top of page

Zbojnícka chata



Medzi jedno z najnavštevovanejších miest vo Vysokých Tatrách patrí rozhodne aj Zbojnícka chata alebo aj Zbojníčka. Pre návštevníkov je otvorená celoročne, takže je jedna z vysokohorských chát, kam sa môžete dostať aj v zime. Nachádza sa vo Veľkej studenej doline, ohraničená Slavkovským štítom, Východnou Vysokou, Svišťovým štítom, Javorovým štítom, a často je východiskovým bodom pre výstup do sedla Prielom a na Poľský hrebeň, či Priečneho sedla, odkiaľ sa viete dostať k ďalšie chate – Téryho.


Veľká studená dolina je známa aj pre množstvo plies (dokopy 26), napríklad Dlhé, Sesterské, Vareškové, Starolesnianske či Zbojnícke, podľa ktorého dostala chata aj pomenovanie.


Parkovanie


Východiskom pre našu trasu je Starý Smokovec, kde volíme parkovanie kdekoľvek je to možné. Tatry sú veľkým turistickým lákadlom a ak neprídete dostatočne skoro ráno 7:30 – 8:00 môžete mať veľké problémy s parkovaním, prípadne parkovať aj 2km od stanice pozemnej lanovky. Rovnako sa vám môže stať, že sa nebudete zmestiť do pozemnej lanovky, ktorá je dosť vyťažená a v súčasnej COVID situácií problematická.


Parkovisko nájdete veľmi jednoducho, je to tu organizované a vyberači parkovného Vás k voľným miestam nasmerujú. Parkovanie na deň je 6 EUR/ auto alebo 1,20 EUR/hod.


Zoznam parkovísk nájdete aj TU.


Starý Smokovec - Rainerova chata


Túru na Zbojnícku chatu sme začali tradične na Hrebienku, kam sme sa vyviezli pozemnou lanovkou zo Starého Smokovca. Na Hrebienok som šiel peši asi pred 10 rokmi, nevidím v tom veľký význam, najmä z dôvodu, že idete vedľa trate lanovky alebo po ceste, okolitá príroda sa z veternej kalamity ešte nespamätala a preto to nie je ani veľmi prírodný zážitok.


Samozrejme v súčasnej COVID situácií by sme ku konkrétnej lanovke pristupovali inak. Každopádne ceny nájdete TU a prevádzku lanoviek nájdete TU.


Z Hrebienka si môžete vybrať, či pôjdete k Bilíkovej chate, odtiaľ k vodopádom studeného potoka na Rainerovu chatu alebo pôjdete z Hrebienka priamo po červenej na Rainerovu chatu. Chodník k vodopádom doporučujeme keď chcete uvidieť niečo viac.


My sme využili červenú z Hrebienka, ktorou sme sa dostali až nad Rainerku, idete štrkovou miestami spevnenou cestou, ktorú zvládnete aj s kočiarom, pozor ale na prudké výstupy a následný zjazd k Rainerovej chate. Nad Rainerovou chatou je rázcestie, kde odbáčame do Veľkej studenej doliny a pokračujeme po modrej turistickej značke. Povedal by som, že je to menej rušná dolina ako Malá studená a výstup na Téryho chatu.



VEĽKÁ Studená Dolina


Po ľavej strane sa nad vami bude týčiť masív Slavkovského Štítu, naopak na pravej strane budete mať Prostredný hrebeň s najvyšším vrchom Prostredný hrot. Tento hrebeň oddeľuje Veľkú studenú dolinu od tej Malej. Chodník v tomto úseku je počas dažďov v zlom stave – blato/ voda.


Pár krát prekročíte suchou nohou Veľký Studený potok. A asi tak v polovici cesty s miernym stúpaním prichádzate na miesta, kedy začína najťažšia Časť výstupu. Po prvom výstupe ste na plošine, kde sa nachádzajú Vareškové plesá. Pri prechode k Dlhému plesu je chodník zabezpečený reťazami, ale nemusíte sa báť, nie je to nič náročné a nepredstavuje to problém ani pre tých, ktorí sa boja výšok. Od Dlhého Plesa Vás čaká druhá časť výstupu, ktorá končí na Zbojníckej chate.





Zbojnícka Chata


Zbojnícka chata je zásobované horskými nosičmi, takže ponúka pre svojich návštevníkov aj občerstvenie. Nachádza sa tu aj terasa a dostatok miesta na odpočinok. Dokonca sa tu dá aj prespať, avšak ubytovanie je potrebné si dopredu zarezervovať ( môže tu byť ubytovaných len 16 ľudí). Viac info na oficiálnej stránke - TU alebo na facebooku - TU.


Tu sa dolina roztvára a môžete sa ísť ďalej prejsť po trávnatých častiach smerom k sedlu Prielom (modrá značka), kde môžete stretnúť najmä svište alebo k Starolesnianskemu alebo Sivým plesám ak pôjdete chodníkom smerom na Priečne sedlo (žltá značka). Je na Vás ako strávite čas v okolí „Zboníčky“ alebo či sa vyberiete aj ďalej.





Odporúčania

  • Ide o náročnejšiu turistiku, napriek tomu to zvládnu aj menej zdatní turisti (dokonca sme stretli rodiny s deťmi)

  • Odporúčame vybrať sa na túru v skorších ranných hodinách, keďže je to dlhšia trasa a zároveň sa vyhnete návalu turistov

  • Ak sa chcete z Hrebienka zviesť lanovkou, pozrite si prevádzkové časy!

  • Na turistiku odporúčame vysoké turistické topánky, ktoré fixujú členok! poprípade paličky.

  • Dostatok tekutín, jedla a opaľovací krém, keďže horské slniečko vie poriadne spáliť.

  • Na horských chodníkoch, treba byť opatrní, miestami sa tu objavujú väčšie skaly, v prípade daždivého počasia sa môže šmýkať.

  • V horách treba byť pripravení na rýchle zmeny počasia, prípadne búrky. Preto výlet plánujte len na tie najlepšie a najkrjašie dni – babie leto, obdobia so suchým vzduchom, keď nie je riziko búrok alebo rýchlych zmien počasia.

  • Odporúčame sa poistiť pred turistikou


V infografike udávame časové a vzdialenostné údaje vždy za celý výlet, teda nielen cesta nahor ale aj cesta nadol je v nich už zarátaná.


121 views0 comments
bottom of page