VyvetrajSa

Sep 20, 20204 min

Tisovská Hradová

Nad mestom Tisovec, oproti lomu Čremošná sa nachádza skalnatý, vápencový masív Hradovej. Je v ochrannom pásme národného parku Muránska planina. Na tomto mieste je vyhlásená aj národná prírodná rezervácia s 5. stupňom ochrany. Málokto vie, že sa tu kedysi nachádzal stredoveký hrad, ktorý bol v 17. storočí rozobratý cisárskymi vojskami. Na hrebeni sa tiež našli pozostatky fosílií druhohorných organizmov uchovaných vo vápencoch, či pravekého osídlenia.

Parkovanie

Keďže na Hradovú vedie aj náučný chodník, môžete sa orientovať aj podľa neho, prvá zastávka sa začína vedľa budovy strednej odbornej školy v Tisovci. Chodník pokračuje po modrej značke až k druhej zástavke, kde sa napájate na žltú turistickú značku. Auto môžete zaparkovať priamo tu, pri vchode turistického chodníka do lesa, kde ale nie je oficiálne parkovisko, alebo aj na námestí, kde miesto na parkovanie určite nájdete.

Turistický chodník

Výstup na Hradovú rozhodne patrí medzi tie náročnejšie, hlavne vďaka prevýšeniu – prekonáte takmer 500 metrov. Lesný chodník sa kľukatí cez bukový les, ktorý je na začiatku poriadne zarastený. Často na chodníku nájdete aj popadané stromy, pri výstupe tak budete musieť sem – tam preliezť cez takto padnuté kmene. Rozhodne sa zapotíte.

Chodník sa kľukatí a v týchto miestach naberáte najväčšie množstvo výškových metrov. Po približne 30-45 minútach vyjdete na výhliadkový bod, na ktorom je stožiar so Slovenskou vlajkou a máte výhľad na mesto, lom a blízke okolie. Výhliadka je orientovaná na severovýchod. Výhľady do diaľky vás ale odtiaľto nečakajú. Je to ale prvé miesto, kde si môžete po trase oddýchnuť. Nachádza sa tu aj 5. informačná tabuľa.

Nasleduje mierne lozenie po skalnatom hrebeni, ktoré nie je nijak nebezpečné. Potom už len posledný náročný výbeh lesným chodníkom, po severnom svahu, ktorý býva najvlhkejším miestom kde sa môže sa tu vyskytovať blato a ste pri skalnatých bralách Hradovej.

Toto skalnaté bralo, je už ale nebezpečné a teda buďte v týchto miestach opatrní. Keďže ide o vápencovo- dolomitové bralo je toto miesto tiež bohaté na jaskyne, väčšina z nich však nie je prístupná, ale pokiaľ máte dostatok odvahy k jednej z nich sa viete dostať. Je tu malý previs - Hradová jaskyňa. Prístup k nej patrí medzi náročnejšie, po kameňoch sa šmýka, nachádza sa tu aj rebrík, treba však zvážiť svoje horolezecké sily!

Chodník pokračuje výstupom na bralo a ďalej po hrebeni až k zrúcanine Tisovckého hradu. Pokiaľ očakávate niečo podobné ako neďaleký Muránsky hrad budete sklamaný. Stopy po hrade sú málo viditeľné, keby sme nevedeli o jeho existencii, ale by sme si tu nič také nevšimli. Viditeľné sú iba nerovnosti povrchu, vyvýšeniny a skalnaté ruiny vstupnej brány a časť opevnenia.

Ak budete pokračovať po žltej trase aj ďalej objavíte miesto, kde sa pred približne 3000 rokmi v mladšej a neskoršej dobe bronzovej nachádzala osada kyjatickej kultúry. Potvrdzujú to viaceré nálezy na týchto miestach, viac informácií sa dozviete aj na informačných tabuliach. Nachádza sa tu ohnisko a malá pekná lúka. Ste na konci náučného chodníka.

Ak ste málo zdatný, prípadne sa bojíte výšok, odporúčame aby ste sa v tomto mieste otočili a vrátili sa po rovnakej trase. Pár metrov od lúky totižto chodník vychádza opäť na skalnatý hrebeň, kde sa ale po oboch stranách nachádzajú strmé zrázy a preto toto miesto odporúčame len pre zdatných a skúsených turistov. Táto časť je označená aj tabuľou, že ide o náročný terén. Reťaze začínajú až pri mieste, kde začínate zostupovať k Okrúhlej skale, tu je pekný výhľadový bod práve na Okrúhlu skalu, ktorá reprezentuje Hradovú na viacerých fotografiách. Cesta k reťaziam, je však rovnako nebezpečná ako samotná časť s reťazami. A preto aj cestu k tomuto výhľadovému bodu zvážte.

Turistická mapa - trasa náučného chodníka

Okruh

Na Hradovú vedie žltá turistická trasa tvoriaca okruh – Tisovec – Hradová – Pod okrúhlou Skalou – Tisovec. Tento okruh ale odporúčame absolvovať len zdatným turistom, a tým ktorý sa neboja výšok. Trasa od Okrúhlej Skaly na Hradovú je zabezpečená reťazami, ktoré avšak nie sú dostatočné a zabezpečenie chodníka je tiež podľa nášho názoru nedostatočné. Niektoré miesta by k bezpečnosti vyžadovali istenie / ferratu.

Ak chcete absolvovať celý okruh, odporúčame ísť smerom od Okrúhlej skaly, kde najťažší (reťazový) úsek trasy idete smerom nahor a nie nadol. Po tejto trase prechádzate najskôr pekným lesom, neskôr miestami kde bola kalamita – okolo Okrúhlej skaly. Tu nastupujete do spomínaného nebezpečného terénu.

Napriek tomu, táto trasa prechádza peknou prírodou a dalo by sa povedať, že je krajšou ako tá, ktorú sme opisovali.

Turistická mapa - okruh

Odporúčania

  • Vysoké turistické topánky fixujúce členok

  • Pozor na vysoké skalné bralá

  • Opatrne pri prechodoch skalným hrebeňom

  • Pre rodiny s deťmi odporúčame len trasu Tisovec – Hradová a nie celý okruh, prechádzajúci aj okolo Okrúhlej skaly. Aj na tejto trase je však potrebné dávať veľký pozor.

  • Je to jedna z náročnejších trás v okolí Tisovca a Muránskej Planiny

  • Je to kľudnejšie miesto, kde nestretnete kvantá turistov

  • Na hrebeni sa počas dažďa a mrazu môže šmýkať

  • Dlhé nohavice budú výhodou, nakoľko chodník je miestami zarastený

  • Nabaľte si pre istotu tekutiny a jedlo v dostatočnom množstve.

  • Pokiaľ budete mať ešte silu, odporúčame návštevu neďalekých Muránskeho hradu, či Biele vody

V infografike udávame časové a vzdialenostné údaje vždy za celý výlet, teda nielen cesta nahor ale aj cesta nadol je v nich už zarátaná.

2220
7