top of page

Špania Dolina

Updated: May 28, 2020


Pohľad na Španiu Dolinu

Neďaleko Banskej Bystrice (10km) nájdete túto malebnú dedinku s dominantným kostolom vo svojom strede obklopenú nielen haldami banského materiálu ale krásnou prírodou.


Haldy pochádzajú z obdobia, keď bola táto obec preslávená ťažbou medi a striebra. Okrem nich sa tu nachádzajú aj iné pozostatky tohto obdobia : banícke domčeky a banícke šachty, obec je navyše vyhlásená za pamiatkovú rezerváciu.


Odbočka od hlavnej cesty až do Španej doliny je v osade Úľanka. Odtiaľ sa kľukatou príjemnou cestou lesom (asfaltovou) dostanete až do dediny. Priamo v strede je námestie na ktorom je zriadené parkovisko. Toto parkovisko je platené ale je veľmi pohodlnné, nakoľko z neho máte všetko blízko. Za parkovanie sa platí symbolické 1 Euro.



Na námestí sa nachádza banícka strážna veža – klopačka (slúžila na zvolávanie baníkov do práce) a voľne dostupná štôlňa (Denná štôlňa), s vláčikom a s detským ihriskom, ktoré je plné detí.


My sme sa vybrali z námestia k prvej dominante Španej doliny - kostolu Premenenia Pána (z 13. storočia) s farou. Vedie k nemu kryté schodisko, na ktorom je spolu 162 schodoch. Prekvapilo nás to, nakoľko takéto dlhé a kryté schodisko nie je bežné. Keď budete nimi stúpať, zamyslíte sa nad tým, ako ich zdolávajú staršie tetušky idúce do kostola! Majú to veru na strednom Slovensku ťažké. Ak máte neposedné deti, nechajte ich to vybehnúť dva-krát.



My sme sa dovnútra kostola nedostali, dúfam, že vy budete mať viac šťastia. Aspoň sme si obzreli tureckú baštu, vo východnej časti areálu kostola. Zaujímavosťou tejto bašty sú slnečné hodiny. Ďalej sme pokračovali po červenej značke smerom k smerníku Špania Dolina – Alžbetka. Pred smerníkom sme ale odbočili na haldu Maximilián, z ktorej je najznámejší výhľad na dedinu, ktorý určite veľmi dobre poznáte.


Halda vznikla postupne ukladaním hlušiny z banskej šachty, napriek snahám sa ju nepodarilo zalesniť. Na jej vrchol vedie kľukatý chodník so stúpaním. Pozor, je prašný a môže sa na ňom šmýkať nielen počas dažďa ale aj keď je sucho. Odporúčame byť opatrný, nakoľko halda je dosť strmá.


Ako som už spomínal, z haldy je pekný panoramatický výhľad, nielen na obec, ale aj na Kremnické vrchy a okolité hore (napr. dovidieť aj na Šachtičky), nachádza sa tu aj informačná tabuľa, ktorá informuje o histórii a vzniku haldy. Nevýhodou tohto miesta je veľké množstvo ľudí, ktorí sa snažia ukoristiť tie najlepšie fotky pre svoje sociálne siete.



Špania dolina je na turistov veľmi dobre pripravená, môžete obdivovať banícky orloj, ktorý si môžete vypočuť každý deň v hodinových časových intervaloch: od 9:00- 18:00, tak isto sa tu nachádza aj banícke múzeum – Múzeum medi.


Ak sa chcete poprechádzať chodníčkami po okolitej prírode. Je ich tu neúrekom. Napríklad na haldu sa môžete dostať aj cez malý banský okruh (z námestia obce), ktorý spája najvýznamnejšie pamiatky obce (7 zastávok). Alebo ak máte chuť, môžete vybehnúť aj na neďalekú Šachtičku. Modrou trasou sa tam z parkoviska dostanete približne za 45 minút po prekonaní 245 výškových metrov. O Šachtičke si ale napíšeme v jednom z ďalších príspevkov.



Toto miesto je vhodné aj v nie úplne dokonalom počasí, a vhodné pre krátke prechádzky po okolitej prírode. Pozor ale na obuv, doporučujeme aspoň trekingové topánky! Pozor aj na návaly turistov ak máte radšej kľud navštívte toto miesto cez týždeň alebo v ranných / poobedňajších hodinách.



Infografika zahŕňa našu trasu z parkoviska na haldu Maximilián a späť.


257 views0 comments
bottom of page