top of page

VEĽKÁ LÚKA



Ide o horskú lúku nachádzajúcu sa v juhovýchodnej časti Muránskej planiny vo výške približne 900 m.n.m. Toto miesto Vám môže byť známe z viacerých dôvodov. Či už vďaka žrebčínu a chovu polodivokých koní - norika muránskeho – ktoré sú jedným zo symbolov Muránskej planiny alebo vďaka partizánskemu letisku, ktoré tu počas druhej svetovej vojny fungovalo. Toto miesto môžete poznať nielen z dokumentov o Muránskej Planine ale aj z Jakubiskovho filmu – Postav dom zasaď strom, kde práve súboj Tatier a aj spustenie samotnej bielej Tatry 138 do priepasti bolo práve z neďalekého brala - VIDEO.


My sme tiež už Veľkú lúku spomínali vo viacerých blogoch – či už v tom o Muránskom hrade ale aj v tom o Poludnici.


Ako sa sem dostanete....


1. Najbežnejšia trasa vedie z obce Muráň, po zelenej turistickej značke - smerom na Muránsky hrad. (Táto zelená značka kopíruje červenú magistrálovú – Cestu Márie Széchy spájajúcu Fiľakovský hrad s tým Muránskym)

  • Od Chaty pod hradom, vedie však na Veľkú lúku – Piesky, modrá značka




2. Z Muránskej Huty po červenej trase, „Rudnej magistále“ – spájajúcej Stolicu a Zlaté Moravce



3. Z Červenej Skaly cez dolinu Trsteník (táborisko Salašná) po žltej značke.



4. Najľahšia, zo sedla Javorinka,

  • dostanete sa sem autom od Červenej Skaly

  • využívaná hlavne cyklistami, ale aj rodinami s deťmi.

  • Na Veľkú lúku sa dostanete po asfaltovej ceste, avšak vjazd osobným autom je zakázaný, nakoľko sa nachádzate v NP Muránska planina.

  • Parkovať však môžete pred závorou na vyhradenom parkovisku, ktoré je hlavne počas víkendov preplnené turistami.

  • Vedie sem modrá turistická značka, ktorá sa neskôr napája na červenú "Rudnú magistrálu"



Veľká lúka je miesto kam sa viete dostať počas letnej sezóny aj autom, ak si vybavíte povolenku v Turistickom informačnom centre v Muráni, ak plánujete výlet ako väčšia skupina, môžete sa sem vyviesť aj autobusom zo sedla Javoriny.



Aj z Muráňa aj zo sedla Javorinka sem vedie asfaltová cesta v dobrom stave. Z Muráňa je to ale do kopca, zo sedla Javorinka je to viac menej po rovine, mierne dole kopcom. Môžete sa sem dostať aj bicyklami, dokonca aj s deťmi práve zo spomínanej Javorinky v zime, ak cestu nevypluhujú až na asfalt sa sem dostanete aj na bežkách.


Parkovanie



VEĽKÁ LÚKA


Horská lúka a okolitá príroda ponúkajú veľa možností ako využiť voľný čas, či už príjemnou prechádzkou po krásnej prírode, návštevou hradu alebo návštevou výhliadok. Obdivovať tu môžete voľne sa pasúce stádo Norikov muránskych, ktoré tu žijú polodivým spôsobom. Niekedy v ohrade, inokedy mimo nej. Je to určite najväčšia atrakcia Veľkej Lúky a dôvod, prečo sem chodí veľké množstvo turistov. Na Veľkej lúke sa nachádza národný žrebčín, lákajúci najmä rodiny s deťmi. Mimo koní sa vo výbehu nachádzajú aj iné hospodárske zvieratá.



Chov vzácnych koní sa začal v 50. rokoch minulého storočia, v tom čase sa tu chovalo až 3800 koní, ktoré sa využívali ako ťažné. Dnes je počet koní nižší, okolo 160 kusov, okrem Veľkej lúky sa chovajú Noriky aj v Dobšinej. V roku 1995 bol udelený chovu titul „Šľachtiteľský chov koní plemena Norik muránskeho typu“ a v roku 1997 bol chov vyhlásený za „Chránený chov a génovú rezervu Norika muránskeho“. Tiež bol ocenený aj na viacerých výstavách, napr. Agrokomplex v Nitre - Zlatý kosák (1995, 2010, 2013, 2017).


Z južného okraja Veľkej Lúky si môžete vychutnať aj výhľad na juhozápad z výhliadkového bodu, kam vedie značená turistická odobočka od rázcestníka – Veľká Lúka – Piecky. Od smerovníka je to cca 2-3 minútky kým prídete na nevysoké bralo, odkiaľ vidíte Muránsky hrad, dolinu Dolinského potoka, Šarkanicu, ďalej Ostrú a Ohrablo nad Klenovcom až výhliadkovú vežu na Slopove.


Pre nadšencov turistiky odporúčame výhliadku Poludnicu, Studňu na Muránskej planine, ktorej zaujímavosťou je Ľadová jama – priepasť s hĺbkou 24 metrov a celkovou dĺžkou 64 metrov.



Veľká Lúka ponúka svoju krásu v akomkoľvek ročnom období, a preto je na Vás, kedy sa sem vyberiete. Kone sú však v zime v stajniach a teda najlepšie ak ich chcete stretnúť je jar – jeseň. Neviem ako je to teraz, ale po minulé roky toto stádo spásalo aj iné lúky na planine – tú na Havrannom, Lopušnom alebo na Kľakovej, a teda ste kone mohli stretnúť aj na týchto miestach.


Keď už ste na Veľkej Lúke, máte to takmer na skok na Muránsky hrad alebo sa môžete vybrať aj na Poludnicu alebo sa autom zastaviť aj na Bielych Vodách pri sysľoch!

Odporúčania

  • Zo sedla Javorinka až na Veľkú lúku sa dostanete po asfaltovej ceste, je mimoriadne vhodná pre kočíky aj malých cyklistov. Dokonca na to nepotrebujete ani turistickú obuv. So sprievodom je možné ju absolvovať aj s invalidným vozíkom (nachádzajú sa tu 2 mierne kopce)

  • Pozor aj na lesné zvieratá, hlavne na medvede, ktorých je planine dosť !

  • V zimnou období je Veľká lúka vyhľadávaná aj bežkármi.

  • Návštevu tohto miesta môžete spojiť aj s návštevou Sysľoviska – Biele vody, Muránskeho hradu, či rekreačného areálu Predná hora alebo inými zaujímavosťami v okolí!

  • Pokiaľ sa chcete dozvedieť viac o chove koní odporúčame dokumentárny film Vo vetre kopýt



1,428 views0 comments
bottom of page