top of page

Trsteník z Besníka

Updated: Jul 3, 2020



Sedlo Besník, tvorí akési rozhranie medzi stredným a východným Slovenskom, Banskobystrickým a Košickým krajom, taktiež je východiskom pre mnohé turistické trasy v Slovenskom raji alebo Stolických vrchov. Naším cieľom bolo dostať sa zo sedla Besník na Trsteník (Tresník).

Vrchol Trsteníka je známy najmä pre lyžiarov. Vedie sem totiž vlek lyžiarskeho strediska Ski Telgárt. Nájdete tu lúku a z nej pekné výhľady na Kráľovu Hoľu, časť Vysokých Tatier, Muránsku Planinu, južnú časť Slovenského Raja (Borovniak) a na východ – Volovské vrchy.

Parkovanie


Sedlo Besník sa nachádza na známej slovenskej "Route 66", cca 3 km za obcou Telgárt. Počas zimy sa tu často tvoria záveje. Názov Besník je odvodený od vetra, ktorý tu besní.


Vedľa hlavnej cesty (I/66) sa nachádza provizórne parkovisko, ktoré bolo východiskovým bodom našej túry. V čase našej návštevy tu parkovalo ešte jedno auto, ale počas leta očakávajte viac návštevníkov. Je tu ale miesto na cca 8 áut, pár metrov odtiaľto je aj druhé menšie s kapacitou 3-4 autá.

Neďaleko je aj prameň rieky Hron – pod Besníkom, tu sa môžete aj osviežiť, nabrať vodu alebo oddýchnuť si (nachádza sa tu posedenie).



Turistická trasa

Na Tresník sa môžete dostať buď priamo z Telgártu alebo od sedla Besník cez Čuntavu. Na Čuntavu sa zas môžete dostať požltej z Rejdovej alebo cestou z Dobšinej. Absolvovali sme už obe trasy (z Čuntavy aj z Telgártu) a určite príjemnejšou je trasa zo sedla Besník. Zelená trasa z Telgártu vedie priamo po čiernej zjazdovke. Je to tu veľmi strmé.



Z Besníka je to iná pesnička. Po spevnenej lesnej ceste sa dostanete takmer až na hrebeň Tresníka. Od parkoviska začína cesta miernym stúpaním až k drevenému altánku - prístrešok pod Kozovcom (cca 1km), pri ktorom sa nachádza kríž a turistická mapa.



Počas leta sa na okolitých lúkach pasú stáda kráv.


Ďalej pokračujete lesnou cestou po červenej. Na jednej z väčších zátačiek, pred závorou so značkou – len s povolením mestských lesov Dobšiná, sa z cesty odpája zelená značka – lesnou cestou strmo nahor. Ak to miniete dôjdete až k rázcestiu – Pred Čuntavou a budete sa vracať späť. Pozor ale, chceme sa dostať na Tresník (Trsteník) po zelenej a nie po modrej na rázcestie – „Pod Trsteníkom“


Najväčšie prevýšenie vás čaká práve po odbočení z červenej turistickej značky na zelenú. Lúky vyzerajú spásané a teda v letných mesiacoch tu môžete stretnúť stáda hospodárskych zvierat. My tu chodíme najmä v neskorej jeseni, keď ešte nie sú snehové podmienky na zimné športy a počas inverzného počasia. Vďaka svojej nadmorskej výške už zvykne bývať nad oblakmi.



Odporúčania


  • Je to turistika, na ktorú Vám stačia nízke trekingové topánky, nakoľko trasa nevedie náročným terénom.

  • Nad Besníkom v smere na Čuntavu prebieha ťažba dreva a teda je tu blato a dosť vody na ceste pripravte sa na to.

  • Odporúčame návštevu v jesennom alebo jarnom období, kedy sa na lúkach nepasú stáda kráv alebo ovečiek a vy sa tak nemusíte obávať stretu s pastierskymi psami

  • Pozor na lesné zvieratá a medvede

  • Túto trasu môžete absolvovať aj na bicykloch.


V infografike udávame časové a vzdialenostné údaje vždy za celý výlet, teda nielen cesta nahor ale aj cesta nadol je v nich už zarátaná.


130 views0 comments
bottom of page