top of page

Sliezsky Dom



Obľúbených miest na turistiku vo Vysokých Tatrách je určite mnoho, početnej návštevnosti sa rozhodne teší aj najvyššie položený horský hotel Sliezsky dom, ukrytý vo Velickej doline na brehu Velického plesa priamo pod Gerlachovským štítom. Okrem toho, že je východiskom mnohých ďalších trás (napr. na Poľský hrebeň, Východnú Vysokú, sedlo Prielom či Ostrvu a Popradské pleso) nadväzuje na neho aj tatranská magistrála, najdlhší turistický chodník, ktorý prechádza južnými svahmi Západných a Vysokých Tatier.


My sme si vybrali najkratšiu trasu z Tatranskej Polianky. Ide o stredne náročný výstup. Je to najjednoduchší a najviac využívaný prístup vedie z Tatranskej Polianky, kam sa pohodlnne viete dostať autom resp. vlakom. S parkovaním v Tatrách je to v poslednom čase dosť náročné, preto odporúčame privstať si a vyhnúť sa masám turistov. Jedno parkovisko sa nachádza tiež pri asfaltovej ceste, ktorá vedie na horský hotel, to však býva počas sezóny väčšinou plné.



Trasa


Hneď za hlavnou cestou, vedľa sanatória Dr. Guhra a galérie Poliankovo nájdete smerovník vedúci priamo k Sliezskemu domu.V prvej časti zelene značený turistický chodník prechádza po asfaltovej ceste, pár krát ju prekríži a znova sa na ňu napojí až pri rázcestí – Velický most. Odtiaľ sa chodník vynie popri horskom potoku vytekajúceho z Velického plesa až po samotný Sliezsky Dom. Cestou ešte miniete rázcestie Velická Poľana. Na tomto mieste sa napája aj žltá turistická značka vedúca z Tatranských Zrubov resp. Starého Smokovca.



Stúpanie je, dalo by sa povedať, konštantné. Najstrmšia časť čaká za Velickým mostom. Celkový výstup 4,5km by ste mali zvládnuť pri bežnom tempe za 2 hodinky. Vystúpate na ňom 675 výškových metrov.



Na Sliezskom dome často stretnete aj turistov, ktorí prichádzajú na Sliezsky dom z časti tatranskej magistrály, napríklad z úseku Popradské pleso-Ostrva-Batizovské pleso, či z Prielomu cez Poľský hrebeň. Tieto trasy viete tiež využiť aj na opačným smerom teda zo Sliezskeho domu sa môžete vydať na Poľský hrebeň, Východnú Vysokú, Zbojnícku chatu či napojiť sa na tatranskú magistrálu. Vydať sa sem môžete aj na bicykli. Je to jeden z najnáročnejších kopcov na Slovensku, ktoré môžete po spevnenej ceste na Slovensku absolvovať.


Sliezsky Dom


Je najvyššie položeným horským hotelom, dostupným aj automobilom. Na Sliezky dom sa môžete vyviesť autom, ak si to aspoň 1 deň vopred dohodnete telefonicky cez recepciu hotela, prípadne naň vyšliapať na bicykli. Môžete sa sem vybrať počas celého kalendárneho roka. Uzávera chodníkov sa na trasu z Tatranskej Polianky, Tatranských Zrubov ani Starého Smokovce nevzťahuje.



Pre tých turistov, ktorí už končia turistiku pri Sliezskom dome si užijú pekné prostredie v okolí Velického plesa, okolo ktorého sa môžu prejsť, oddýchnuť na jeho brehu. Kúpanie v plese je samozrejme zakázané ! Tiež môžete obdivovať 15-metrov vysoký Velický vodopád ľadovcového pôvodu, ktorý sa nachádza nad plesom a poteší vás aj panoramatický pohľad na Gerlachovský štít, Velickú a Granátovú stanu či Slavkovský štít. Od Sliezskeho domu si môžete užiť výhľad na Velické pleso, vodopád nad ním, podtatranskú kotlinu a Nízke Tatry.


Na mieste, kde dnes stojí Sliezsky dom, kedysi stála Blasyho chata, ktorú zmietla lavína až neskôr sa podarilo vybudovať a zrekonštruovať najvyššie položený hotel s možnosťou ubytovať až 110 hostí v rôznych typoch izieb od turistickej až po DELUXE Apartmán. Pre tých, ktorí si chcú užiť krásnu prírodu Vysokých Tatier a dobiť baterky je to ideálne miesto. Viac info nájdete na oficiálnej stránka: https://sliezskydom.sk alebo na facebooku. Občerstviť sa tu môžete v bufete a dať si tradičné bufetové rýchlovky a k dispozícií máte aj hotelovú reštauráciu.



Zaujímavosti

  • Sliezsky dom tiež v roku 1995 navštívil aj Svätý otec Ján Pavol II., dokonca posvätil aj horolezecké lano a čakan, symboly Horskej služby.

  • Sliezsky dom je tiež východiskovým bodom pre výstup na najvyšší štít Vysokých Tatier - Gerlachovský štíť, ktorý je možné absolvovať len s horským sprievodcom.

  • Horský hotel poskytuje svojim ubytovaným aj objednanie vývozu batožiny počas letnej aj zimnej sezóny.

Odporúčania:

  • Ide o náročnejšiu turistiku, napriek tomu to zvládnu aj menej zdatní turisti (dokonca sme stretli rodiny s deťmi)

  • Keďže ide o dlhšiu túru nezabudnite na turistickú obuv s fixovaným členkom, poprípade paličky

  • Dostatok tekutín, jedla a opaľovací krém, keďže horské slniečko vie poriadne spáliť

  • Na horských chodníkoch, treba byť opatrní, miestami sa tu objavujú väčšie skaly, v prípade daždivého počasia sa môže šmýkať

  • V horách treba byť pripravení na rýchle zmeny počasia, prípadne búrky. Preto výlet plánujte len na tie najlepšie a najkrajšie dni, ak je náznak nestabilného počasia

  • Odporúčame sa pred turistikou poistiť


V infografike udávame časové a vzdialenostné údaje vždy za celý výlet, teda nielen cesta nahor ale aj cesta nadol je v nich už zarátaná.



342 views0 comments
bottom of page