top of page

Salašná -> Starý Hotinec



Toto miesto je ukryté pod Kráľovou hoľou, na hranici dvoch národných parkov – NP Nízke Tatry a NP Slovenský raj. Ak pátrate po tichom mieste bez ľudí v okolí Telgártu a Kráľovej Hole, nájdete ho práve tu na Salašnej. Veľa ľudí túto lokalitu nepozná alebo tam nechodí.


Vedie sem zelene značená cyklotrasa, ktorá obchádza Kráľovu Hoľu a spája Pusté Pole so Šumiacom. V zime ju môžete využiť na nenáročné bežkovanie v lone peknej prírody, priamo pod Kráľovou hoľou!


Ako sa sem dostanete


Východiskovým bodom je sedlo Pusté pole, to sa nachádza medzi sedlom Besník a križovatkou ciest I/66 a I/67, pár kilometrov za obcou Telgárt. Malé parkovisko vedľa hlavnej cesty si všimnete, nachádza sa neďaleko niekdajšieho Horského Hotela Pusté Pole smerom k sedlu Besník. Miesto na zaparkovanie je tu približne pre 3-4 autá, ale málokedy tu nejaké parkuje.



Po pár metroch je tu závora, a vjazd motorovými vozidlami je tu zakázaný. Na tomto mieste zapíname bežky a vyrážame.


Potenciál tohto miesta a možností na bežkovanie v tejto lokalite je mnoho. Postupne sa snažíme tieto miesta preskúmavať a časom veríme, že prinesieme ďalšie tipy na bežkovanie v tejto lokalite.


Cez Salašnú až na Hotinec


Zatiaľ ponúkame základnú a najjednoduchšiu trasu. Vedie od parkoviska po spevnenej lesnej ceste občas lesom, ktorý nezasiahli veľké kalamity v posledných desaťročiach a lúkami. Naša trasa končí pri horárni na Starom Hotinci.



Celková bežkárska trasa od parkoviska až na Starý Hotinec vedie po spevnenej lesnej ceste, prakticky po rovine. V zime zvykne byť cesta pri bežnej vrstve snehu neodhrnutá, avšak prejdená autom. To vyhovuje, keďže stredom cesty je možné vyšliapať bežkársku trasu pre klasičky. Taktiež peší turisti môžu ísť po koľajách a neničiť bežkársku stopu.


Môže sa stať, že ak nasneží väčšie množstvo snehu, cesta bude odhrnutá, všetko teda závisí od aktuálnych podmienok.


Mapa trasy


Niektoré miesta môžu byť počas nedostatku snehu tažko prejazdné, buď trčí časť cesty alebo je cesta zľadovatená, v tomto prípade odporúčame vypnúť bežky, prejsť kúsok peši a pokračovať. V polovici trasy sa dostanete na veľkú lúku, na ktorej na nachádzajú schátrané domčeky, podobné ikonickej Chamkovej stodole pod Kráľovou hoľou.


Za týmto miestom sa dostávate na rázcestie lesných ciest, na bežkách pokračujete ale stále po ceste a nasledujete zelenú cykloznačku. Asi po kilometri a pol prídete k horárni na Starom Hotinci. Tu si môžete oddýchnuť a vydať sa na cestu späť.



Ak by ste pokračovali ďalej, cesta začína za prudkou zátačkou výrazne stúpať, o tejto trase však v článku nabudúce!


V prípade pekného počasia vás tu čaká mnoho slnka a vďaka nadmorskej výške v rozmedzí 930 a 1000 mnm si tu môžete užiť sneh aj keď inde je ho nedostatok, napríklad minulú zimu sme tu bežkovali aj koncom marca. Výhodou oproti blízkemu sedlu Besník je, že tu vietor tak nebesní.



Odporúčania

  • Miesto kde si užijú bežkovanie aj začiatočníci

  • Pozor na zvietará – môžete tu stretnúť nielen medvede ale aj vlkov

  • Možnosť bežkovania závisí od viacerých faktorov ale najdôležitejším je, či je cesta odhrnutá alebo nie

  • Táto trasa nie je označená ako bežecká, môžete tu stretnúť aj peších turistov, prípadne skialpinistov mieriacich na "Kráľovku"

  • Neďaleko sa nachádza aj ABL Dobšinská ľadová jaskyňa

  • Peších prosíme aby nestúpali po bežeckej stope a tým ju ničili



123 views0 comments
bottom of page