top of page

Stratenská Píla

Updated: May 28, 2020



Krásne miesto v srdci Slovenského raja, pri ktorom sa vlieva Hnilec do Palcmanskej Maše (vodná nádrž Dedinky). Ideálne pre krátku prechádzku v prírode, v ktorúkoľvek ročnú dobu. Dnešnú podobu získalo toto miesto hlavne po výstavbe Palcmanskej Maši v 50. rokoch minulého storočia. Ako napovedá aj názov predtým sa na tomto mieste nachádzala píla. Pri nízkej hladine je dokonca možné vidieť aj zvyšky pôvodnej krajiny.


Toto miesto môže byť vašim východiskom pre niekoľko túr v okolí. Môžete sa odtiaľto vybrať na Dedinky, cez Tiesňavu Krčmárskeho potoka na Malé a Veľké Zajfy, Geravy ale aj na Havraniu skalu alebo len tak sa prejsť po tomto krásnom kúte Slovenska.


Máte viac možností kde zaparkovať všetko závisí od toho, čo máte ďalej na pláne, alebo aké sú vaše preferencie.


Jedna z možností je zastať pri chate Lesanka, hneď po odbočení z hlavnej cesty za bránou do Slovenského Raja. Túto možnosť odporúčame, ak sa chcete prejsť s kočíkom / po asfaltovej ceste. Odtiaľto budete pokračovať po asfaltovej ceste ďalej až kým nedorazíte k Stratenskej píle.


Ak máte pred sebou turistiku a chcete si vašu trasu čo najviac skrátiť môžete ísť autom až po Stratenskú Pílu a tam zaparkovať. Miesta je tam dosť, je tam aj pár chatiek a miesta na 5-6 áut. Pozor prístupová cesta je úzka a môžu sa po nej prechádzať ľudia.


Ak budete z píly pokračovať po zelenej dorazíte na miesto kde sa spajajú Malé a Veľké Zajfy a bude to prechádzka dolinou. Ak sa vydáte červenou čaká Vás chodník lúkou ponad úvodnú časť vodnej nádrže Palcmanská Maša ( Dedinky ). Po protiľahlom brehu priehrady prechádza železnica a môžete si užiť aj scenériu keď vlak najprv vychádza z tunela a následne prechádza po moste ponad vodnú hladinu.



Zhrnutie


Je len na Vás čo Vám vyhovuje a čo si vyberiete, ak sa ale potrebujete vyvetrať, je toto miesto tým ideálnym keď idete okolo, máte málo času alebo je premenlivé počasie a chcete využiť chvíľu času medzi prehánkami.




589 views0 comments
bottom of page