top of page

Jaskyňa Domica


Jaskyňa Domica

Je jednou z najznámejších ak nie najznámejšou jaskyňou Slovenského krasu. Nachádza sa v katastri obce Kečovo, avšak parkovisko je za obcou Dlhá Ves, ktorá je poslednou obcou pred hranicami s Maďarskom. Svojou pestrosťou a kvapľovou výzdobou láka nejedného návštevníka, hlavne počas horúčav, keďže teplota v jaskyni sa pohybuje okolo 10 °C. Zaujímavosťou je fakt, že jaskyňa je prepojená s jaskyňou Baradla, ktorá je prístupná z maďarskej strany ( vzdialená od Domice cca 3 km ). Preto je len na vás, z ktorej strany sa do jaskyne vyberiete.


Parkovisko je na opačnej strane cesty ako vchod do jaskyne. Je to určite najväčšia atrakcia v okolí a teda to určite neminiete a určite sem potrafíte aj bez navigácie. Nad parkoviskom sa nachádza opustený komplex, ktorý mal byť ekvivalentom komplexu na maďarskej strane. Areál je však zatvorený a pustne. Parkovanie je platené.



Prejdete cez cestu a ste pred budovou slovenskej správy jaskýň. V jej vnútri vo foyer sa nachádza obchod so suvenírmi, pokladňa v ktorej predávajú lístky na vstup, informácie o jaskyni a mnoho vitrín, v ktorých sa nachádzajú rôzne nálezy z jaskyne Domica ( zuby, kamenné nádoby, kosti ). Tu si môžete skrátiť čakanie na prehliadku. Vstupy resp. prehliadky jaskyne sú každú hodinu a pokiaľ chcete stihnúť kúpu lístkov aj prehliadku odporúčame prísť skôr ( cca 20 minút ), nakoľko počas sezóny je tu dosť návštevníkov.


Pôvodne mala jaskyňa najmenej 4 vstupy, súčasný vstup vznikol práve neprirodzenou cestou - odstrelom. Prehliadka jaskyne trvá 45 – 60 minút. 45 minút v prípade ak je nízka hladina vody v podzemnej riečke Styx, plavby na lodi sa nerealizuje. Vtedy absolvujete len krátky okruh. Plavba nie je veľmi dlhá, meria cca 150m a nie je nebezpečná.


Keďže jaskyňa má vápencové podložie, a vznikla postupnou eróznou činnosťou tokov (riečka Styx a Domický potok), môžete obdivovať pestrú jaskynnú výzdobu, bohatú na kvaple – stalaktity aj stalagmity (teraz, ktorý je ktorý?; stalagmit je stojaci kvapeľ, a stalaktit je visiaci) a priestranné miestnosti, tzv. dómy. Niektoré z nich nesú zaujímavé názvy (Dóm indických pagod, Japonská čajovňa, Sieň 11 plameňov), môžete len hádať podľa čoho boli pomenované. Prekvapia vás aj kaskádové jazierka, nazývané aj Rímske kúpele. Brčká (tenké trubicové stalaktity), ktoré nájdete v Gombaseckej jaskyni tu nehľadajte, v jaskyni žije 16 druhov netopierov, ktoré spôsobujú ich lámanie.



Ak sa Vám jaskyňa zdá povedomá, je to možno vďaka rozprávke Soľ nad zlato, ktorá sa tu nakrúcala.


Zaujímavosťou tejto jaskyne je tiež, že tu sídlili praveký ľudia (pred cca 7000 rokmi). Dnes sa v nej našlo množstvo nálezov: pozostatky kostí, kamenných a hlinených nádob a dokonca aj stopy po drevených koloch a údajne až 11 ohnísk.


Jaskyne sú vhodným miestom pre rodinné výlety, či už v letných horúčavách alebo aj počas zlého počasia, ktoré Vám v podzemí nevadí. Teplota v jaskyni je okolo 11°C, určite si zoberte aj v letných mesiacoch niečo na oblečenie + vhodnú obuv. V jaskyni sú síce betónové chodníčky, ale sú mokré. Návštevu tejto jaskyne, môžete spojiť s návštevou iných sprístupnených jaskýň v okolí, o ktorých si povieme v ďalších príspevkoch. Ak máte chuť na dobrodružstvo tak to jaskyniarske môžete zažiť buď v blízkej jaskyni Baradla alebo Krásnohorskej jaskyni, ktorá sa pýši 34 metrov vysokým kvapľom, ktorý bol donedávna zapísaný v Guinessovej knihe rekordov ako najväčší kvapeľ sveta.


Nakoniec len jedna vec, ktorá nám vadí pri návštevách všetkých jaskýň na Slvoensku. Je to vysoký poplatok za fotografovanie / kamerovanie. Aktuálny cenník nájdete TU. Ak chcete v jaskyni fotografovať alebo natáčať video, priplatíte si za toto povolenie 7 EUR. Vstup pre dospelého vás vyjde pri krátkom okruhu v jaskyni Domica za 6 EUR. Fotografovanie je teda drahšie ako samotný vstup. V dnešnej dobe, sociálnych sietí – facebooku, instagramu a taktiež v dobe, keď absolútna väčšina ľudí má smartfón a môžu danému miestu spraviť reklamu, je tento poplatok mierne uletený. Niekto si to zaplatí ale väčšina ľudí zákaz fotografovania aj tak porušuje. Navyše jaskyne nie sú dostatočne osvetlené na to, aby ste boli schopní priemerným fotoaparátom alebo smartfónom bez statívu vyhotoviť fotografie, na ktoré by ste boli hrdí.


Ak ste v Domici, môžete za deň navštíviť 3-4 jaskyne. Ak navštívite Domicu, Gombaseckú jaskyňu, Ochtinskú aragonitovú a Dobšinskú ľadovú, a v každej chcete fotografovať, priplatíte si k bežnému vstupnému spolu 34 EUR. Opýtali sme sa aj samotnej SSJ, prečo sú ceny za fotografovanie tak vysoké, odôvodnením bolo citujem : „cieľom je obmedziť počet fotografujúcich, aby nedochádzalo k narušeniu výkladu sprievodného slova, nesledovaniu terénu, prípadne vybočeniu z prehliadkovej trasy“. Myslíme si, že ak by cena za fotografovanie bola symbolická 1 alebo 2 eurá, fotografujúcich by bolo rovnaké množstvo, len by to nerobili tajne ale zaplatili by za to radšej ako pri cene, prevyšujúcej vstupné. Samozrejme rešpektujeme názor a postoj Slovenskej správy jaskýň, avšak myslíme si, že nie je aktuálny dobe v ktorej žijeme.

175 views0 comments
bottom of page