top of page

Besník - chata Masná



Na hranici troch geomorfologických celkov - Slovenského raja, Nízkych Tatier a Stolickývh vrchov, na mieste ktorým prechádza slovenská Route 66 nájdete známe sedlo – Besník. Názov dostalo od vetra, ktorý tu neustále "besní".


Cez toto miesto prechádza mimo iného najznámejšia slovenská turistická magistrála – Cesta hrdinov SNP, ktorápráve na tomto mieste prechádza opúšťa jeden národný park a vchádza do druhého, aby prešla celým jeho hrebeňom.


Besník sme už raz vo svojich článkoch spomínali a to ako východisko pri túre na Tresník. Dnes pôjdeme podobným smerom ale na bežkách. V zime je toto miesto vyhľadávané bežkármi, ktorí odtiaľto mieria hlavne po starej obchodnej ceste do Dobšinej. My Vám teraz priblížime nenáročnú bežkársku trasu, ktorá končí na chate Masná, pod Tresníkom.


Ako sa sem dostanete...


Sedlo Besník sa nachádza na známej "slovenskej route 66", cca 3 km za obcou Telgárt a 28 km od Popradu. Počas zimy sa tu tvoria poriadne záveje a poriadne tu fučí, podľa toho dostal aj pomenovanie! Vedľa hlavnej cesty (I/66) sa nachádza provizórne parkovisko, tu sa začína aj bežkárska stopa, takže si bežky môžete bežky zapínať priamo na parkovisku. Ďalšie miesto na parkovanie sa nachádza blízko prameňa rieky Hron.



Z Besníka na Čuntavu


Bežky obúvame na Besníku, môžete si vybrať či ku krížu vystúpate po lúke alebo využijete cestu. Je to často otázka hlavne snehových podmienok a toho, či je cesta posypaná alebo inak upravená. Ak je snehu dostatok, môžete si vytvoriť vlastnú stopu, ktorá Vám bude najviac vyhovovať. Ku krížu a prístrešku pod Kozovcom je to približne 1km mierneho stúpania. Od neho si môžete vychutnať výhľad naraz na Borovniak, Vysoké Tatry, Kráľovu Hoľu, Horehronie a časť Muránskej planiny. Najťažšiu časť trasy máte za sebou.



Cesta za krížom pokračuje po vrstevnici, najprv prechádza kalamitným územím, neskôr sa vnorí do krásneho ihličnatého lesa, ktorý ak je zasnežený tak vyzerá ako v rozprávke. Cesta je dostatočne široká a často tu máte viacero bežkárskych stôp a ostatným bežkárom sa s prehľadom vyhnete.



Bežkárska stopa vedie po červenej turistickej trase, až po rázcestník Pred Čuntavou, tu máte na výber z viacerých trás: neďalekú chatu Čuntava, do sedla Jama medzi vrchmi Buchvald a Trsteník a práve do tohto sedla smerujeme.


Tesne pred rázcestníkom nás čaká krátky výbeh, a závora, ktorá býva zatvorená, na čo si dávajte pozor najmä pri návrate a zjazde. Po prekonaní tohto výbehu sa dostanete do doliny Dobšinského potoka, pri smerníku, ktorý je asi 100m od Vás (Pred Čuntavou) sa vydáme smerom na juh ku križovatke trás pod Tresteníkom po modrej turistickej značke.


Od chaty k chate


V tejto časti trasy sa Vám odkryjú výhľady na východ – Knolu, Volovec a iné. Po ľavej strane budete mať opäť kalamitnú oblasť a nad Vami stále ihličnatý les. Mierne stúpanie sa nachvíľu preruší pár metrov za križovatkou turistických trás pod Trsteníkom (pokračujeme po modrej) ďalšia závora, za ktorou sa prejdete nad dolinu Hlboké. Znova iný výhľad, tentoraz na masív Stolických vrchov od severu, a juhovýchod – Radzim, Plešiveckú planinu až na Bukovské vrchy nad Miškolcom.



Rozlúčite sa s lesom a ďalej pokračujete po rúbanisku až po chatu Masná. Ak si vyberiete pekné počasie, bude Vás zohrievať slniečko, naopak ak počasie nebude ideálne, vyfúka vás tu nepríjemný vietor, v hmle tu býva aj ťažká orientácia, tak pozor na to. Ku chate Mastná je to zložitosťou veľmi podobné ako počas celej trasy, mierne nenáročné plynulé stúpanie.


Na chate Masná si môžete oddýchnuť a načerpať sily v altánku, ktorý je síce otvorený ale máte kde posedieť.


Sedlo Besník - chata Masná (mapa)


Tu naša trasa končí ale ak by ste chceli pokračovať ďalej, môžete sa odtiaľto dostať cez Priehybku až na Severnú Lúku a odtiaľ porkačovať pod Stolicu na Slanské sedlo a sedlo Harová alebo cez Šumiacku priehybu až na sedlo Javorinka. Tieto cesty sú bežky friendly, závisí len na tom či vládzete, či je dostatok snehu a či ostáva ešte dosť času do západu slnka.


Pozor na lesnú zver, najmä medvede a vlky. Čím ďalej od Besníka ste, tým menší ruch a o ich prítomnosti napovedajú aj názvy, napríklad taká Macova dolinka, ktorá sa nachádza za chatou Masná.


Pri návrate pozor na závory pri Čuntave a na Besníku. Dole Vám to bude trvať výrazne kratšie, takmer celá trasa je aspoň mierne z kopca.


Odporúčania

  • Trasa nie je strojovo upravovaná

  • Stopa je vytvorená bežkármi, odporúčame klasický štýl bežkovania

  • Odporúčame vhodné oblečenie, teplota je tu pocitovo oveľa nižšia, keďže tu často fúka

  • Pozor na lesnú zver – medvede, vlkov

  • Neďaleko sa nachádza aj ABL Dobšinská ľadová jaskyňa, či bežkárska trasa ktorá vedie cez Salašnú na Starý Hotinec

  • Peších prosíme aby nestúpali po bežeckej stope a tým ju ničili!



96 views0 comments
bottom of page