top of page

Hrad Šášov



Hrad Šášov spolu s neďalekým hradom Revište, kedysi chránili obchodné cesty do Banskej Štiavnice a Kremnice. Povesť o hradnom šašovi a jeho pánovi, ktorému zachránil život, ste už určite počuli, dnes sa z tohto hradu zachovali len ruiny, ktoré sú čiastočne zrekonštruované.


Zrúcanina sa nachádza na okraji Štiavnických vrchov priamo nad riekou Hron, určite ho pri svojej ceste neprehliadnete ( je viditeľný z rýchlostnej cesty R1).


Parkovanie



Na hrad sa dostanete priamo z obce Šášovské Podhradie, ktoré na nachádza cca 5 km od Žiaru nad Hronom. Autom sa dostanete priamo pod hrad, kde je smerník a vedie odtiaľ turistická trasa (zelená značka). Chodník začína pri domčeku so zriadenou letnou informačnou kanceláriou, kde sa nachádza i Pamätná izba Združenia na záchranu hradu Šášov (ZnZHŠ) a etnologická výstava. Pri domčeku sa nachádza improvizované neveľké parkovisko, v prípade veľkej návštevnosti môže byť problém s parkovaním na tomto mieste.



Výstup na hrad nie je náročný, trvá cca 15-20 minút, vedie lesnou cestičkou a na konci sa objaví len mierne stúpanie. Prechádzate po lesnej ceste listnatým aj ihličnatým lesom. Trasa vedie cez dve lúky, na ktorých na nachádza posedenie, altánok a ohniská. Druhá lúka sa nachádza len pár metrov od hradu, práve tu sa nachádza aj informačná tabuľa, ktorá vás informuje o histórii a rôznych zaujímavostiach. Odtiaľto vedie na hrad už len chodník. Posledné stúpanie, až k hradnej bráne na zrúcaninu je náročnejšie, hlavne kvôli kamenistému chodníku, ktorý môže byť v daždivom počasí šmykľavý. Vstup na hrad nie je spoplatnený, je voľne prístupný.



Hrad je pomaly rekonštruovaný, napriek tomu sa nám pri pohľade na jeho múry vždy zdalo že čoskoro spadnú. Veríme, že reštaurátorské a rekonštrukčné práce zachránia tento kus histórie. Aj napriek tomu, že je to zrúcanina, zachovala sa veľká časť hradu, hrad nie je zarastený drevinami.


Z hradu sa zachovala podstatná časť obvodných hradných múrov, opevnenie a hradná brána, pred ktorou sa nachádzala prístupová cesta z podhradia. Hrad kedysi tvoril najvyššie položený gotický palác, obytné budovy, niekoľko strážnych veží a bášt. Na nádvorí sa nachádzali aj cisterny, ktoré zásobovali hrad pitnou vodou. Pri pohybe po hrade treba byť opatrní podstatná časť ruín nie je spevnená a preto hrozí riziko úrazu. V súčasnosti na hrade prebiehajú aj rekonštrukčné práce, a preto sa tu nachádza lešenie a stavebný materiál.



Okrem známej povesti o šašovi, tu koluje aj menej známa povesť a tajomnej podzemnej chodbe, ktorá by mala viesť z hradu až do kaštieľa v Ladomerskej Vieske.


Zrúcanina sa nachádza na skalnatom brale Orlí kameň (v nadmorskej výške 340 m) z ktorého si môžete vychutnať výhľad najmä na pohorie Vtáčnik a dolinu Hrona.



Združenie na záchranu hradu sa snaží zviditeľniť tento hrad aj tým, že organizuje rôzne podujatia: napr. Šašovské hradné hry, Večer na hrade Šášov a Večer želaní.


Odporúčania


Výlet odporúčame aj pre rodiny s deťmi, keďže k hradu vedie nenáročná a krátka cesta. Na hrade ako klasicky platí - nepohybujte sa po múroch, lešeniach, pozor na hradné bralá a pozor na šotolinu na ktorej sa šmýka.


Návštevu hradu môžete spojiť s turistikou na Blanočný vrch, kam pokračuje zelená turistická značka. Výstup trvá asi hodinu. Tiež sa na hrad môžete dostať náučným chodníkom: Ladomerská Vieska – Šášovské Podhradie, ktorý začína na železničnej stanici v Žiari nad Hronom.


Odporúčame aj nie v ideálnom počasí, najmä kvôli tomu, že je to krátky výlet + okolité výhľady sú do okolia 20km. My sme tu napriek tomu ale zmokli :P.


V infografike udávame časové a vzdialenostné údaje vždy za celý výlet, teda nielen cesta nahor ale aj cesta nadol je v nich už zarátaná.



190 views0 comments
bottom of page