top of page

Modrý Kameň

Updated: Sep 8, 2020



Neďaleko Veľkého Krtíša, takmer čo by kameňom dohodil sa nachádza hrad Modrý Kameň. Ten sa nenápadne týči nad druhým najmenším mestom na Slovensku. Je známy široko ďaleko vďaka gaštanovým slávnostiam, ktoré sa tu každoročne usporadúvajú. Mimo toho sa na hrade nachádza múzeum bábkarských kultúr a hračiek, ktoré je jediné svojho druhu na Slovensku. Zaujímavou je aj kalvária nad hradom, prechádzajúca po hranici chránenej oblasti Modrokamenská lesostep. Vidieť a zažiť tu toho teda môžete habadej.


Parkovanie


Samotné mestečko Modrý Kameň sa nachádza cca 4 km od Veľkého Krtíša, 50 km od Zvolena a 37km od Lučenca. Dostanete sa sem po ceste II/527 z Veľkého Krtíša, smerom na Zvolen či Senohrad. V meste sú smerníky k hradu. Ten od hlavnej cesty priamo z mesta uvidíte len chvíľku. Cesta k hradu trvá cca 5 minút autom. Parkovanie je možné priamo na parkovisku pri hrade, avšak pri každoročnej udalosti – Gaštanové slávnosti sa na parkovisko nedostanete. V tomto prípade môžete zaparkovať v dedine, odkiaľ v tento deň premáva aj kyvadlová doprava, alebo využiť provizórne parkovisko pri hlavnej ceste II/527. Peši to z Modrého Kameňa trvá cca 20 minút.


Cesta k hradu je lemovaná gaštanmi, ktoré tvoria okolitý park. Parkovisko pri hrade nie je veľké, avšak problém s parkovaním v bežné dni nebudete mať.




Hrad


Hrad sa nachádza na rozhraní dvoch kotlín - Krupinskej a Ipeľskej, v údolí prítoku potoka Krtíš. Hrad bol postavený v 12. storočí, kedysi slúžil aj ako obrana proti Turkom a tiež bol administratívnym centrom južného Novohradu.


K hradu sa dostanete cez most až k vstupnej bráne hradu resp. kaštieľu. Za bránou sa dostanete na nádvorie, z ktorého sa viete dostať na čiastočne zrekonštruované hradby a baštu a užiť si výhľad na okolitú krajinu. Za prechádzku po nádvorí hradu platiť nemusíte taktiež za vstup na baštu s výhľadom.


V gotickom kaštieli, ktorý je o čosi mladší, pochádza z roku 1730, sídli Múzeum bábkarských kultúr a hračiek SNM. Expozícia je celoročná, časy prehliadky sú každú hodinu počas sezóny: máj- október, od 9:00-17:00 (cez víkendy 10:00-17:00).


Informáciu o otváracích hodinách nájdete TU, cenník zasa TU

Prehliadka má tri časti. V prvej časti budete obdivovať hračky v druhej bábky a históriu bábkového divadla a v tej tretej sa pozriete do historických častí hradu, a dozviete sa o jeho histórií a pomeroch ešte z čias nájazdov Turkov.

Múzeum


Prehliadka hradu na hrade Modrý Kameň je nielen o histórií hradu ale aj o hračkách a múzeu hračiek, ktoré sa tu nachádza. My sme sa vydali na prehliadku hneď zrána gaštanových slávností ako prvá skupinka, a užili sme si výklad v mini skupinke pár ľudí, čo bolo skvelé.


Prehliadka trvá skoro hodinu, postupne prechádzate rôznymi miestnosťami, v ktorým sú vystavené hračky z rôznych období, nájdete tam aj také s ktorými ste sa možno hrávali vy alebo vaši starí rodičia, tiež jednoduché drevené, ľudové hračky aj bábiky, zvieratká, domčeky s ktorými sa kedysi hrali deti z bohatších mestských rodín.


Dokonca sa tu nachádza aj najstaršia hračka nájdená na území Slovenska – hlinený vozík. Druhá časť výstavy je venovaná expozícii divadelných bábok. Vystavené nie sú bábky len z dielne slovenských autorov, či bábkarských rodín, ale aj bábky z rôznych kútov sveta, ako napr. z Mexika. Zaujímavosťou je aj vzácna a zároveň najväčšia bábka, ktorá znázorňuje sv. Metoda, z inscenácie Mojmír II. alebo Súmrak ríše (rok 2015), meria až 230 cm! Viete si predstaviť aké náročné muselo byť jej ovládanie! Okrem toho tu nájdete aj bábky zo známych televíznych programov, napr. Drobček (MaTelKo), Kuko (Od Kuka do Kuka) a Raťafák Plachta (Slniečko).





Uvidíte nielen históriu ako sa svet hračiek postupne formoval a vyvíjal, ale môžu sa Vám vynoriť aj spomienky na vaše detstvo a nájsť tu hračky, ktoré sú vám známe z domu. Taktiež tu uvidíte aj svet bábkového divadla a bábok, prípadne rozprávkové postavy známe z televízie.

Záver prehliadky


Treťou a aj poslednou časťou prehliadky sú podzemné priestory hradu, kde nájdete venovanú práve rodu Balašovcom, ktorým patril hrad viac ako 6oo rokov, poslednou majiteľkou bola grófka Almášiová, ktorá predala hrad československému štátu. Prehliadka sa končí na nádvorí, ktorého súčasťou je kaplnka zasvätená sv. Anne.


Práve na nádvorí sa tiež konajú rôzne podujatia, ako napríklad Kino na hrade, počas letných mesiacov, koncerty, či už spomínané Gaštanové slávnosti v októbri, plné lokálnych pochúťok z gaštanov.


Na kopci oproti nemu nad parkoviskom sa nachádza aj kalvária a modrokamenská lesostep, o nej ale aj gaštanových slávnostiach Vás poinformujeme v ďalších blogoch.


Odporúčania

  • Toto miesto odporúčame na rodinný poznávací výlet, ktorý môže zaujať hlavne deti

  • Keďže sa k zámku viete dostať pohodlne autom, odporúčame aj návštevu s deťmi (popr. s detským kočíkom)

  • Odporúčame aj navštíviť rôzne podujatia, ktoré sa konajú počas roka, aktuálne sú to nočné prehliadky a kino pod holým nebom

  • Na návštevu hradu si vyhraďte cca hodinku a pol, ak toto miesto navštívite počas gaštanových slávností sledujte ich program a výlet si naplánujte podľa svojich preferencií a predstáv!




359 views0 comments
bottom of page