top of page

Lysec z Lentvory

Updated: May 28, 2020


Vrchol Lysca
Vrchol Lysca

Nielen vo Veľkej Fatre a v pohorí Tribeč ale takisto aj v pohorí Ostrôžky nájdeme vrch Lysec. Je to veľmi výrazný vrch aj napriek jeho nie príliš vysokej nadmorskej výške. Bol kedysi sopkou (o čom svedčia aj kamenné valy na jeho vrchole), ale aj opevneným hradiskom v dobe bronzovej


Na vrch sa môžete dostať viacerými cestami:


  1. Z obce Ľuboreč (pomerne náročná a dlhá trasa 2,5 hod)

  2. Z obce Praha (cez Lentvorský mlyn)

  3. Z obce Lentvora (45 min - 1hod)

  4. Z obce Príboj (2,5 hod.)


My sme si vybrali najkratšiu cestu a pomerne nenáročnú alternatívu z obce Lentvora. Do Lentvory sa dostanete autom len z obce Ábelová cestou vynúcou sa po takmer nekonečných lazoch. Cesty v okolí Ábelovej prechádzajú od začiatku tohto roka rekonštrukciami a vďaka tomu, si okolitú krajinu užijete lepšie aj spoza skiel auta.


Parkovanie


Prejdete celou obcou Lentvora až na koniec dediny, kde po chvíli dorazíte k závore. Tu sa môžete otočiť a zaparkovať. Modrá turistická značka Vás povedie ďalej.



Trasa


Po pár metroch dorazíte k pozostatkom bývalého družstva, na križovatke ciest – doprava nasledujete značku na Lysec, ak by ste sa rozhodli ísť rovno, dôjdete k Lentvorskému mlynu. Celou cestou na Lysec na Vás čaká len mierne stúpanie, najprv po otvorených pláňach, neskôr po prevažne listnatom lese, do ktorého sa dostanete po cca 15 minútach výstupu.


Ostrôžky sa vyznačujú početnými stádami lesnej zveri a preto je dosť pravdepodobné, že tu nejaké stretnete. Nám sa pošťastilo stretnúť srnky, líšky.



Tesne pred vrcholom „Pod Lyscom“ končí modrá turistická značka a ďalej cez Lysec prechádza len červená. Tu už schádzame z cesty a vydávame sa strmým skalnatým chodníčkom na vrchol Lysca, kde nájdete aj posedenie s ohniskom. Výhľad by ste tu ale hľadali márne. Iba pomedzi vyvrátené stromy a na juhozápad máte malý priezor.



Zhrnutie


Je to mierne náročná túra, ktorá je vhodná, pre tých ktorí v horách hľadajú kľud a relax. My sme počas výstupu nestretli nikoho a aj zo zápiskov vo vrcholovej knihe sme udelili tomuto miestu rušnosť 1. Terén je dobre prechodný, na lesných cestičkách sa môže počas dažďa šmýkať (odporúčame turistickú obuv). Jedná sa o prechádzku lesom, bez výhľadov a teda si nemusíte vyberať na túto prechádzku ten najkrajší deň v týždni / mesiaci.


V infografike udávame časové a vzdialenostné údaje vždy za celý výlet, teda nielen cesta nahor ale aj cesta nadol je v nich už zarátaná.



127 views0 comments
bottom of page