top of page

Stratenský kaňon



Isto ste sa v škole učili, že pod Kráľovou Hoľou pramenia 4 významné slovenské rieky. Jednou z nich je aj Hnilec, ktorý pramení v NP Nízke Tatry, neskôr prechádza do národného parku Slovenský Raj. Cez chránené územia a ochranné pásma tečie až po obec Hnilec. Kľukatí sa a meandruje v náročnom teréne, ktorý bol pre ľudí prekážkou najmä v minulosti.


Na trati z Telgártu po Dedinky museli v minulosti preraziť 7 železničných tunelov a následne aj jeden cestný, ktorý bol najdlhším cestným tunelom na Slovensku až po výstavbu Braniska. Spomínaným tunelom je Stratenský tunel, ktorý odbremenil od cestnej dopravy Stratenský kaňon.


Náučný chodník Stratenský kaňon, je jedným z najobľúbenejších miest na krátku prechádzku v NP Slovenský raj. Nachádza sa v Spišsko-Gemerskom krase, v južnej časti Slovenského raja v údolí rieky Hnilec, ktorá postupnou eróziou vytvorila túto tiesňavu. Od roku 1964 bol kaňon spolu so Stratenou a ich okolím vyhlásený za prírodnú rezerváciu s najvyšším stupňom ochrany, teda 5. stupeň.


Parkovanie


Začína na jednej strane a končí na druhej strane cestného tunela na ceste I/67, približne 40km od Rožňavy. Na strane od Stratenej je väčšie parkovisko, kde môžete zaparkovať aj počas najvyššej sezóny, je tu dostatok miesta.


Môžete sa sem dostať aj peši po červenej značke z obce Stratená, ktorá vedie priamo po hlavnej ceste, alebo od Dobšinskej ľadovej jaskyne taktiež po rovnakej červenej turistickej značke.



Kaňon

Stratenský kaňon sa nachádza v najjužnejšej časti Stratenskej doliny, ktorú ohraničujú bralá Duča a Havrania skala. Náučný chodník, vedie po asfaltovej ceste, ktorá je však pre motorové vozidlá neprejazdná (nachádzajú sa tu betónové zátarasy na oboch koncoch), na niektorých miestach je časť cesty prepadnutá do rieky. Cesta kaňonom má dĺžku 1 km a má 10 zastavení, ktoré informujú návštevníka o faune, flóre a geologickom vzniku.


Kaňon sa kľukatí popri rieke Hnilec, krásnym prostredím typickým pre Slovenský raj. Ponad Hnilec tu prechádza aj viacero drevených mostov. Okraje tiesňavy sú ikonické, vytvorené mohutnými skalnatými bralami. Z náučných tabúľ sa dokonca dozviete, že sa tu nachádza aj niekoľko jaskýň, ktoré sú však pre turistov neprístupné.



Približne uprostred trasy sa nachádza aj rovnomenný turistický smerovník, nad ktorým nájdete asi 2,5m vysoký vodopád potoka, vytvárajúci menšiu roklinu, ktorú musíte prekonať ak sa odtiaľto vyberiete na Havraniu skalu, Občasný prameň, či na Geravy (žltá turistická značka).


Vďaka asfaltovej ceste je kaňon prejazdný na bicykli, peši ale aj v zime na bežkách. Trasa je tiež bezbariérová, vhodná aj pre prechádzky s kočiarmi a invalidným vozíkom. (1 mierny kopec) Nemusíte mať turistické a ani trekingové topánky aby ste prechod kaňonom zvládli.


Turistická mapa - Stratenský kaňon


Predstavte si, že po tejto úzkej ceste, na niektorých miestach vytesanej do skaly sa až do začiatku 70-tych rokov premávali autá a to nie len osobné ale aj nákladné. To ako to tu vyzeralo pred zásahom človeka sa už nemáme odkiaľ dozvedieť, pravdepodobne by bola táto roklina ale kratším no zato krajším bratom severného prielomu Hornádu.



Na záver...


Kaňon môžete navštíviť ako doplnok k návšteve Palcmanskej Maše, Stratenskej píly, Dobšinskej ľadovej jaskyne, Chamrošského viaduktu alebo prechod ním spojiť s výstupom na Havraniu skalu.


Tým, že je tento kaňon veľmi jednoducho dostupný a chceme prírodu v ňom uchovať aj pre ďalšie generácie, prosíme aby ste prírodu neznečisťovali nielen odpadkami ale aby ste neznečisťovali ani vodný tok, kde aj minimálna zmena chemizmu vody môže spôsobiť úhyn vodných organizmov. Práve na sútoku riek Hornád a Hnilec je vybudovaná vodná nádrž Ružín, ktorej stav a znečistenie určite poznáte z rôznych videí, ktoré kolujú po internete a objavili sa už aj v televízií.


V infografike udávame časové a vzdialenostné údaje vždy za celý výlet, teda nielen cesta nahor ale aj cesta nadol je v nich už zarátaná.



114 views0 comments
bottom of page