top of page
Writer's pictureVyvetrajSa

Kalište

Updated: Jul 1, 2020



Neďaleko Banskej Bystrice sa nachádza malá dedinka Kalište, v ktorej sa písala naša história. Bola jedným z centier partizánskeho odboja. Na konci 2. svetovej vojny bola dedina vypálená, a veľa miestnych obyvateľov bolo zavraždených nemeckou armádou za pomoc partizánom. Život v nej sa do dnešnej doby nepodaril obnoviť, napriek tomu sa v zrekonštruovaných domčekoch nachádza múzeum (vysunutá časť expozície z Múzea SNP v Banskej Bystrici), pamätník venovaný obetiam, základy zničených domov a zvonica.


Parkovanie


Do dediny, ktorá sa nachádza ukrytá v horách na okraji Nízkych Tatier sa dostanete z dediny Moštenica (nachádza sa medzi obcami Slovenská Ľupča a Nemecká, 20 minút od Banskej Bystrice, po ceste 66). V dedine Moštenica sme žiadny smerník nevideli riadili sme sa iba navigáciou GPS, ktorá nás po úzkej asfaltovej ceste doviedla až pred Kalište.


Napriek tomu, že je to významná kultúrna pamiatka, ktorá je mementom aby sa podobné veci neopakovali. Cesta je v zlom stave, úzka a miestami nám aj vypadol GPS signál, ale nakoniec sme sa úspešne dostali do cieľa. Jazda bola ale opatrnejšia ako bežne, výška podvozku auta 147mm postačovala.


Zaparkovali sme na dostatočne veľkom parkovisku pred rázcestím, pri pamätníku a informačných tabuliach. Odtiaľto je to od závory cca 10 minút do areálu obce po štrkovej cestičke.



Obec Kalište


Vstup do dedinky je lemovaný smrekovým lesom, čo dotvára malebnú scenériu tohto miesta, ani sa vám nechce veriť, aké udalosti sa tu pred niekoľkými rokmi udiali. Vedie tu náučný chodník - ktoré tvorí 18 informačných panelov. Nájdeme tu informácie opisujúce život, tradície, nárečie ľudí v tejto dedinke.





Okolo cesty sú základy bývalých obydlí. Pri niektorých základoch je informácia o tom, komu dom patril a aj aký osud rodinu postihol. Z dediny, ktorá pôvodne mala 42 domov sa zachovalo len 6, väčšina z nich bola vypálená nemeckými vojakmi, ktorí 18. marca 1945 vtrhli do osady. Okrem toho, je tu kaplnka, a nad ňou veľký pamätník z čias socializmu, kde sa každoročne koná pietna spomienka. Uprostred obce sa tiež nachádzajú dve zrekonštruované budovy, ktoré sú múzeom.


Nájdete v nich výstavu venovanú práve pamiatke obyvateľom. Znázorňuje osudné udalosti, ale aj život tunajších ľudí, ktorí sa živili hlavne poľnohospodárstvom, či ťažbou dreva a výrobou dreveného uhlia. Taktiež sa tu dozviete o histórií obce od jej vzniku až po zánik. Expozícia v domčekoch je otvorená len počas sezóny: od 14. mája - 30. septembra (okrem pondelkov), viac info TU.


Areál je veľmi pekne udržiavaný, je pokosená tráva, nachádza sa tu studnička a dokonca po svahoch sú vysadené nové stromčeky nazývané aj Sad života (dokopy je tu vysadených 105 stromčekov, na počesť všetkým vypáleným slovenským dedinám).



Udalosti v Kališti


Okrem vypálenia obce Kalište 18.3.1945 a zabitia 13 obyvateľov bolo mnoho obetavých, ktorí pomáhali partizánom, zajatých alebo zastrelených v neďalekej Moštenici. Tak isto boli medzi obeťami aj ranení partizáni, ktorí sa ukrývali v bunkroch za dedinou Kalište.


Toto miesto rozpráva strašný príbeh o tom, aká je vojna v skutočnosti k bežným ľuďom a civilistom. Vojenské zločiny, ktoré tu boli páchané nacistickými vojakmi sú pre nás výstrahou, kam až môže zájsť nenávisť medzi ľuďmi a fanaticizmus.


Toto miesto má zvláštnu atmosféru. Boli sme tu v jeden krásny letný deň, keď boli lúky okolo bývalých domov rozkvitnuté lúčnymi kvetmi. Na jednej strane tu bolo krásne, na strane druhej sme stále cítili ťažkú atmosféru a ťažobu z čias minulých, ktorou je toto miesto nasiaknuté.


Na nás toto miesto zapôsobilo svojim tragickým príbehom a tým, ako sa tu v nás miešali dva pocity. Ten krásny, z toho čo nám príroda ponúka a ten smutný a nepríjemný z toho, čoho sme my ľudia schopní. Veríme, že aj toto miesto bude mementom toho, že podobné veci sa nesmú opakovať a v histórií nemajú miesto.


Mrzí nás, že k tomuto miestu, vedie takmer lesná polorozpadnutá cesta. Ak sa sem ľudia nebudú vedieť dostať, nebudú o tomto mieste vedieť a nebudú mať predstavu o tom aké to tu mohlo byť a o čom druhá svetová vojna reálne bola.



Odporúčania


Toto miesto odporúčame na krátky poznávací výlet, buď takým spôsobom, že sa sem vyberiete autom alebo je možné sa sem dostať peši z Donovalov alebo bicyklom. Cyklistov na horských bicykloch sme tu stretli najviac, okrem nás tu bolo počas slnečného víkendu len 1 auto. Môžete sa sem ísť pozrieť aj v balerínkach a zvládnu to aj vaši starí rodičia. Krátke, máte sa kde skryť a vďaka tomu môžete toto miesto spoznať aj v nie ideálnom počasí.


Pokiaľ ste zástancami turistiky, do dedinky vedie žltá turistická značka z Donovál resp. z obce Baláže (4 až 5 km) a modrá značka z obce Podkonice.



V infografike udávame časové a vzdialenostné údaje vždy za celý výlet, teda nielen cesta nahor ale aj cesta nadol je v nich už zarátaná.



387 views0 comments

Comments


bottom of page