top of page

Oblazy - Kvačianska Dolina



Liptov je jeden z najbohatších krajov na turistiku. Je to kraj prakticky obklopený horami. My sme sa tentoraz vybrali do Kvačianskej doliny pod východnými svahmi Chočských vrchov. Spolu s Prosieckou dolinou vytvárajú jedinečné miesto plné zaujímavých prírodných útvarov, roklín, vodopádov. Kvačianska dolina bola v roku 1967 vyhlásená za národnú prírodnú rezerváciu, je tvorená tromi menšími roklinami riek Hutianka, Borovianka, Ráztočianka, ktorá sa vlievajú a vytvárajú riečku Kvačianku.


Ako sa sem dostanete


Do Kvačianskej doliny vedie viacero ciest, asi najznámejšia vedie z Kvačian, cca 15 km od Liptovského Mikuláša, do obce sa dostanete pohodlne autom po ceste 584. V obci sa nachádza aj malý drevený smerovník, označujúci parkovisko a smer trasy. Parkovisko je neveľké, nachádza sa na konci dediny (pri poľnohospodárskom družstve), počas letnej sezóny tu zvykne parkovať veľa áut, pripravte sa tiež na to, že za parkovanie sa platí.


Ďalšie prístupy do doliny vedú z obce Huta (červená turistická značka) či Veľké Borové (modrá turistická značka). Výhodou tohto miesta je jeho dostupnosť aj verejnou dopravou, z Liptovského Mikuláša sa sem dostanete vlakom aj autobusom.


Parkovanie



Kvačianska dolina


Z parkoviska v Kvačanoch pokračujete po červenej turistickej značke, väčšina trasy vedie po bývalej komunikácii, teraz lesnej kamenistej ceste, preto je toto miesto vhodné aj pre mamičky s kočíkom či s istou pomocou aj pre vozíčkarov na trekových. Kvačianka preteká popod vás. Čo je rozdiel oproti Prosieckej doline, kedy idete bližšie potoku a teda prechádzka je zaujímavejšia.


Návšteva Kvačianskej doliny je vhodná buď ako solo výlet ale veľké množstvo turistov ju spája aj s návštevou doliny Prosieckej, čo vytvorí ideálnu celodennú túru aj pre menej zdatných detských turistov. Sú navzájom prepojené náučným okružným chodníkom s prevýšením 970 metrov, celá trasa vám zaberie približne 5 hodín, prvú zástavku nájdete na začiatku Prosieckej doliny. My sme si návštevu týchto dolín rozdelili. Najmä z dôvodu, že sme sa sem vybrali za nie príliš ideálneho počasia.


Kvačany ponúkajú aj iné trasy a najznámejšia vedie k vodným mlynom – Oblazy, tie sa nachádzajú len 20-30 minút od dedín Huta či Veľké Borové, z Kvačian trvá cesta sem cca hodinu.


Už po niekoľkých minútach sa Vám na opačnej strane doliny zjaví skalné bralo, ktoré tvarom pripomína Jánošíkovu tvár, preto sa aj táto skala nazýva Jánošíkova hlava. Dokonca počas alebo po daždi sa zdá, že táto tvár plače.



Počas cesty narazíte aj na pekné výhliadkové miesta, na ktorých je ale potrebné byť opatrný a chodiť iba na vybudované a zabezpečené výhliadky, nie mimo nich. Najvyššie položená z nich je výhliadka Malý Roháč – drevenú terasu, ktorá vás zavedie nad kaňon Kvačianskeho potoka. Ocitnete sa vo výške približne 90 metrov a pod sebou v hĺbke budete mať potok Kvačianka. Na týchto miestach treba byť veľmi opatrný a zodpovedný. Je to dalo by sa povedať „instagram spot“ Kvačianskej doliny. Veľký výhľad však nečakajte, keďže ste stále v doline. Tiež kvôli fotke zbytočne neriskujte, nestojí to za tie „lajky“.



Na tomto mieste cesta začína klesať a ďalej pokračujete po lesnom chodníčku, ktorý je počas dažďa dosť šmykľavý. Po niekoľkých minútach prídete na miesto kde sa dolina rozširuje. Prichádzate na peknú čistinku okolo sa pasú zvieratá a nachádza sa tu starý mlyn, ktorý je technickou pamiatkou.


Oblazy


Ide o dva z troch pôvodných mlynov z 19. storočia, ktoré sa aj vďaka práci nadšencov a OZ Oblazy podarilo zrekonštruovať, zachovať na pôvodnom mieste a aj v súčasnosti zveľaďovať. Mlyny v súčasnosti slúžia ako technická pamiatka, dokonca môžete nahliadnuť aj do ich útrob, poprípade ukryť počas dažďa. Vo väčšom z mlynov v hornom mlyne – Gejdošovskom nájdete aj náučné panely, ktoré približujú históriu, či objasňujú funkčnosť jednotlivých častí mlyna, nachádza sa tu aj funkčná píla, ktorú dodnes poháňa mlynské kolo. Voda v tomto mlyne sa využívala na pohon píly.



Pre tých, ktorí majú záujem o odborný výklad sa tu konajú prehliadky od mája do septembra (od 9.00-18.00, okrem pondelkov). Vstupné je dobrovoľné, ale myslíme si, že takéto pekné miesto si zaslúži podporu.


V mlyne je počas leta funkčný bufet, kde sa môžete občerstviť a doplniť energiu plus získať zaujímavé informácie. Nám napríklad pani v bufete ukázala „strážcu mlyna“ Ak sa na skaly v okolí mlyna pozriete zo správneho uhla uvidíte tvár muža dozerajúceho na mlyn. Samy by sme si to nevšimli a pritom, je to úplne jednoducho viditeľné a tvár je oveľa zreteľnejšia ako hlava Jánošíka zo začiatku túry.



My sme mali času na rozprávanie sa viac, keďže po príchode k mlynu začalo pršať a boli sme jediní turisti, ktorí sa v mlyne ukrývali. Keď dážď ustal vydali sme sa späť dolinou k autu. Asi po 15 minútach začalo znova pršať a tak sme zvyšok cesty odbehli celý mokrí a zablatení. Ale aj taká zvykne bývať turistika, keď je spontánna a neplánovaná.


Ak hľadáte nenáročný výlet v krásnej prírode Liptova, Kvačiansku dolinu nemôžete vynechať! Pre nás, je to prechádzka ideálna na krátky výlet, ak máte času viac môžete absolvovať celý okruh, okrem toho môžete výlet spojiť s návštevou rozhľadne na Šúšave, hraničnej veže vo Veľkom Borovom, a pre turistov je vhodný výstup na vrch Prosečné, odkiaľ si užijú nádherné výhľady na celý Liptov, Oravu, Západné či Nízke Tatry.


Celá túra vám zaberie asi 2 hodinky a zvládnete ju teda aj počas jesenného popoludnia.


Odporúčania

  • aj pre rodiny s deťmi, pre mamičky s kočíkom

  • pozor dávajte najmä v oblasti terasy nad kaňonom. Takisto ide o štrkovú cestu na ktorých deti pri behu ľúbia padať 😊

  • potrebná je ale turistická obuv (ideálne nepremokavá)

  • opatrnosť na vychodenom chodníku (hlavne v zime a počas dažďa sa šmýka na lesnej cestičke smerom k Oblazom)

  • keďže ide o prírodnú rezerváciu treba sa aj podľa toho správať, hlavne na jar sa tiež treba pozerať pod nohy pretože po ceste sa zvyknú pohybovať salamandry


V infografike udávame časové a vzdialenostné údaje vždy za celý výlet, teda nielen cesta nahor ale aj cesta nadol je v nich už zarátaná.


301 views0 comments
bottom of page