top of page

Bralce z Polichna

Updated: Jun 10, 2020



Z malej dedinky Polichno, na juhu Slovenska (okres Lučenec), ktorá je rodnou obcou spisovateľky – Boženy Slančíkovej Timravy vedie náučný turistický chodník. Tento chodník má niekoľko zastávok, ktoré sa venujú životu a tvorbe spisovateľky. Tak isto sa dá pokračovať na vrch sopečného pôvodu - Bralce, ktorý je súčasťou pohoria Ostrôžky. V blízkosti sa nachádza aj jaskyňa- Medvedia jaskyňa (pre verejnosť je neprístupná) a andezitové bralo.


Bralce sú málo výrazným vrchom v pohorí Ostrôžky, ktorý Vás ale prekvapí ukrytými skalnými bralami.


Dostanete sa sem z troch strán.

  1. z obce Polichno

  2. z obce Tuhár

  3. od Budinskej skaly.

My sme absolvovali trasu z obce Polichno, ktorá je najjednoduchšia. Trasa vedie po modrej turistickej značke.


Parkovanie



Polovicu trasy prechádzate aj po náučnom Timravinom chodníčku. – od 3. stanoviska pri ktorom parkujete až po 5. stanovisko (informačné tabule).



Pozor na orientáciu! Lúkou najprv prechádzajte po ceste, následne chodník odbočí pri košatej zlomenej čerešni smerom k informačnej tabuli (4. stanovište chodníka). Túto informačnú tabuľu berte ako orientačný bod, (určite si ju všimnete ak sa rozhliadnete od čerešne). Odtiaľto je pekný výhľad na Gemer, Novohrad a pri dobrej dohľadnosti až na Kráľovu Hoľu. Je to najlepší výhľad počas celej túry.


Ďalej sa už nestratíte idete po dobre značenom vysekanom chodníku bývalými zarastenými lúkami. Po pravej strane máte vysielač a po pár minútach prídete na križovatku lesných ciest.



Tu Timravin náučný chodník odbáča nadol smerom k Timravinej studničke (6. stanovisko). Na mape parkovísk sme vyznačili aj parkovisko pri Timravinej studničke. Aj odtiaľ sa môžete dostať na túto križovatku lesných ciest. Trasa nie je v turistickej mape vyznačená, v reále je súčasťou náučného chodníka



Na Bralce pokračujete po lesnej ceste rovno – označenou modrou turistickou značkou. Prechádzate lesom najprv po hrebeni neskôr po severnom svahu. Les je dosť hustý, a v zime tu boli stopy po ťažbe dreva – cesta bola dosť vyjazdená. Asi 30 minút od spomínanej križovatky ste pri smerovníku v Sedle pod Bralcami. Tu sa na cestu pripája zelená turistická značka od Tuhára.


Po cca 100 metroch odbáčate z cesty doľava a nasledujete zelenú značku, stúpajúcu na vrchol Bralcov. Trvá to asi 5 minút. Na Bralcoch nájdete prístrešok, ohnisko, niečo ako drevárničku, dvojramnenný kríž a tiež vrcholovú knižku. Veľkou zaujímavosťou je „výhliadka“. Môžete vyliesť na smrekovec opadavý, o ktorý je opretý rebrík. Na konci rebríka však pokračujú laty pribité o strom až takmer na jeho vrcholec. Je to naozaj vysoko a my sme sa odvážili len na koniec rebríka.



Pri zostupe z Bralcov sme sa rozhodli ísť chodníkom na Tuhár – pár metrov od Sedla pod Bralcami po zelenej do Tuhára sú vysoké andezitové bralá s Medveďou jaskyňou, okolo ktorej chodník prechádza. Pozor aby ste si neublížili, nepošmykli sa a nespadli z týchto brál. Sú dosť vysoké a odporúčame nasledovať chodník. Pozor aj na ňom sa môže šmýkať. Pri dobrej obuvi a opatrnosti to zvládnete ale aj v zime po snehu. Od jaskyne sa môžete vrátiť späť na sedlo pod Bralcami a odtiaľ do Polichna po modrej.



Ako je zvykom, my sme sa vďaka GPS napojili na lesnú cestu na mape. Ak to chcete spraviť rovnako, pozor lebo po chvíli príde na rúbanisko, ktoré musíte obísť alebo prekonať a znova cestu nájsť. Ak ju nájdete, pokračujete ďalej po ceste a napojíte sa na modrú turistickú značku pár metrov pred spomínanou križovatkou nad Timravinou studničkou. Prikladáme túto orientačnú špecialitku aj na mapke :



Je to mierne obtiažna túra, ktorú môžete absolvovať aj v počasí, ktoré nepraje výhľadom. Určite si zoberte turistické topánky, nakoľko na lesnej ceste môže byť blatisto + dobré topánky budete potrebovať aj pri prechádzke k jaskyni pod Bralcami. Radíme vám tiež zobrať si zvonček alebo sa rozprávať / pískať si. Najmä nad Polichnom vás môže prekvapiť divá zver – srny, jelene, diviaky. Stopy po medveďoch sme nevideli, je to ale tichšia a menej rušná oblasť a teda tu môžete naraziť aj na tie. Počas výstupu ani zostupu sme nikoho nestretli ale každoročne sa tu organizuje výstup na Bralce.


V infografike udávame časové a vzdialenostné údaje vždy za celý výlet, teda nielen cesta nahor ale aj cesta nadol je v nich už zarátaná.


183 views0 comments
bottom of page