top of page

Hrad Šomoška

Updated: May 28, 2020


Hrad Šomoška
Hrad Šomoška

Hrad stojaci na slovensko-maďarskej hranici je asi najznámejším hradom Novohradu. Možno aj vďaka kamennému vodopádu, ktorý je neďaleko alebo lomu Mačacia. Celý tento areál je popretkávaný náučnými chodníkmi a preto je pre turistov veľmi atraktívny a vyhľadávaný.


Hrad bol vybudovaný na protitureckú obranu, rovnako ako neďaleké hrady: Fiľakovský a Salgó, ktoré sú viditeľné aj zo Šomošky. Zaujímavosťou je, že hrad bol postavený z čadiču, ktorý sa nachádza pod hradným kopcom a vytvára unikátny kamenný vodopád.

Na hrad sa dá dostať dvomi cestami :

  1. Zo slovenskej strany: z obce Šiatorská Bukovinka (cca 4 km za obcou)

  2. Z maďarskej strany: z obce Somoskö

My sme sa sem vybrali v neskoršie letné poobedie, vďaka čomu sme sa vyhli najväčšiemu náporu turistov. Z dedinky Šiatorská Bukovinka (v dedine sú smerníky znázorňujúce cestu na hrad) sme sa po asfaltovej ceste dostali až na parkovisko. Parkovanie je bezplatné, platí sa však vstupné do prírodnej rezervácie (CHKO Cerová vrchovina) a na hrad.


Parkovisko je dostatočne veľké a nachádza sa na začiatku náučného chodníka – pri Šimonovej veži, kde sa kupujú vstupenky. Tu nás privítal veľmi milý a vtipný pán, („správca veže“) ktorý bol jedným z highlightov celého výletu, odfotil nás, poskytol nám informácie o hrade a dal veľa dôvodov na úsmev! Pri parkovisku je vybudovaný rekreačný areál / oddychová zóna – posedenie, miesto na piknik a detské ihrisko.



Trasa


Trasa prechádza lesom, po pár metroch sa dostanete k vybudovaným jazierkam s prameňom, ktoré kedysi slúžili na chov rýb. Hlavne na jar, môžeme v týchto jazierkach nájsť aj zákonom chránené salamandry škvrnité.


Ďalej chodník prechádza bukovým lesom dolinou Bukovinského potoka až po rovnomenný smerník, kde sa k náučnému chodníku pripája žltá značka vedúca okolo starej železnice až do kameňolomu Mačacia.


Vybudované jazierka pod hradom Šomoška
Jazierka

Od tohto smerníka začína náročnejšia čast výstupu, chodník sa začne kľukatiť a po chvíli dorazíme ku kamennému moru, ktoré je tvorené tmavými bazaltovými a čadičovými úlomkami. Tie vznikli prirodzeným zvetrávaním ešte v dobe ľadovej. Nájdeme tu aj úlomky z hradu.



Neskôr narazíme aj na známy kamenný vodopád. Je vysoký deväť metrov a tvorený zo šesťhranných čadičových stĺpov, ktoré vznikli postupným tuhnutím lávy. Bol objavený práve pri stavbe hradu. Od vodopádu už len pár minút a pred nami stojí hrad Šomoška.



Nakoľko sme vstupné zaplatili na parkovisku, obchádzame búdku, kde sa platí vstupné a ideme rovno na hrad. Ruiny hradu sú čiastočne zrekonštruované – hlavne valcová veža, z ktorej si môžete všimnúť ďalší hrad na kopci oproti – Šalgó. Tieto hrady (Šalgó – Šomoška - Fiľakovský) tvorili akúsi líniu, ktorá chránila pred nájazdmi Turkov.


Zachovali sa aj zvyšky paláca, bašty, otvory okien a nádvorie s cisternou. Na hrade aj v súčasnosti prebiehajú rekonštrukčné práce a preto treba byť opatrný. Je to ale asi najbezpečnejší hrad, ktorý máme v blogoch doteraz popísaný. Tento hrad spolu s ostatnými atrakciami a výhľadmi stojí za to, čo sa prejavuje aj na vysokej návštevnosti.



Odporúčania


Ak máte málo času, môžete sa autom dostať priamo pod hrad z maďarskej strany a skrátiť si tým výstup len na pár desiatok metrov. V tomto prípade to vybehnete aj v balerínkach. Na hrade sa môžete schovať v prípade dažďa a preto tento výlet môžete absolvovať aj v horšom počasí. Ak sa chcete vyhnúť množstvu turistov, vyberte sa sem podvečer. Zo slovenskej strany pozor na blato a teda odporúčame turistické topánky. Odporúčame výlet spojiť aj s návštevom starej železnice, kameňolomu a výhliadkovej veže Mačacia. Viac info o týchto miestach v jednom z ďalších blogov.



197 views0 comments
bottom of page