top of page

VEĽKÁ HOMOLA


Veľká Homola je jedným z najznámejších cieľov v Malých Karpatoch a najväčším ťaháčikom je rozhľadňa na jej vrchu, ktorá je vysoká 20 metrov a ponúka výhľady nielen na blízke okolie. Je vybudovaná na vrchu s rovnakým názvom, nazývaní aj modranský Kúgel. a už v roku 1894 na tomto mieste stála prvá rozhľadňa, až neskôr v roku 2001 tu stála drevená rozhľadňa, ktorá sa v roku 2018 dočkala rekonštrukcie. Pokiaľ neviete, kam sa vybrať v okolí Bratislavy je to ideálna prechádzka pre vás!


Ako sa sem dostanete...


Z Bratislavy to máte na rozhľadňu cca 35 km, cez Pezinok do Modry. Rozhľadňa sa nachádza neďaleko rekreačného strediska Zochova chata "Zoška" (Modra, časť Piesok), kde nájdete dokonca malé lyžiarske stredisko. Okrem toho sa na rozhľadňu viete dostať z viacerých iných smerov napr. z mestskej časti Modry - Harmónia, či cez Čermákovú lúku, či z Pezinka tieto trasy sú však náročnejšie a hlavne dlhšie. Pokiaľ si zvolíte rovnakú trasu ako my, k Zochovej chate sa dostanete pohodlne autom, dokonca tu premáva aj autobus a tiež sem vedie aj cyklistická trasa.


Parkovanie

Trasa

Svoj výstup začíname na spomínanom parkovisku pri Zochovej chate. To je plné, aj kvôli tomu, že je aktuálne február a na zjazdovke dostatočné množstvo snehu na „jarnú“ lyžovačku. Schádzame z parkoviska smerom k vlekom okolo malej vodnej nádrže na Vištuckom potoku a nasledujeme červenú turistickú značku. Tento začiatok bol trochu mätúci, žiadna značka ani smerovník, tak sme si neboli istý, či sa vydať práve touto cestou. Nakoniec sme zistili, že ideme dobre tak ako väčšina turistov. Celou cestou cez lesík vlastne kopírujete lyžiarsky svah.


Kde sa vzal tu sa vzal, sa k nášmu výletu pridal aj veľký čierny hafan – ktorý mal na krku svoje meno. Putoval s nami cestou na Homolu aj späť a odpojil sa od nás, až keď uvidel zasnežený svah s lyžiarmi a išiel sa spúšťať pomedzi nich. Je to podľa všetkého miestny maskot.


Chodník prechádza podmočeným okolím hvezdárne kde sa nachádza ale drevený chodníček, vďaka čomu sa až tak nezablatíte. Od hvezdárne Univerzity Komenského, pokračujete po širokej lesnej zvážnici, ktorú by som nenazýval cestou len z toho dôvodu, že má miestami zaujímavé výbehy. Stretávame dostatočné množstvo turistov aj na to, že je február, a nie celkom prijateľné podmienky na výhľady – teplo a opar. Po približne 2km od hvezdárne sa pred vami zjaví cieľ – rozhľadňa na Veľkej Homoli, ktorá nesie meno Alexandra Filípka, ktorý propagoval miestny turizmus, cestovný ruch a staral sa o okolité lesy.



Posledný výstup vám dá zabrať najviac, ide o stredne náročnú turističku. Pod rozhľadňou sa nachádza altánok, kde si môžete oddýchnuť (takéto oddychové miesta nájdete aj popri chodníku od Zochovej chaty) Tiež tu je pár tabúľ, ktoré poskytujú informácie o rozhľadni a okolí. Vstup na rozhľadňu je voľný.

Zo samotného vrcholu, ktorý má cez 700 m.n.m, teda toho veľa neuvidíte, keďže je obklopený lesmi, takže rozhľadňa na tomto mieste je výborne situanová. Rozhľadňa má 6 poschodí a 20 metrov, na vrchole sa nachádza vyhliadka, z ktorej sa vám naskytnú pekné kruhové výhľady.


VÝHĽADY


Pri pohľade na juhozápad uvidíte nielen Neusiedler See ale aj vrcholky Álp, Semmering a pri dokonalých podmienkach aj Hochschwab – vzdialený 178km, ktorý sa nachádza nad obcou Gschoder. Trochu vyššie aj Ötscher. Viedeň. Severozápadne Pálavu a južnú Moravu. Severovýchodne Biele Karpaty, Považský Inovec, Tribeč, pri dobrej dohľadnosti aj 100km vzdialený Vtáčnik, Rokoš v Strážovských vrchoch dokonca Kremnické vrchy a Veľká Fatra – Ostredok, Ploská, Rakytov (156km). Východne Zobor (62km), Sitno (119km), Krupinskú planinu. Juhovýchodne – maďarské pohorie Börzsöny, Pilis alebo Gerecse nad Tatabányou. Takmer celá Podunajská nížina a Bratislava je pred vami pri pohľade na juh a juhovýchod.


Odporúčame určite dobrú obuv, či už kvôli skalám na zvážnici alebo blatu. Pozor na rozhľadni v prípade búrky alebo silného vetra, kedy je výstup aj pobyt na rozhľadni nebezpečný. Výstup je vhodný aj pre rodiny s deťmi a od rozhľadne sa môžete prejsť na neďalekú výhliadku – Traja jazdci.


Odporúčania


  • Ide o krátky stredne -náročný výlet, ktorý je vhodný aj pre rodiny s deťmi

  • V období dažďa a na jar je časť cesty premočená, hoci sa tu na niektorých miestach nachádzajú drevené mostíky, odporúčame preto primeranú obuv

  • Pozor na prudký vietor hlavne na vrchole rozhľadne

  • Odporúčame navštíviť počas pekných slnečných dní, kedy je dobrá dohľadnosť, počas hmly toho veľa neuvidíte

  • Odporúčame výlet spojiť s návštevou okolitých pamiatok: vyhliadku Zámčisko nad mestom Modra, alebo Rozhľadňu na Kukle, či Hrad Červený Kameň


V infografike udávame časové a vzdialenostné údaje vždy za celý výlet, teda nielen cesta nahor ale aj cesta nadol je v nich už zarátaná.



158 views0 comments
bottom of page