top of page

Hrhovský vodopád



Je len málo miest na Slovensku, kde môžete nájsť nejakú atrakciu uprostred mesta, či dediny. Jedným takýmto miestom ja aj obec Hrhov (okres Rožňava) na východe Slovenska, okrem turistických trás do NP Slovenský kras sa v srdci tejto dedinky – medzi domami - nachádza 15. metrov vysoký travertínový vodopád. Obec bola známa aj rozsiahlymi ložiskami travertínu, ktorý sa tu ťažil a využíval ako stavebný materiál.


Na rozdiel od známeho vodopádu Lúčky na Liptove o Hrhovskom vodopáde málokto vie!


Parkovanie


K vodopádu sa dostanete z centra obce Hrhov, ktorá sa nachádza pri hlavnej trase medzi Rožňavou a Košicami (vedľa cesty I/16). Zaparkovať môžete v centre obce – pri obecnom úrade, na neoznačenom parkovisku ale aj v priľahlých uličkách, vyhradené parkovanie tu však nejaké väčšie nie je. My sme toto miesto navštívili koncom marca, a okrem nás tu žiadny návštevníci neboli, takže tu bolo dostatok miesta na parkovanie.



V obci sa nachádza informačná turistická tabuľa a smerník, od ktorého je to len 100 metrov ku drevenej bráne s mostíkom, ktorý tvorí vstup do areálu vodopádu. Okolie vodopádu je veľmi pekne upravené, nachádzajú sa tu oddychová zóna s lavičkami a prístrešok s posedením.


Tento vodopád, tak isto ako Lúčanský vodopád tvorí travertínové podložie obrastené machom, pod ním sa nachádza malý potôčik, ktorý sa vlieva do Hrhovských rybníkov.



Nad vodopádom sa nachádza vyvieračka Féj (alebo aj Hrhovská vyvieračka), ktorá vytvára tento vodopád. K vyvieračke sme sa však nedostali, hoci sa tam nachádza mostík s vyhliadkovým bodom. Okolie vyvieračky je oplotené – nachádza sa tu vodárensky objekt.


Zaujímavosťou je, že voda z vyvieračky kedysi poháňala štyri mlyny, dnes napríklad zásobuje vodou dedinu.


Odporúčania


Toto miesto odporúčame ako zastávku na ceste z Rožňavy do Košíc – Hrhov je druhá dedina pod Soroškou v Turnianskej kotline, ktorú ale cesta obchádza. Bezproblémov môžete toto miesto navštíviť aj v balerínkach! Výlet odporúčame aj pre rodiny s deťmi. Zvýšenú opatrnosť by ste, ale mali venovať v okolí vodopádu, kde sa môže šmýkať. Odporúčame návštevu počas jari, kedy je vo vodopáde dostatok vody a ponúkne peknú scenériu.


Obec Hrhov a jej okolie má čo ponúknuť okrem vodopádu tu nájdeme aj jaskyňu, rybníky a zimoviská vtákov, Snivé Hory a nemôžeme zabudnúť ani na Hrhovský vodopád.




109 views0 comments
bottom of page