top of page

Havrania Skala z kaňona

Updated: Jun 19, 2020



Slovenský raj nie sú len rebríky, tiesňavy a voda ale aj výhľady. Jedným z tých menej známych je Havrania skala. Dominantné bralo je súčasťou Slovenského rudohoria a krasovej Lipoveckej planiny. Počas dobrého počasia sa vám cestou naskytnú pohľady na Kráľovu hoľu či Vysoké Tatry. Návštevu tohto miesta môžete spojiť s výstupom na Geravy, alebo návštevou unikátnej Dobšinskej ľadovej jaskyne či Stratenskej píly a Palcmanskej maše.


Dostanete sa sem

  1. Zo Stratenského kaňona

  2. Z obce Stratená

  3. Zo Stratenskej Píly cez Veľké Zajfy

Našou najvyužívanejšou a najjednoduchšou je trasa zo Stratenského kaňona. Ide o náročnejšiu túru, ktorá začína v rokline.


Parkovanie



Zaparkujete na dosť veľkom parkovisku neďaleko stratenského tunela. Z parkoviska pokračujete do kaňona po červenej značke až po smerník – Stratenský kaňon. Odtiaľ už po žltej.



Hneď na úvod prechádzate popri vodopáde a dolinou malého potoka ktorý napája Hnilec v Stratenskom kaňone. Najmä v období s väčším množstvom vody sa určite zamočíte, môže sa tu aj šmýkať. Sú tu niektoré miesta, kedy musíte prekonať skaly a malé vodopády, preto neodporúčame ak sem chcete ísť so psíkmi. V tom prípade sa na túru vyberte radšej zo Stratenej alebo Stratenskej píly.


Nad dolinou prekrižujete jednu lesnú cestu a ak sa dostanete na tú druhú držíte sa jej. Predtým ako si trochu odýchnete prejdete touto cestou až na rúbanisko, z ktorého vidieť Kráľovu Hoľu. Tým oddychom myslíme mierny asi 200m dlhý zostup. Tu pozor, absolvovali sme trasu asi 10x, napriek tomu sme tu posledné 3x zablúdili.


Po spomínanom zostupe cesta odbáča doľava. Chvíľu tu idú rovnobežne 2 cesty, ak ste na tej spodnej ste správne, ak na hornej, ste nesprávne a prejdite prosím na tú spodnú. Myslím, že problém je na tomto mieste trochu aj kvôli značeniu a aj kvôli ťažbe ktorá tu prebieha.


Po krátkom prechode zamokrenou časťou lesa prechádzate už na klasický lesný chodníček a je pred Vami jedno z posledných stúpaní. Pred Vami vľavo sa po 300 metroch objaví skala a toto miesto je veľmi zaujímavé svojou akustikou.



Chodník pokračuje doprava okolo skaly a ak sa na tomto mieste rozprávate, budú Vás dokonale počuť ľudia, ktorý idú cca 70m za Vami. Vyskúšajte si to, nás to vždy fascinuje.

Okrem akustiky si tu ale dávajte pozor na včely. Cez leto tu raz sídlili v jednom spráchnivenom kmeni, ktorý bol spadnutý cez chodník. Niekto o neho zakopol a potom boli agresívne na všetkých okoloidúcich.


O pár metrov sa dostávate na krásnu veľkú lúku, na ktorej sa zvyknú pásť cez leto kone. Lúku prechádzate takmer kolmo a od smerníka pod Havraňou skalou vás delí len pár metrov. Odtiaľ vás čaká posledný strmý výstup na vrchol. Tesne pod vrcholom sa vám otvorí severovýchodne orientovaný výhľad na Vysoké Tatry, Spiš. Vrcholový výhľad je orientovaný na juhovýchod – Gemer, Stolické vrchy. Je to skvelé miesto na oddych s peknou drevenou lavičkou.



Cestou dole Vám odporúčame navštíviť aj Chladnú jaskyňu pod Havraňou skalou, my sme tu boli asi 5x a ani sme o nej nevedeli, narazili sme na ňu, až keď sme sa raz vybrali chodníkom od Občasného prameňa.


Od smerníka je táto jaskyňa vzdialená asi 5 minút pod značenom žltom chodníku na Občasný prameň. Pozor tento chodník je dosť str´my a šmykľavý, kvôli šotoline. Je to jedna z najväčších jaskýň, v ktorej sme boli a je takto verejnosti prístupná. Jej dĺžka je až 44 metrov.





Odporúčania


Ak sa vyberiete zo Stratenského kaňona, pozor na hladinu potoka, odporúčame ísť bez zvieratiek, budete ich musieť prenášať cez vodopády, určite si obujte vodeodolné turistické topánky.


Je to jedna z náročnejších trás, najmä kvôli svojmu stúpaniu. Aj keď je trasa zo Stratenského kameňa tá najľahšia dávame jej 5 zo 7.


Ak pôjdete zo Stratenej alebo Stratenskej píly, od Občasného prameňa Vás na vrchol čaká veľmi prudké stúpanie.


Pozor na lesné zvieratá a medvede, je to ale dosť rušné miesto a nemali by sa tu vyskytovať. Zvonček a sprej sú ale istota!



V infografike udávame časové a vzdialenostné údaje vždy za celý výlet, teda nielen cesta nahor ale aj cesta nadol je v nich už zarátaná.




80 views0 comments
bottom of page