top of page

Hrad Ozdín


V detstve, vždy keď sme navštívili Muránsky hrad, tak v miestach kde bol zlatník, sme vždy nachádzali črepiny z hlinených nádob. Dokonca raz sme na hrade tiež objavili celú rohovú poglazúrovanú kachličku. V súčasnosti však pdoobné veci už na hrade nenachádzať.


Podobný pocit, som ale zažil na hrade Ozdín, kde sme tiež počas našej návštevy našli črepiny. Ide o menej známy hrad týčiaci sa na vrchole kopca medzi obcami Ozdín a Málinec v okrese Poltár, vzdialený približne 12 km od tohto okresného mesta. Nachádzal sa kedysi na vrchu s názvom „Hrad“ (589 m n. m.), neďaleko obce Ozdín. Patril do sústavy hradov (okrem Ozdína sem patrili aj hrad Divín, Maginhrad, Tisovský hrad, hrad Drienok) vybudovaných v severnom pásme Novohradu- Malohontu- Gemera. Slúžil ako protiturecká pevnosť, práve počas nájazdov Turkov bol hrad vypálený a začal chátrať. Dnes by ste teda na tomto mieste hrad hľadali márne!


My sme absolvovali výstup na tento hrad z obce Ozdín, odkiaľ vedie k tomuto miestu žltá turistická značka náučného chodníka.


Ako sa sem dostanete...

Ruiny hradu sa nachádzajú medzi obcami Ozdín a Málinec (okres Poltár). My sme sa sem vybrali práve z obce Ozdín, odkiaľ vedie na hrad žltá turistická značka náučného chodníka. Táto obec je cca 21 km od Lučenca a 12 od Poltára. Do obce sa dostanete buď odbočkou z E58 (v smere na Zvolen) do obce Točnica a pokračujete III/2641 až do Ozdína (z Turíčok cez kopec do Ozdína je na ceste nový plášť!!!). Ďalšia alternatíva je cesta cez Poltára, smerom na Málinec (cesta 595), aj z obce Málinec, cez Solisko, vedie modrá turistická trasa, my sme si však zvolili trasu z obce Ozdín.


Parkovali sme pohodlnne pri cintoríne pod krásnymi starými lipami, ktoré sú posadené aj ako alej smerom k neďalekému kostolu týčiaceho sa nad dedinou. Je to krásna lokalita, ktorá okolitou prírodou pripomína okolie zámku v Haliči.



Parkovanie



Cesta na hrad


Odtiaľto prakticky až k altánku pod hradom vedie lesná cesta, po ktorej po približne 15 minútach vystúpate na hrebeň, ktorý je zároveň okrajom lúky. Je to jedno z mála miesto, kde budete mať výhľad na okolitú krajinu, konkrétne na dolinu Ipľa pod Málincom. Lúka je ohradená elektrickým ohradníkom a pasú sa na nej kravy.



Cesta po pár sto metroch vchádza znova do lesa a znova stúpa už bez prestávky až k altánku pod hradom, kde je aj tabuľa a informácie o hrade. Môžete si tu oddýchnuť, občerstviť sa. Ďalej budeme pokračovať už len krátkym lesným chodníčkom k vrcholu. Z hradu a jeho zrúcaniny sa zachovalo veľmi málo, z múrov ostali už len násypy, ktoré sú zarastené alebo pod nánosmi listov a badať tu mnohé vyvýšeniny, plošiny, priekopy, skaly a iné pozostatky. Hrad bol kedysi rozdelený na horný a dolný, čo pekne vidieť aj na členitom teréne. Svah od altánku a hradu Ozdín na severovýchod je vyrúbaný a teda je tu výhľad na okraj Málinca. Bežne by tu ale výhľad nebol.


Na hrade v roku 2011-2012 prebiehal aj rozsiahli archeologický výskum, ktorí spája túto lokalitu s osídlením v dobe popolnicových polí (hradisko kyjatickej kultúry) až po neskorý stredovek, kedy bol postavený hrad (cca 13. storočie). Pokiaľ však budete trpezlivý možno aj vám sa podarí objaviť črepiny, či časť hradných múrov. Črepiny sú vystavené aj na informačnej tabuli. Vždy ak nejaké nájdete nechajte ich prosím tu, nech si ich môžu prezrieť aj ostatní návštevníci, prípadne aby poslúžili archeológom.



Na vrchole kopca nad hradom je postavený vysielač. Tu náš výstup končí. Našim cieľom bol hrad a teda nepokračujeme ďalej po žltej značke ale sa otáčame a schádzame späť do dediny.



Miesto sme navštívili na jar, nestretli sme tu žiadnych turistov, ale zato sme videli stádo jeleňov. Ak sa sem vyberiete počas hubárskej sezóny, stavili by sme sa s Vami, že tú nájdete aj huby. Okolité lesy vtedy zvyknú bývať plné hubárov.


Ak chcete ísť na krátku turistiku bez množstva turistov, hrad Ozdín, je pre vás v okrese Poltár, ideálnou voľbou! Vo vrcholovej knihe sme boli po dvoch týždňoch jedinými 😊

Zhrnutie

  • Výstup na hrad patrí medzi stredne náročné, avšak je to ideálna prechádzka na poobedie

  • Pozor na lesnú zver ! My sme z plošiny horného hradu videli jelene!

  • Je to kľudnejšie miesto, kde nestretnete veľa turistov

  • Pri prechode z dolného na horný hrad si počas dažďa treba dávať pozor na skalách sa môže šmýkať


V infografike udávame časové a vzdialenostné údaje vždy za celý výlet, teda nielen cesta nahor ale aj cesta nadol je v nich už zarátaná.



404 views0 comments
bottom of page