top of page

Šachtičky - výhliadková veža



Veľmi ľahko prístupné miesto pre každého kto má chuť sa vyvetrať v blízkosti Banskej Bystrice. Na Šachtičky sa dostanete autom v ktoromkoľvek ročnom období, cez zimu tu funguje lyžiarske stredisko a lyžiarsky svah si môžete vybehnúť a užiť z neho výhľady aj v lete. Ak sa Vám ale na kopec driapať nechce, pekný výhľad si užijete aj z výhliadkovej veže.


Ako sa sem dostať


  • Autom z mestskej časti Banskej Bystrice – zo Sásovej je to približne 8km.

  • Dostať sa sem môžete aj peši a to či od Španej Doliny a tak si spojiť tieto dva miesta do jedného výletu, alebo zo Sásovej, Seliec, Balážov či Starých Hôr

Parkovanie


Výhliadková veža


Predtým ako sme sa sem vybrali sme sa na internete dočítali, že kľúče od výhliadkovej veže Vám dajú na recepcií hotela. My sme ale žiadne kľúče zháňať nemuseli bola skorá jar a terasa bola plná ľudí, výhliadková veža bola otvorená. Mimo víkendov býva veža uzavretá a teda budete potrebovať požiadať o jej otvorenie v hoteli. Výstup na rozhľadňu nie je spoplatnený.


Veža je celokovová, výstup vedie cez odkryté schodisko vytvorené z kovových rohoží, preto to nie je nič pre tých, ktorí sa boja výšok, ak sa však odhodláte na výstup rozhodne sa nedívajte pod nohy! Ďalšie prekvapenie vás čaká na vrchu! Už na posledných poschodiach sa vám môže zdať, že sa veža kýve (aj keď nefúka vietor, väčšinou je to spôsobené množstvom ľudí, ktorí tiež vystupujú na vežu). Nemusíte sa však báť rozhľadňa je ukotvená a bezpečná, hoci pôsobí trochu starším dojmom, bola vybudovaná v roku 2007.


Musím povedať, že to bola jediná výhliadková veža, ktorá sa v čase nášho pobytu na nej nakláňala. Bol to celkom zvláštny pocit, ktorý keď sa spojí so strachom z výšok nie je to nič príjemné. Vo výške 16 metrov nad zemou je výhliadková plošina. Výhľad z nej budete mať na celé Šachtičky, na Horehronie od Bystrice smerom na Brezno ale takisto do Špandej Doliny.


Mimo toho dovidíte až na Poľanu, Ďumbier, Kráľovu Hoľu (73km), Veľkú Fatru – Ostredok, Krížnu, Ploskú, ale aj Salatín a Prašivú v Nízkych Tatrách ale aj Muránsku Planinu a jej najvyšší vrch – Fabovu Hoľu.




Zhrnutie


Celý areál Šachtičiek je aj počas leta plný turistov, ktorí tu zastavujú kvôli oddychu, ale tiež je to obľúbené miesto pre rodiny s deťmi, okrem detských ihrísk, kútikov je tu aj malá minoZOO.



Veľmi ľahko prístupné, odporúčame pre všetkých, jedine ak sa bojíte výšok, túto rozhľadňu vám neodporúčame, nie kvôli výške ale kvôli je nakláňaniu sa, ktoré bolo zo všetkých rozhľadní na ktorých sme boli zatiaľ najvýraznejšie alebo kvôli kovovým rohožiam, z ktorých sú skonštruované schody. Keďže ide o rozhľadňu, príjdite sem za pekných dní s ďalekou dohľadnosťou, keďže najlepší výhľad je na východ tak svoje čaro majú výhľady najmä v pobedňajších hodinách, keď vám slnko nesvieti do očí



V infografike udávame časové a vzdialenostné údaje vždy za celý výlet, teda nielen cesta nahor ale aj cesta nadol je v nich už zarátaná.




262 views0 comments
bottom of page