Lúke, čo je asi 300metrov od hlavnej cesty I/67. Približne 42 km od Rožňavy a 17 km od Dobšinej.


Parkovanie je zabezpečené asi pre 10-15 áut, treba však dávať pozor, či je cesta k parkovisku upravená, inak môžete mať pri množstve snehu alebo mokrom snehu problém. Ak sa na parkovisko nezmestíte, môžete zaparkovať aj na opačnej strane hlavnej cesty, prípadne pri penzióne Ruffini alebo parkovisku pri ľadovej jaskyni – toľko ľudí tu ale bežkovať ešte nebolo.




Bežkárske trasy


Areál je otvorený non-stop, avšak nemá osvetlenie, preto sa neodporúča večerné bežkovanie, vstup je bezplatný. Začiatok resp. cieľ trasy tvorí drevený altánok, na ktorom je znázornená aj mapka tratí, ktorá slúži ako pomôcka v orientovaní sa pri výbere trás, a obsahuje niekoľko dôležitých informácií.


Trate nie sú zasnežované ale sú upravované - denne. Aktuálny stav tratí je možné sledovať na Facebookovej stránke areálu - TU.


K dispozícií máte okruhy rôznej náročnosti a dĺžky. My by sme ich ale v blogu rozdelili, trochu inak ako je to v plániku. Aj keď si ideme do areálu zabehať rozlišujeme 3 hlavné okruhy. Dolný, Malý a Zadný. Pri dolnom a malom občas zavanie vôňa "agroturistiky" z Ranču, avšak to by nemal byť problém. Dôvodom pre naše rozdelenie je, že Dolný oddeľuje od zbytku tratí prechod cez príjazdovú cestu a Malý od Zadného zas výrazné krátke stúpanie a náročnejší zjazd.



"Dolný okruh" (1,3km, Prevýšenie 31m)


Dolný okruh je ten po vašej ľavej strane keď prichádzate k parkovisku. Ak obujete lyže nasleduje zjazd k hlavnej ceste a pod ním zátačka ktorá vás otočí popod penzión Ruffini a miernym stúpaním sa dostanete až na úplný vrch lúky a zároveň najjužnejši bod. Toto mierne stúpanie je najslnečnejšou časťou, preto býva sneh mäkší ako v iných častiach. Na konci lúky vás čaká približne 90° zátačka a krátky výbeh na najvyšší bod dolného okruhu. Pokračujete miernym zjazdom až k parkovisku, na ktorom sa najmä začiatočníci môžu naučiť ako ísť z kopca a neublížiť si.




"Malý okruh" (0,9km, Prevýšenie 17m)


Je to okruh, ktorý sa nachádza po pravej strane, keď prichádzate na parkovisko. Tento malý okruh tvorí na začiatku mierny zjazd až k potôčiku a následný nástup do najťažšieho stúpania. Pred samotným najťažším stúpaním ale môžete odbočiť doprava, zviesť sa po žltej značke a kľukatiacou sa trasou sa vrátiť k parkovisku.


Počas okruhu vás čakajú 2 mierne stúpania. Je to najkratší okruh a stredne náročný. Neprijemnosťou sú potôčiky, ktoré križujú túto trať. Ak je teplo, topí sa sneh – je ho málo alebo je veľa vody, na niektorých miestach potôčik trasu pretne a teda trate sú v týchto miestach obmedzené. Ak sú však potôčiky zamrznuté a napadá na nich dostatočná vrstva snehu, trasy sú bezproblémové.




"Zadný okruh" (1,7km, Prevýšenie 34m)


Na Zadný okruh sa dostanete z Malého tak, že budete pokračovať cez najťažšie stúpanie na tratiach cez sedlo pod Ostrou Skalou, ktorá je dominantou areálu. Z tohto sedla sa pred vami objaví ďalšia lúka, ktorú rozdeľuje železničná trať na dve časti. Na jednej sa bežkuje a na druhej nájdete Ranč pod Ostrou Skalou.



Bežecká trať zo sedla mierne klesá a následne mierne stúpa. Tesne za polovicou lúky sa trať zvažuje zátačkou smerom späť k sedlu ale spodnou časťou lúky. Pred Vami je rovinatý úsek a dlhšie tiahle stúpanie, ktoré Vás znova preverí. Zo sedla môžete tento zadný okruh zopakovať alebo sa vrátiť na malý okruh a k parkovisku.



!!Pozor!!

Zjazd zo sedla na Malý okruh je najnáročnejší, ak si veľmi v zjazdoch neveríte nepúšťajte si to rýchlo a zíjdite pluhom. Pozor aj keď je trať namrznutá, jedná sa určite o najnebezpečnejšiu časť areálu.



Tí najzdatnejší z Vás si môžu všetky tri okruhy spojiť a behať 4,2km kolá, jedno takéto kolo má prevýšenie 104m. Začnete na dolnom okruhu, prejdete časťou malého na veľký a po jeho dokončení späť na malý a na začiatok trasy.



Takisto ak si spojíte dolný s malým dostanete 2,2 km okruh s 48 nastúpanými metrami.



Potenciál na rozšírenie


V minulej sezóne, keď bolo snehu málo a bežkovať sa dalo len pár dní sme tu napriek tomu zažili aj zväčšenú časť areálu. Trať, ktorá bola upravená v tom čase ukazovala potenciál, ktorým je možné veľký zadný okruh natiahnuť o ďalší kilometer a to tak, že trať bude pokračovať až po koniec lúky. V tomto prípade však bežkárska trať križuje ďalšie dve cesty a ďalší potôčik, ktorý sme aj vtedy museli prekračovať. Aktuálne táto časť trasy upravená nie je avšak klasikári tam trasu vytvorili a tým natiahli celkovú dĺžku tratí v areáli na približne 5km počas ktorých nastúpate 114 výškových metrov.



Pre nebežkárov a sprevádzajúcich


V bežeckom areáli sa nachádza drevený altánok aj mapka areálu a upravovaných tratí.


Parkovisko je pri Farme na Samelovej Lúke, kde si môžete pozrieť kone. S najmenšími sa môžete aj bobovať smerom k tratiam od penziónu Ruffiny, prípadne sánkovať a prechádzať po ceste vedúcej od parkoviska pri tratiach napravo smerom na zadný okruh.


Zhrnutie a odporúčania


  • Je to krásne miesto na bežkovanie v prírode Slovenského raja pod dominantnou Ostrou Skalou a výhľadom na Kráľovu Hoľu zo zadného okruhu.

  • Pri bežkovaní by ste tiež nemali zabúdať na to, že sa nachádzate v národnom parku a podľa toho sa aj správať

  • Správny bežkár by tiež nemal vychádzať mimo stopu, alebo ju akokoľvek narúšať, či vytvárať si novú!

  • Odporúčame vhodné oblečenie na bežky, termo-prádlo resp. veci na prezlečenie

  • VŽDY prispôsobte spôsob jazdy stavu tratí a svojim bežkárskym schopnostiam!

  • Prosíme peších aby nevstupovali na trate bez lyží. Znehodnocujete ich, znepríjemňujete bežkárom bežkovanie a súčasne ničíte prácu tých, ktorí trasy upravujú


Nakoniec veľka vďaka pre tým, ktorí sa o trať starajú a taktiež tým vďaka ktorým sa tento areál podarilo obnoviť.


Za všetkých bežkárov ĎAKUJEME!




182 views0 comments
bottom of page