top of page

Stratenská Píla -> Dedinky



Stratenskú pílu sme Vám už v jednom z našich blogov opísali. Viac info nájdete TU. V tomto blogu Vám opíšeme krátku, málo náročnú trasu z tohto krásneho miesta až k osade Dedinky.


Parkovanie


Parkovať môžete na viacerých miestach. Priamo pri smerníku Stratenská Píla je jedna z možností parkovať, parkovisko je tu však neveľké a teda budete možno musieť použiť parkovanie pri chate Lesanka a cestu k Stratenskej Píle absolvovať peši. Nebojte sa však toho, trasa je to krásna!



Po červenej až do Dediniek


Do Dediniek Vás zavedie červená turistická značka a tento chodník je obojsmerný. Od smerníka chodník pokračuje po lúke pomedzi chatky pri vodnej nádrži a mierne stúpa až po vchod do lesa. Lúka okolo chodníka je ideálna na piknik alebo opaľovanie počas pekných slnečných dní. Po vchode do lesa na vás čaká pár drevených schodísk. Tu pozor, schody bývajú často vlhké a preto sa na nich šmýka, buďte opatrní. Keďže je táto trasa obľúbená, môže sa Vám stať, že sa budete na schodoch musieť vyhýbať ostatným turistom.


V tejto časti trasy naberiete aj najväčšie množstvo výškových metrov a tesne pred vrcholom na Vás čaká pekná výhliadka na Stratenskú Pílu, železničnú trať, ktorá ju obchádza a tiež Havraniu skalu, týčiacu sa nad dolinou.



Na výhliadke opäť pozor, môže sa tu šmýkať, nie však kvôli vlhku ale kvôli štrku a šotoline. Chodník pokračuje už len po rovine a začína klesať. Po pár minútach ste už na lúkach pri Dedinkách nad Palcmanskou Mašou, kde sa môžete občerstviť, najesť a oddýchnuť na brehu Palcmanskej Maše.



Palcmanská Maša


Je to najväčšia nádrž v NP Slovenský raj a možno ju poznáte aj pod názvom Dedinky. Láka turistov nielen pekným prostredím ale aj možnosťami na peknú turistiku, či cykloturistiku. Tiež si tu môžete užiť člnkovanie, vodné bicyklovanie či požičať paddlebordy v neďalekej požičovni. Voda v nej je však dosť studená a často ani v letných mesiacoch neprekročí 20 stupňov, takže kúpanie je len pre tých otužilejších. Vodná nádrž bola vybudovaná v 50.- rokoch minulého storočia a zaberá územie zhruba 86 hektárov. Málokto vie, že vodná nádrž slúži aj ako elektráreň, a dokonca bola prvou vodnou elektrárňou na Slovensku.


Takto vyzerá v skorú jac koncom Marca
Zamrznutá Palcmanská Maša na jar

Odporúčania


Tento krátky výlet odporúčame aj pre menej skúsených turistov. Keďže výhľady do diaľok tu nenájdete môžete sa sem vydať aj v nie najlepšom počasí. Určite si zoberte vysoké topánky, zídu sa Vám na vlhkom chodníku. Pozor si dávajte na výhliadke a tiež na drevených schodoch.


V infografike udávame časové a vzdialenostné údaje vždy za celý výlet, teda nielen cesta nahor ale aj cesta nadol je v nich už zarátaná.




1,019 views0 comments
bottom of page