top of page

VEĽKÁ LÚKA na bežkách



Veľkú Lúku na Muránskej planine sme Vám už v jednom z našich článkov predstavili. Toto miesto sa však dočkalo aj zimného pokračovania. Veľká Lúka je nielen východiskom pre zimnú turistiku ale aj miestom, kde si môžete zabežkovať v prípade priaznivých snehových podmienok nielen klasickým štýlom ale aj na krátkych upravených okruhoch, ktoré využívajú na tréning biatlonisti a bežci z revúckeho biatlonového klubu.


Jediným problémom, ktorý chýba tomuto miestu k dokonalosti je spôsob ako sa sem dostanete. Auto môžete v zimnom období ideálne odstaviť v sedle Javorinka, keďže predpokladáme, že teperiť bežky z Muráňa popod Muránsky hrad sa Vám nechce. Pozor v sedle Javorinka je síce parkovisko asi pre 15-20 áut to ale neznamená, že tu zaparkujete. Toto miesto je veľmi vyhľadávané ľuďmi najmä z Revúcej a okolia.


Parkovanie



Bežky na nohách len ak je dostatok snehu


Pri dostatočnej snehovej pokrývke sa sem na bežkách dostanete aj po ceste zo sedla Javorinka. Cesta je pravidelne odhŕňaná avšak nebýva posýpaná a problém môže nastať len keď je odmäk – tenká vrstva snehu na ceste sa najmä na miestach, kde prechádzate ponad najdlhšší známy jaskynný systém na Muránskej Planine – jaskyňu Bobačku, často stráca. Slnko sa tu zvykne oprieť najmä z dôvodu riedkeho lesného porastu. Buďte opatrní a pripravte sa aj na prenášanie bežiek! Ak nechcete riskovať poškodenie sklzníc tak obúvajte, žiaľ, až na Veľkej Lúke prípadne využite druhú cestu.




Na Veľkú Lúku sa môžete na bežkách dostať zo sedla Javoriny aj inak ako po ceste. A to po lyžiarskej značke. Tú však odporúčame len pre skúsených bežkárov. Značená trasa nevedie priamo na Veľkú Lúku ale pretína žltú turistickú značku, pomocou ktorej sa môžete na Veľkú Lúku zviesť po zvážnici. Na nej pozor je vymytá. Žiaľ táto trasa je jedna z tých, ktorá je tu asi len preto aby bola, podľa nás je terén na bežky nevhodný. Je tu veľa zjazdov, trasa je neočistená a odporúčame ju len pri snehovej pokrývke presahujúcej 40cm. Spomínaná trasa je na mape nižšie vyznačená červenou a spája Veľkú Lúku - Horáreň a rázcestník - "pod Javorinkou". Meria 5,3km a nastúpate na nej tučných 183m. Ak sa chcete po tejto trase aj vrátiť cesta tam aj späť vám dá spolu 10,6km a prekonáte 393 výškových metrov.




VEĽKÁ Lúka


Späť ale k Veľkej Lúke. Keď už sa na Veľkú Lúku dostanete ste v bežkárskom raji. Lúka je idéalna pre bežky a vašej vynaliezavosti sa medze nekladú. Trasu si môžete vyšliapať vedľa cesty alebo využiť okruh, ktorý býva vyšliapaný aj pre klasiku, prípadne využiť ten skate-ový.


Východiskom pre okruhy je opačná strana lúky – smerník Piesky. Tu máte za cestou malý 400m dlhý okruh (prevýšenie 5m) alebo veľký 1,2km okruh (prevýšenie do 15-20m), prípadne ten klasikársky, ktorý je veľký podľa toho, kto ho prvý vytlačí. 😊 Môžete si tiež vytvoriť vlastnú stopu a okruh!


Upravené trate na mape


Na bežkách sa môžete ísť pozrieť aj k ohrade s norikmi muránskymi, ktoré sú symbolom tohto miesta a tiež Muránskej planiny. Možnosti bežkovania máte na lúke neobmedzené a ak sa Vám nechce robiť vlastnú stopu, nejakú určite nájdete!




Záver


Krásne miesto na bežky, ako aj celá Muránska planina, ktorej bežkársky potenciál je obrovský. Veríme, že do budúcna sa návštevný poriadok národného parku upraví a zmení sa aj pohľad na bežky, turistiku, bicykle a ľudí na Muránskej Planine tak, aby našli turisti svoje miesto medzi skupinou ochranárov a skupinou lesných hospodárov. Je dôležité nájsť vhodný balanc ochrany, citlivej starostlivosti a využitia turistických príležitostí, ktoré krajina ponúka.


Prosíme peších turistov aby nevstupovali na upravené trate bez bežiek a tiež aby neničili vytlačené stopy, ktoré si vyjazdili klasikári. Je to základ ohľaduplnosti pri zimnej prechádzke / turistike.


Infografiku sme si dovolili vypustiť. Nakoľku tu máme aj upravené aj neupravené trate, dĺžku obtiažnosť a rušnosť si môžete regulovať samy. Všetko ostatné je v texte!

287 views0 comments
bottom of page